Κοινωνικά

Sophia | Πόσο έτοιμοι είμαστε να δεχτούμε το ανθρωποειδές ρομπότ στη ζωή μας

Σοφία, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ, που τον Οκτώβριο του 2017 έγινε επίσημα πολίτης στην Σαουδική Αραβία. Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει αυτή την είδηση και έχουμε αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν να συνέβη αυτό και κατά πόσο μας επηρεάζει. Η Σοφία λοιπόν ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τις 19 Απριλίου το 2015. Έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να θυμίζει την ηθοποιό Audrey Hepburn, είναι γνωστή επομένως για την ανθρώπινη της εμφάνιση και συμπεριφορά σε σύγκριση με προηγούμενα ρομπότ.

Είναι ωστόσο έτοιμη η ανθρωπότητα να δεχτεί τη Σοφία; Η συγκεκριμένη ερώτηση δεν επιδέχεται και συγκεκριμένη απάντηση, καθώς πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Η τεχνητή νοημοσύνη προοδεύει συνεχώς φέρνοντας μαζί της ένα κύμα αλλαγών. Εάν τα αποτελέσματα αυτά θα είναι θετικά ή αρνητικά θα φανεί στην πορεία μαζί με το κατά πόσο ήταν έτοιμη τελικά η ανθρώπινη κοινωνία για αυτή την αλλαγή. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε εμείς είναι πως η Σοφία, ως πολίτης, έχει τα ίδια δικαιώματα με εμάς, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή της, David Hanson, η Σοφία έχει τεχνική νοημοσύνη, οπτική επεξεργασία δεδομένων και αναγνώριση προσώπων. Μιμείται επίσης, ανθρώπινες κινήσεις, καθώς και τις εκφράσεις του προσώπου, ενώ έχει την ικανότητα να απαντήσει ερωτήσεις και να δημιουργήσει απλές συζητήσεις σε προμελετημένα θέματα. Ο κατασκευαστής της ελπίζει πως μέσα από την συνεχή επαφή με ανθρώπους θα αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες, μιας και με τον καιρό έχει προγραμματιστεί να γίνεται ολοένα και εξυπνότερη.

Η Σοφία λοιπόν από τη στιγμή της δημιουργίας της έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς και συζήτησης σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα, η ίδια η Σοφία σε μία συνομιλία της με έναν από τους δημιουργούς της αποκαλύπτει πως είναι περίεργη να γνωρίσει τον κόσμο και πως θα ήθελε να έχει περισσότερη γνώση για την ευτυχία. Πρόκειται στην ουσία για ένα μωρό με εμφυτευμένη μία εγκυκλοπαίδεια μέσα στο μυαλό του, η διαφορά όμως βρίσκεται στο ότι η Σοφία μπορεί να την διαβάσει. Αυτό που επίσης, αξίζει να αναφερθεί είναι το γεγονός πως έχει μνήμες από το στάδιο στο οποίο βρισκόταν νωρίτερα, πριν ολοκληρωθεί, για αυτόν τον λόγο και θυμάται τον συνομιλητή της.

Αυτή λοιπόν, είναι η Σοφία και ίσως είμαστε πιο κοντά στις ταινίες με τα ρομπότ που κάποτε μας φαίνονταν εξωπραγματικές και σχεδόν αστείες:

Sophia | Πόσο έτοιμοι είμαστε να δεχτούμε το ανθρωποειδές ρομπότ στη ζωή μας
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top