Σπουδές

Μετεγγραφές 2020. Οι αλλαγές, τα νέα κριτήρια και πώς να συμπληρώσεις σωστά την αίτησή σου

Κάθε χρόνο χιλιάδες είναι οι νεοεισαχθέντες φοιτητές, οι οποίοι επιδιώκουν μια μετεγγραφή που θα τους μεταφέρει σε τμήματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Για τους περισσότερους, η μετεγγραφή αποτελεί μονόδρομο, καθώς οι οικογένειες τους αδυνατούν να στηρίξουν οικονομικά τις σπουδές τους σε κάποια άλλη πόλη. 

Όπως μας εξήγησε ο Κωνσταντίνος Κότιος, επικεφαλής της ομάδας συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού LABORA “Αν ένας μαθητής δεν πάρει μετεγγραφή στην πόλη από την οποία κατάγεται, τα έξοδα για τις σπουδές του σε μια άλλη πόλη φτάνουν κατά μέσο όρο τα 30.000 ευρώ”. 

Το θέμα των μετεγγραφών αποτελεί εδώ και χρόνια έναν δυσεπίλυτο γρίφο με πολλούς φοιτητές να μένουν εκτός μετεγγραφών εξαιτίας λαθών που έγιναν κατά τη συμπλήρωση της αίτησης. Γι’ αυτό και στη LABORA, οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού αναλαμβάνουν να βοηθήσουν στην προσεκτική και σωστή συμπλήρωση της αίτησης.

Πριν όμως, απευθυνθείς στους ειδικούς, συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές αλλαγές για τις μετεγγραφές του νέου ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

Μετακινήσεις φοιτητών
Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι οι μετακινήσεις φοιτητών, μια νέα παράμετρος, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ένα φοιτητή να μετακινηθεί από το τμήμα, στο οποίο έχει εισαχθεί και εγγραφεί μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων, 
σε άλλο –αντίστοιχο ή μη- Τμήμα άλλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. του ίδιου πεδίου, αρκεί να έχει πιάσει τα μόρια του τμήματος που αιτείται μετεγγραφής.

Με την αίτηση για μετεγγραφή μπορεί να δηλώσει έως και 5 τμήματα για μετακίνηση στο
ίδιο πεδίο, χωρίς απαραίτητα να είναι αντίστοιχα, και έως δύο διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες.

Ουσιαστικά δηλαδή, ο κάθε φοιτητής έχει πλέον το δικαίωμα να υποβάλλει ταυτόχρονα εκτός από αίτηση μετεγγραφής σε αντίστοιχο τμήμα με αυτό που πέρασε και αίτηση μετακίνησης σε Τμήμα διαφορετικό από αυτό που έχει περάσει, αρκεί να είναι από το ίδιο επιστημονικό πεδίο.

Βάση μετεγγραφής 

Κάτι που επίσης, δεν υπήρχε μέχρι πρότινος ήταν η βάση μετεγγραφής. Τι είναι αυτό; Έτσι, χαρακτηρίζεται αριθμός των μορίων, ο οποίος προκύπτει από τον αριθμό των μορίων της βάσης εισαγωγής κάθε Τμήματος Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., αφαιρουμένου του αριθμού των  δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750) μορίων.

Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που έβγαλε 14.000 μόρια μπορεί να μετεγγραφεί σε σχολή με 16.750 μόρια. 

Οικονομικά κριτήρια

Παρόλο που μέχρι τώρα κριτήριο αποτελούσε το οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου έτους, πλέον σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, κριτήριο για την έγκριση της μετεγγραφής – μετακίνησης ενός φοιτητή θα αποτελεί ο μέσος όρος των 3 τελευταίων ετών του κατά κεφαλήν αθροίσματος του φορολογητέου εισοδήματος των μελών της οικογένειας του φοιτητή, δηλαδή των γονέων, ανεξαρτήτως εάν κάνουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, και των αδελφών κάτω των 25 ετών, εφόσον είναι άγαμοι και έχουν ίδιο φορολογητέο εισόδημα.

Σε περίπτωση που οι γονείς του φοιτητή είναι διαζευγμένοι, υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο γονέων εκτός από την περίπτωση φοιτητή, η επιμέλεια του οποίου έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον ένα γονέα, οπότε υπολογίζεται το εισόδημα μόνο αυτού.

Οι κατηγορίες μετεγγραφών και μετακινήσεων

Υπάρχουν 2 κατηγορίες μετεγγραφών-μετακινήσεων. Η πρώτη γίνεται με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και η δεύτερη αφορά τα αδέρφια προπτυχιακών φοιτητών.

Η ομάδα της Labora συγκέντρωσε σε δύο περιεκτικά διαγράμματα με όλα τα κριτήρια που αφορούν τις δύο παραπάνω κατηγορίες.

Συγκεκριμένα:

Κατηγορία 1: Μετεγγραφή & Μετακίνηση βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων

Κατηγορία 2: Μετεγγραφή & Μετακίνηση αδελφών προπτυχιακών φοιτητών

 

Αν λοιπόν, ενδιαφέρεσαι για τη μετεγγραφή που θα σε φέρει σε μια σχολή κοντά στο σπίτι σου και δε θες να αφήσεις περιθώρια λάθους στην αίτησή σου, απευθύνσου στους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού της LABORA, μια ομάδα με 15ετη εμπειρία, πλήρως ενημερωμένη και πρόθυμη να βοηθήσει τον κάθε νέο ξεχωριστά να βρει το “δρόμο” του.

Με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους και τη συνεχή παρακολούθηση των νέων εξελίξεων στο σύστημα, μπορούν να λύσουν κάθε σου απορία και προβληματισμό για τη νέα τάξη των πραγμάτων και να μειώσουν το άγχος σου που σου προκαλείται.

Είσαι μόνο μερικά βήματα μακριά από τη μετεγγραφή που χρειάζεσαι. Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους.

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τρόπους επικοινωνίας θα βρεις εδώ

 

Μετεγγραφές 2020. Οι αλλαγές, τα νέα κριτήρια και πώς να συμπληρώσεις σωστά την αίτησή σου
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top