Κοινωνικά

Gerontophobia: τι συμβαίνει όταν φοβάσαι τα γεράματα; 👴

Gerontophobia (ή αλλιώς Gerascophobia) είναι ο φόβος της ενηλικίωσης, ο φόβος να μεγαλώνεις, ακόμα και το μίσος απέναντι στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Η αλήθεια είναι πως κανένας δεν επιθυμεί να μεγαλώσει, να εισέλθει στην ενήλικη ζωή, η οποία είναι γεμάτη ευθύνες και υποχρεώσεις. Η διαδικασία αυτή, λοιπόν, δεν είναι ευχάριστη, γι΄αυτό και είναι ανεπιθύμητη. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι τον ξεπερνούν αυτόν τον φόβο στην πορεία. Σπανιότερες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φόβος αυτός κυριολεκτικά καταβάλει τον άνθρωπο.

Ένα άρθρο που έχει δημοσιευτεί στο Case Reports in Psychiatry, σχετικά με ένα αγόρι 14 χρονών, που προκειμένου να σταματήσει την ανάπτυξη του αποφάσισε να μην τρώει πολύ, καθώς το φαγητό περιέχει απαραίτητες πρωτεΐνες για την ανάπτυξη του σώματός του. Άρχισε να καμπουριάζει, για να κρύψει το ύψος του. Κάθε φορά που διαπιστώνει μια αλλαγή στα σεξουαλικά του χαρακτηριστικά που υποδεικνύει ότι μεγαλώνει, αγχώνεται και φοβάται σε βαθμό που σκέφτεται να υποβληθεί σε εγχείρηση έτσι, ώστε να μην φαίνεται το μόριο του. Όταν μάλιστα του λένε πως ψήλωσε ή μεγάλωσε αναστατώνεται σε τέτοιο βαθμό που κλαίει.

Υπάρχουν δύο πόλοι, με τον δεύτερο να είναι το σύνδρομο του Πήτερ Παν, βγαλμένο από το παραμύθι του Τζέιμς Μπάρι, καθώς ο ήρωας του παραμυθιού προσωποποιεί τις συμπεριφορές των ανθρώπων που αρνούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ότι μεγαλώνουν. Το σύνδρομο αναφέρεται σε εκείνους τους ενήλικες που νιώθουν φυλακισμένοι στο σώμα του ενήλικου και συγχρόνως εγκλωβισμένοι στο παιδί που ήταν και δεν μπορούν πια να είναι, λόγω ενηλικίωσης. Μέσα από ανώριμες συμπεριφορές, προσπαθούν να δραπετεύσουν στην δικιά τους πραγματικότητα. Στην περίπτωση του συνδρόμου του Πίτερ Παν, η ενηλικίωση προκαλεί τρόμο στο άτομο, το οποίο αντιδρά, αρνούμενο να αναλάβει υποχρεώσεις ανάλογες της ηλικίας του, κάτι το οποίο είναι μεν άκακο, πάντα μέσα σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο.

Η ενηλικίωση σίγουρα είναι δύσκολη για ένα παιδί, όμως κάθε ηλικία προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες και αξίες. Χάρη στην ενηλικίωση κερδίζεις και κατακτάς κάτι διαφορετικό, οι στόχοι σου αυξάνονται, γίνονται πιο περίπλοκοι και κατ΄επέκταση και εσύ ο ίδιος. Συναντάς ανθρώπους σε κάθε φάση της ζωής σου και επαναπροσδιορίζεις, εκτιμάς και απορρίπτεις, ξεδιπλώνεται μπροστά σου ένας χάρτης γεμάτος αινίγματα που καλείσαι να ξεδιαλύνεις.

Gerontophobia: τι συμβαίνει όταν φοβάσαι τα γεράματα; 👴
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top