Daily Yang

Χρήσιμα tips για να συντάξεις σωστά το βιογραφικό σου

Είτε ψάχνεις για πρακτική άσκηση, είτε για entry-level θέση, το πρώτο βήμα για να βρεις μια καλή δουλειά είναι να έχεις ένα δυνατό βιογραφικό. Πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι το βιογραφικό σου είναι και αποτελεσματικό και επαγγελματικό; Τονίζοντας τόσο τις σχετικές ικανότητες και εμπειρίες για την θέση, όσο και το γεγονός ότι είσαι μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα που μπορεί να προσφέρει κάτι μοναδικό.

Παρακάτω θα βρεις 3 γρήγορους τρόπους να δημιουργήσεις το τέλειο βιογραφικό:

#1 Κάνε μία καταγραφή όλων των στοιχείων που χρειάζονται για ένα βιογραφικό

Πριν αρχίσεις να γράφεις το βιογραφικό σου, κατέγραψε τα σημαντικά στοιχεία όπως η επαγγελματική σου εμπειρία, διάφορες ικανότητες και δεξιότητες, καθώς και ακαδημαϊκό background. Αυτή είναι μία καλή μέθοδος για δύο λόγους: 1) Θα μπορέσεις να καταλήξεις στις πληροφορίες που είναι πιο σχετικές για τον ρόλο που αιτείσαι και 2) Θα σου δώσει μια αίσθηση για το πώς να το δομήσεις.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργήσεις ξεχωριστές κατηγορίες για εκπαίδευση, ικανότητες και εμπειρία. Έπειτα φτιάξε 3-5 μπουλετάκια για την κάθε κατηγορία. Μόλις τα φτιάξεις, ξεχώρισε τα πιο αξιοσημείωτα και συμπεριέλαβε τα στο τελικό αρχείο.

Δημιούργησε το προφίλ σου στο CollegeLink!

#2 Δημιούργησε μία δομή και συμπλήρωσε τις κατηγορίες

Επόμενο βήμα, λοιπόν, η δομή και ο εμπλουτισμός των κατηγοριών. Για τους περισσότερους φοιτητές και πρόσφατα απόφοιτους, το χρονολογικό βιογραφικό σημείωμα είναι ο καλύτερος τρόπος να κινηθείς, μιας και είναι ο πιο κοινός τύπος που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες. Πώς μοιάζει:

Στοιχεια επικοινωνιας

Αυτό θα πρέπει να είναι η πρώτη κατηγορία του βιογραφικού και θα πρέπει να περιλαμβάνει το όνομα, την διεύθυνση, email και κινητό τηλέφωνο, καθώς και links για προσωπική ιστοσελίδα ή κάποιο online portfolio αν υπάρχει.

Εκπαιδευση

Εδώ θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα και η τοποθεσία του Πανεπιστημίου σου, καθώς και το τμήμα της σχολής σου και οι χρονολογίες εισαγωγής και φοίτησης από το Πανεπιστήμιο. Μπορείς επίσης να βάλεις και τον βαθμό πτυχίου, ειδικά αν είναι από 7 και πάνω. Καλό είναι να τονίσεις τα μαθήματα που παρακολούθησες και είναι σχετικά με τον ρόλο.

Εμπειρια

Η τρίτη κατηγορία θα πρέπει να αφορά προηγούμενες επαγγελματικές εμπειρίες, όπως part-time απασχόληση, πρακτική άσκηση και εθελοντική εργασία. Καλό θα είναι να βάλεις εμπειρίες σχετικές με την θέση, μην γράψεις οποιαδήποτε είδους δουλειά έκανες στο παρελθόν. Εστίασε σε αυτές που δυνάμωσαν κάποιες δεξιότητές σου και εμπλούτισε τις εμπειρίες, σημειώνοντας τα καθήκοντα που ανέλαβες.

Pro Tip!: Προσπάθησε κάθε φράση της περιγραφής σου να ξεκινάει με ρήματα και μάλιστα στρατηγικά, καθώς και βαρύνουσας σημασίας, απλώς μην το παρακάνεις. Έτσι, αυτομάτως, κάθε φράση θα παίρνει τη μορφή επιτεύγματος.

Απέφυγε επίθετα και λέξεις υπερβολής. Προτίμησε να βρεις και να υπολογίσεις τα νούμερα για να αποτυπώσεις ένα καλό αποτέλεσμα. Αν για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της πρακτικής σου στο κομμάτι του Marketing, βοήθησες στην καλύτερη απόδοση των social media, παρουσίασε το ποσοστό.

Ικανοτητες και ενδιαφεροντα

Από την στιγμή που οι εργοδότες ενδιαφέρονται πολύ για άτομα ολοκληρωμένα, μια σημαντική κατηγορία στην οποία ανατρέχουν είναι αυτή. Εδώ θα πρέπει να περιλαμβάνεται μια ποικιλία των δεξιοτήτων και ικανοτήτων σου, όπως η γνώση κάποιου προγράμματος Η/Υ ή ξένων γλωσσών. Όταν αναφέρεσαι στα ενδιαφέροντά σου να εστιάσεις σε αυτά που σχετίζονται με την καριέρα που έχεις επιλέξει να ασχοληθείς. Αν για παράδειγμα, σου αρέσουν τα ταξίδια και η θέση απαιτεί να ταξιδεύεις, τότε φρόντισε να το υπογραμμίσεις.

#3 Τόνισε τα επιτεύγματά σου

Αν δεν έχεις επαγγελματική εμπειρία, δεν πειράζει. Μπορείς ακόμα να αποδείξεις την αξία που θα φέρεις σε αυτήν την θέση επισημαίνοντας ακαδημαϊκά και προσωπικά επιτεύγματα. Αν έχεις ολοκληρώσει κάποιο project σε μάθημα, έχεις αναλάβει κάποια εθελοντική εργασία ή έχεις συμμετάσχει σε κάποιον διαγωνισμό, θα ήταν πολύ χρήσιμο να το συμπεριλάβεις.

Αν χρειάζεσαι ακόμη περισσότερη καθοδήγηση για την δημιουργία του βιογραφικού σου, μπορείς να γλιτώσεις κόπο δημιουργώντας το προφίλ σου στο CollegeLink, για το οποίο είμαστε κοντά σου σε κάθε βήμα.

Χρήσιμα tips για να συντάξεις σωστά το βιογραφικό σου
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top