Συνεντεύξεις

Μια μη συνηθισμένη συνέντευξη με τη Neoperativa

Έρχεται λοιπόν μια μέρα, που μαζί με ευχές για τη νέα χρονιά, παίρνεις μια πρόταση για συνέντευξη. Ζητάς τις ερωτήσεις και σου απαντούν ότι δεν υπάρχουν. Σε αφήνουν ελεύθερο να εκφραστείς και να πεις αυτά που θέλεις με το δικό σου τρόπο. Είστε σίγουροι;
Να κάτι διαφορετικό σκέφτηκα, μια πρόκληση. Άρχισα να σκέφτομαι πως θα μπορούσα να την αντιμετωπίσω, τι να γράψω. Στο τέλος, απλά αποφάσισα να γράψω όπως ακριβώς και στο blog της NEOPERATIVA, το οποίο και επιμελούμαι. Δηλαδή να γράψω αυτά που θέλω να πω, όπως ακριβώς θα στα έλεγα αν σε είχα μπροστά μου και γνωριζόμασταν για πρώτη φορά. Πρακτικά είμαι εγώ και η ιστορία μας. Οι στιγμές του άμεσου παρελθόντος που μας έφεραν στο σήμερα. Πάμε λοιπόν:

Λέγομαι Θάνος Καπράνος και εργάζομαι στη νεοσύστατη NEOPERATIVA. Νεοσύστατη, γιατί μόλις πρόσφατα έγινε επισήμως εταιρεία. Δυόμιση χρόνια τώρα όμως, η NEOPERATIVA πέρασε από όλα τα στάδια που είναι απαραίτητα για να φτάσει εδώ.

Πρώτο είναι το στάδιο της ιδέας. Μια παρέα των πέντε, δύο αγόρια και τρία κορίτσια (πόσα κοινά με το «Παρά Πέντε» πια;) που είχαν δουλέψει μαζί σε φοιτητικά νεανικά media. Έχοντας δει τι μπορούν να κάνουν οι δημιουργικοί άνθρωποι με όρεξη, θέλησαν να δημιουργήσουν κάτι νέο και διαφορετικό. Έτσι γεννήθηκε η NEOPERATIVA, η συνεργατική κοινότητα νέων δημιουργών για την παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου («Content is the KING», λένε όλοι). Η ιδέα βασίζεται στη συγκέντρωση δημιουργικών ανθρώπων σε μια ενεργή και δραστήρια κοινότητα. Δημιουργοί ιστοσελίδων, άνθρωποι του βίντεο, φωτογράφοι, γραφίστες και designers, κειμενογράφοι, μουσικοί, make-up artists, ηθοποιοί, μοντέλα… και η λίστα είναι ατελείωτη. Γιατί; Διότι κάθε project που αναλαμβάνουμε έχει διαφορετικές ανάγκες.

Το επόμενο είναι το στάδιο της επιβεβαίωσης. Στις μέρες μας δεν είναι εύκολο να ξεκινήσεις κάτι από το μηδέν χωρίς καμία υποστήριξη. Έτσι, ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και θερμοκοιτίδες υποστήριξης. Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και το Athens Centre of Entrepreneurship and Innovation του Ο.Π.Α., η Vodafone CU και το Ρομάντσο, καθώς και το πρόγραμμα EGG της Eurobank, έγιναν συνοδοιπόροι μας σε αυτή την προσπάθεια. Χωρίς όλους αυτούς τα βήματα θα ήταν πολύ πιο αργά και η πορεία πιο αποθαρρυντική. Είναι αλλιώς να σου λένε «προχώρα». Προχωρήσαμε. Κι έτσι, φτάνουμε στο στάδιο της ίδρυσης, όπου η NEOPERATIVA πλέον περνά σε ένα άλλο επίπεδο. Σοβαρό και γεμάτο ευθύνες, αλλά πάντα δημιουργικό και παρεΐστικο. Γιατί αυτοί είμαστε. Μια παρέα των πέντε (άλλαξαν πολλοί και πολλά στο ενδιάμεσο, αλλά πάλι τόσοι μείναμε, τυχαίο;) με διάθεση να δημιουργήσουν κάτι δυνατό και διαφορετικό για να οδηγηθούν στο στάδιο της ανάπτυξης (αυτό όμως είναι μια επόμενη ιστορία).

Συχνά με ρωτούν «γιατί εσύ, γιατί εσείς;». Δεν υπάρχει νομίζω μία απάντηση σε αυτό, αν και είναι μια αρκετά σημαντική ερώτηση. Ανάλογα με το ποιος ρωτάει, η απάντηση είναι διαφορετική. Αν πρόκειται για επενδυτή, αναφέρομαι στους ρόλους που έχει ο καθένας μας στην ομάδα και πως καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μιας τέτοιας δραστηριότητας. Αν πρόκειται για πελάτη προσπαθώ να του δείξω τι μπορούμε να κάνουμε γι΄αυτόν. Να αναλάβουμε δηλαδή τη διαμόρφωση, την οργάνωση και την παραγωγή όποιου δημιουργικού project τον αφορά. Και να του προσφέρουμε όλη τη δημιουργικότητα και τη διαφοροποίηση που απαιτεί η digital εποχή στην οποία ζούμε. Αν πάλι πρόκειται για κάποιο δημιουργό της κοινότητας, του μεταφέρω το πάθος και το όραμά μας. Το ότι δηλαδή θέλουμε η NEOPERATIVA να γίνει σημείο αναφοράς για τον ίδιο, επαγγελματικά και δημιουργικά. Αν, τέλος, πρόκειται για μια πιο χαλαρή συζήτηση, όπως η δική μας τώρα, λέω απλά «γιατί το αγαπάμε». Δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες εκεί έξω που δημιουργούν δεσμούς μεταξύ τους και με τους συνεργάτες τους. Εμείς όμως σε ένα τέτοιο κλίμα γνωριστήκαμε, εξελιχθήκαμε, μεγαλώσαμε. Και αυτό είναι που μας έκανε να θέλουμε να λειτουργούμε και επαγγελματικά με μια ανάλογη στάση. Χωρίς να χάνουμε το χιούμορ και τη νεανικότητά μας φυσικά! Γιατί αν μπεις τυχαία στο γραφείο, είναι πολύ πιθανό να μας πετύχεις να τραγουδάμε, να γελάμε ή να γυρνάμε κανένα Boomerang. Γιατί είμαστε και Social παιδιά, πώς να το κάνουμε;

Δε θέλω να σε κουράσω όμως παραπάνω με μεγάλα κείμενα και παραγράφους. Ήθελα απλά να κάνω μια εισαγωγή. Κι αν σε ενδιαφέρει να μάθεις παραπάνω για το τι κάνουμε, πως δουλεύουμε, ποιοι είμαστε, έχουμε τη σελίδα μας, τα Social Media μας και φυσικά το γραφείο μας στο EGG που με χαρά υποδεχόμαστε όποιον θέλει να μας γνωρίσει καλύτερα. Κι αν, λέω αν, είσαι ένας από τους μελλοντικούς δημιουργούς – συνεργάτες μας, δεν έχεις παρά να γραφτείς στην πλατφόρμα μας «ως δημιουργός» και που ξέρεις, μπορεί πολύ σύντομα να γίνεις κι εσύ κομμάτι της ιστορίας μας.

Μια μη συνηθισμένη συνέντευξη με τη Neoperativa
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top