Συνεντεύξεις

Fably: Η ομάδα της πρώτης ελληνικής πλατφόρμας δημιουργικής γραφής μίλησε στο Yang.gr 🖋

quote-open

 

Το γράψιμο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κατευθυνόμενο όνειρο. –    Jorge Luisquote-close Borges

 

«Ο άνθρωπος που διαβάζει ζει χίλιες ζωές», αυτό αντικρίζει κάποιος όταν μπαίνει στη σελίδα του Fably. O Σωκράτης Χαρίσης, o Κώστας Κοπανίδης, η Δήμητρα Μπολούτσου και ο Γιώργος Μετάκος είναι οι εμπνευστές της πρώτης πλατφόρμας δημιουργικής γραφής για όσους έχουν το μικρόβιο της συγγραφής και συγχρόνως για όσους επιθυμούν να διαβάσουν κάτι φρέσκο και ευχάριστο! Η ομάδα του Fably μίλησε στο Yang.gr για έναν κόσμο με όμορφες ιστορίες, το δικό του κόσμο.

 To Fably είναι μάλλον αυτό που περίμενε κάθε επίδοξος συγγραφέας. Όμως για να έχουν και οι αναγνώστες μία ξεκάθαρη ιδέα, σε τι κοινό απευθύνεται η εφαρμογή; Χρειάζεται κάποιος να έχει συγκεκριμένα προσόντα για να λάβει μέρος ή είναι ανοιχτή σε όποιον έχει το μικρόβιο της συγγραφής;

Το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να μπει στον υπέροχο κόσμο του Fably, είναι όρεξη για ανάγνωση και σύνθεση μικρών ιστοριών.
Το Fably , η πρώτη μεγάλη πλατφόρμα δημιουργίας ιστοριών στην Ελλάδα αποτελεί σίγουρα έναν ψηφιακό παράδεισο για τους συγγραφείς. Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο προσπαθούμε να κάνουμε το Fably έναν από τους αγαπημένους διαδυκτιακούς προορισμούς των ανθρώπων, είναι όλα εκείνα τα δημιουργικά μυαλά εκεί έξω που μας εμπνέουν και μας δίνουν κίνητρο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που γράφουν και θέλουν να μοιραστούν ιστορίες και εικόνες βγαλμένες από την καθημερινότητά τους ή και τη φαντασία τους.
Το Fably απευθύνεται σε λάτρεις των βιβλίων, απλούς αναγνώστες, άτομα με φαντασία, συγγραφείς, ανθρώπους που θέλουν η φωνή τους να ακουστεί με τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο.

Υπάρχει ένας υπέροχος κόσμος γεμάτος υπέροχες ιστορίες που δεν είχαν τρόπο να εκφραστούν. Από τα μηνύματα του κόσμου και τη συμμετοχή στην εφαρμογή, θεωρείτε ότι καλύψατε ένα κενό για τους επίδοξους συγγραφείς;

Το Fably ξεκίνησε τη λειτουργία του ως διαδικτυακή πλατφόρμα για τη δημιουργία ιστοριών με κείμενο και εικόνες και ως αντίστοιχη android εφαρμογή με τη διοργάνωση ενός μεγάλου διαγωνισμού δημιουργικής γραφής με το όνομα Storython. Σε αυτό το διαγωνισμό συμμετείχαν πάνω από 150 επίδοξοι συγγραφείς και λάτρεις των ιστοριών ενώ η απήχηση της προσπάθειας και του διαγωνισμού άγγιξε τις 35.000 – 40.000 κόσμου( επισκεψιμότητα, αναγνώσεις ιστοριών, απήχηση στα social media). Συμβουλές βελτίωσης, ευχές και ενθουσιασμός μπορούν να περιγράψουν το περιεχόμενο των μηνυμάτων που λάβαμε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Από το Δεκέμβριο του 2016 και μέχρι σήμερα το Fably προσελκύει ολοένα και περισσότερα δημιουργικά μυαλά. Χρειαζόμαστε τους ανθρώπους αυτούς δίπλα μας και για εμάς έχει γίνει μια πολύ καλή αρχή.

fably2

Έχετε ξεκινήσει ήδη αρκετά δυναμικά με το Storython. Έπεται και συνέχεια;

Φυσικά, το Storython, ήταν απλά η αρχή για το Fably και ένας φοβερός διαγωνισμός που μας βοήθησε να κατανοήσουμε το κοινό μας, τις απαιτήσεις του και το πόσο επιθυμητοί είμαστε.

Ποιο θα λέγατε πως είναι το πιο hot αντικείμενο γραφής για τους νέους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στην πλατφόρμα σας;

Όσοι χρησιμοποιούν το Fably είτε μέσω του fably.io είτε της android εφαρμογής, διαβάζουν και γράφουν μικρές ιστορίες. Προς το παρόν, αν και το περιεχόμενο ποικίλει, θα λέγαμε πως υπάρχει μια κλίση στη συγγραφή μικρών ρομάντζων και καθημερινών συναισθηματικών στιγμών. Νιώθουμε ότι πραγματικά βοηθάμε τους ανθρώπους να εκφράσουν και να νιώσουν από την άλλη δεκάδες συναισθήματα.

Πέρα από την επιχειρηματική σας δράση, έχει ασχοληθεί κάποιος από εσάς με τη δημιουργική γραφή;

Στο παρελθόν οι περισσότεροι είχαμε μια «συγγραφική» δράση μέσα από προσωπικά ιστολόγια, όπου μοιραζόμασταν διάφορες σκέψεις παντός επιστητού (αλίμονο!) χωρίς όμως επαγγελματική προσέγγιση στο θέμα «Συγγραφή και δημιουργία ιστοριών».

Πολλοί λένε ότι στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει κανείς μια startup, εσείς τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε;

Στην Ελλάδα, είναι όντως δύσκολο να ξεκινήσει κανείς μια StartUp, όπως βέβαια δύσκολο είναι να πετύχει κανείς και στο εξωτερικό με μια ιδέα.
Εδώ ίσως χρειάζεται παραπάνω υπομονή και επιμονή από τη σύσταση της ομάδας, μέχρι και την ανάπτυξη, υλοποίηση και χρηματοδότηση της ιδέας σε τεχνικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Κατά τη γνώμη μας, αυτό πρέπει να είναι απόλυτα ενθαρρυντικό για οποιονδήποτε σκέφτεται να ξεκινήσει μια τέτοια επιχειρηματική δράση.
Στο Fably επιμένουμε στη φράση: «Μόνο όταν ζήσεις τη δυσκολία σε μια προσπάθεια μπορείς να απολαύσεις την επιτυχία της στο μέγιστο.» Και όχι, δεν είναι κάποιο αόριστο ρητό, είναι το πώς πρέπει να αντιληφθείς την κατάσταση αν θες να πετύχεις με όλη σου τη δύναμη.
Εμείς, ευχόμαστε επιτυχία και τύχη σε οποιαδήποτε StartUp ξεκινά τώρα ή βρίσκεται ήδη στην αγορά.

Ουσιαστικά το Fably είναι το παιδί σας. Τι όνειρα έχετε για αυτό στη συνέχεια;

Μάλλον… ό,τι ακριβώς όνειρα έχει και ένας γονιός για το παιδί του.
Αρχικά θέλουμε ο κόσμος να διαβάζει και να γράφει περισσότερο. Θέλουμε το Fably να γίνει μια μεγάλη πλατφόρμα, ένα περιβάλλον ένας κόσμος που θα προσφέρει ευχαρίστηση και ικανοποίηση σε αναγνώστες και δημιουργούς με το περιεχόμενό του. Γι’ αυτό, δουλεύουμε ώστε να προσφέρουμε λύσεις που απογειώνουν την εμπειρία των χρηστών στο μέλλον. Στόχος μας, η δημιουργία ιστοριών με τη χρήση προσωπικού βοηθού (chat bot) που θα παρέχει χρήσιμα εργαλεία και συμβουλές για τον τρόπο δημιουργίας κάθε ιστορίας ξεχωριστά καθώς και η ανάπτυξη αλγορίθμων που θα ζωντανεύουν μια γραπτή ιστορία σε… κινούμενα σχέδια.

Γνωρίστε και εσείς τον κόσμο του Fably μέσα από το βίντεο που έχουν ετοιμάσει:

Fably: Η ομάδα της πρώτης ελληνικής πλατφόρμας δημιουργικής γραφής μίλησε στο Yang.gr 🖋
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top