Phychoλογία

Πόση επαφή με την οικογένειά μας θεωρείται «φυσιολογική»;

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στη χρησιμότητα των ανθρωπίνων σχέσεων και στο γεγονός πως πολλές φορές οι δικοί μας άνθρωποι αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα της καθημερινότητας μας. Αν σε ρωτήσει κάποιος για τους φίλους σου, είσαι αδιαπραγμάτευτος πως δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς εκείνους. Η αλήθεια είναι πως οι φίλοι αποτελούν την οικογένεια που εσύ έχεις επιλέξει να έχεις. Άρα είναι κι εκείνοι που δεν έχεις και πολλά να «διορθώσεις». Με τον τρόπο σου, λοιπόν, φροντίζεις να τους το δείχνεις ξεκινώντας πρώτα απ΄όλα από την επιρροή που τους αφήνεις να ασκούν επάνω σου. Η σχέση σου κατά τον ίδιο τρόπο παίρνει προβάδισμα τόσο στις αποφάσεις της ζωής σου, όσο και στην καθημερινότητα σου. Η οικογένεια σου;

Είμαι σίγουρη, πως κι εκείνη θα είναι μια αδιαπραγμάτευτη σχέση στη ζωή σου. Αλλά το ερώτημα είναι: Πόσο χώρο στη ζωή σου μπορείς να αφήσεις στην οικογένεια σου μέσα σε μια καθημερινή ρουτίνα; Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες οικογενειών. Εκείνες που έχουν την δική τους διαδικτυακή συνομιλία και όλη μέρα στέλνουν φωτογραφίες και ηχητικά μηνύματα, εκείνες που μιλούν καθημερινά στο τηλέφωνο, κι εκείνες που επικοινωνούν κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και γιορτές.

Ναι, ξέρω! Αυτές οι τελευταίες μπορεί να νομίζεις πως είναι οι «διαλυμένες» οικογένειες που έχουν αποξενωθεί. Γενικά, η λέξη αποξένωση να μην ξεχνάς πως δεν σημαίνει για όλους μας το ίδιο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μιλούν για μήνες ολόκληρους μεταξύ τους, αλλά η επικοινωνία τους καθίσταται από μια ποιότητα που υπάρχει στην σχέση τους.

Έρευνα στην Αμερική αποφάσισε να πάρει τις συνομιλίες τυχαίων φοιτητών που έμεναν μακριά από το σπίτι τους και δεν στηρίζοντας οικονομικά από την οικογένειά τους, με σκοπό να είναι πιο αντικειμενικά τα αποτελέσματα, αφού δεν θα υπήρχε ανάγκη ανάμεσα. Φυσικά, τα αποτελέσματα δεν βγήκαν ολοκληρωμένα ή αντικειμενικά, εφόσον οι ερευνητές κατέληξαν πως η κάθε οικογένεια επικοινωνεί με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Φυσικά, για όσους μένουν μακριά υπάρχουν άπειρες εφαρμογές και μέσα που μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά στους δικούς σου ανθρώπους. Ωστόσο, τα μέσα αυτά, δε θα σε βοηθήσουν ποτέ να αγγίξεις τους γονείς σου, να τους αγκαλιάσεις ή να τους φιλήσεις. Οι τρόποι για αν μην αποξενωθείς από εκείνους πολλοί και εύκολοι. Από το να πάρεις ένα τηλέφωνο, μέχρι να καθορίσεις μια μέρα που θα τους την αφιερώνεις.

Δεν νομίζω πως υπάρχει μια σταθερή κλίμακα που να σου καθορίζει πόσο θα πρέπει να επικοινωνείς με την οικογένεια σου και πόσο πολύ θα έπρεπε να σε επηρεάζει. Μπορώ όμως με σιγουριά να πω, πως θα πρέπει να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία των οικογενειακών σχέσεων. Αν, λοιπόν, διαβάζεις αυτό το κείμενο γιατί δεν μπορείς να προσδιορίσεις την ποσότητα, τότε απλά σταμάτα να υπολογίζεις. Η οικογένεια σου είναι μια σχέση που θα είναι άρρηκτη στην ζωή σου, όσο μακριά κι αν βρεθείς. Εσύ είσαι εκείνος/-η που θα καθορίσει πως θα λειτουργεί η σχέση αυτή. Μόνο εσύ ξέρεις πόση ανάγκη έχεις να τους ακούς και να τους βλέπεις. Αν, λοιπόν, περιμένεις να σου πούμε εδώ έναν αριθμό, λυπάμαι αλλά δε θα τον ακούσεις, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Άσε τον εαυτό σου να δράσει από μόνος τους, όπως και όσο νιώθει ότι χρειάζεται.

Πόση επαφή με την οικογένειά μας θεωρείται «φυσιολογική»;
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top