Phychoλογία

Πού οφείλεται η θλίψη που έχουμε μέσα στις γιορτές και πώς να το ξεπεράσουμε

Χριστούγεννα! Φωτάκια παντού, γλυκά, δώρα και κόκκινα σκουφάκια πλημμυρίζουν τους δρόμους, τις βιτρίνες και τις οθόνες κάθε είδους. Μοιάζει να είναι η πιο χαρούμενη και όμορφη εποχή του χρόνου. Είναι όμως για όλους; Μάλλον όχι! Δεν παύει ταυτόχρονα να είναι και το τέλος μιας περιόδου, η ανάκληση πολλών αναμνήσεων, αλλά και το τέλος σε πολλές προθεσμίες για να τεθούν νέοι στόχοι.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μόνο χαρά δε νιώθουν, αλλά αντιθέτως πνίγονται μέσα στα φωτάκια που αναβοσβήνουν. Αυξάνουν το άγχος τους και φορούν τις μάσκες με τα ψεύτικα χαμόγελα τους για να μην εξηγούν στον καθένα για ποιους λόγους δεν είναι τα Χριστούγεννα η πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Το τσουχτερό κρύο, οι δυσκολίες που μπορεί να περνά μια οικογένεια, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, αλλά και το άγχος της δουλειάς είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που μας κάνουν να συγκρινόμαστε με τους άλλους γύρω μας και να γινόμαστε χειρότερα ψυχολογικά.

Βλέπεις ανθρώπους γύρω σου, εικονικά και ρεαλιστικά, να δείχνουν ευτυχισμένοι και τα καταθλιπτικά συναισθήματα σε κατακλύζουν ακόμα περισσότερο. Ξεκίνα να ζεις διαφορετικά εκείνες τις μέρες τους χρόνου που πραγματικά μπορούν να σε κάνουν να χαμογελάς ανεξάρτητα από τα προβλήματα που μπορεί να έχεις.

#1 Μην δημιουργείς μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Η ελπίδα για την τέλεια γιορτινή εικόνα που πρέπει να προβάλλεις για να ταιριάζεις με τους άλλους μπορεί να σε κάνει να γίνεις χίλια κομμάτια. Αντί να μπεις σε αυτό το τρυπάκι, νιώσε ευγνώμον για τα όσα έχεις. Για την άδεια που θα πάρεις, όση κι αν είναι. Για τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου, ακόμα κι αν κάποιος λείπει. Και για το χρόνο που μπορείς να αφιερώσεις στον εαυτό σου εκείνες τις ημέρες. Η ευγνωμοσύνη είναι το πιο καλό αντίδοτο για την κακή σου ψυχολογία.

#2 Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα

Είναι λίγες οι μέρες και πολλά αυτά που θες να κάνεις. Θες να ξεκουραστείς, να τους δεις όλους, να πας για ψώνια, να διαβάσεις ένα βιβλίο και ταυτόχρονα να μην απογοητεύσεις κανέναν που θέλει λίγο από τον χρόνο σου. Ο φόβος και το άγχος σου να μην τα προλάβεις όλα αρκεί για να σου χαλάσει τη διάθεση και δεν αξίζει. Βάλε προτεραιότητες με κύριο στόχο την χαλάρωση σου.

#3 Μην συγκρίνεσαι με άλλους

Πάντα θα το λέω! Ο καθένας ζει και λειτουργεί ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ! Ξέρω πως είναι δύσκολο τόσο στην πραγματική, όσο και στην εικονική ζωή να αποφύγεις τη σύγκριση με άλλους. Ειδικά όταν η δική σου ζωή δεν κυλά εκείνη την περίοδο όπως θα ήθελες πραγματικά. Ωστόσο, σκέψου πως και οι άλλοι σε εσένα μπορεί να βλέπουν αυτό που εκείνη θα ήθελαν έχουν.

#4 Μην περιορίζεις την προσωπική σου φροντίδα

Είναι η περίοδος που θα βγει όλο το άγχος και η πίεση του χρόνου. Είναι η περίοδος που επιβάλλει παραπάνω φαγητό και ποτό. Αλλά μην υπερβάλεις! Αν μη τι άλλο προσπάθησε να κρατήσεις κάποιες ισορροπίες. Μην επιδεινώνεις το άγχος σου και τα άσχημα συναισθήματα με καταχρήσεις που μόνο χειρότερα μπορούν να σε κάνουν.

#5 Εποχιακά συμπτώματα από συναισθηματικές διαταραχές

Εδώ, δεν έχει «μην». Εδώ έχει «πρόσεχε»! Μην αφήσεις μια εποχιακή κατάθλιψη να συνεχίσει και μετά το πέρας των γιορτών. Έχεις κάθε δικαίωμα να μην γουστάρεις τα Χριστούγεννα για όλους τους παραπάνω λόγους. Μην τιμωρείς όμως άδικα τον εαυτό σου συνεχίζοντας αυτή την κατάσταση και μετά.

Τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ όμορφη εποχή. Μπορεί να μην σε πετύχει στη φάση που θα την ευχαριστηθείς, αλλά προσπάθησε να μην υπερβάλλεις σε κανέναν τομέα χωρίς ουσιαστικό λόγο. Βγες να κάνεις μια βόλτα, πήγαινε να δεις ανθρώπους που έχεις χάσει, βοήθα εκείνους που σε έχουν ανάγκη και θα δεις πως όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Μην ξεχάσεις το βράδυ της Πρωτοχρονιάς να κάτσεις κάτω από το φωτισμένο δέντρο με τα πολύχρωμα στολίδια και να κάνεις μια όμορφη ευχή για εσένα και τους δικούς σου ανθρώπους. Σίγουρα θα σου δώσει θάρρος να «δουλέψεις» για μια καλύτερη χρονιά.

Πού οφείλεται η θλίψη που έχουμε μέσα στις γιορτές και πώς να το ξεπεράσουμε
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top