Συνεντεύξεις

Success Academy: μία ευκαιρία επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης που κάθε νέος αξίζει να έχει

Βρέθηκα και εγώ για δύο μέρες στο Success Academy της Effect. Πήρα μία ιδέα, και τώρα ήρθε η ώρα σας μεταφέρω όλα αυτά που είδα. Γι’ αυτούς που δε ξέρουν ήδη σε τι αναφέρομαι, θα μάθουν και πιθανότητα θα θέλουν να συμμετέχουν και εκείνοι την επόμενη φορά! (Η μία θέση είναι δική μου! Σας το λέω από τώρα).

Τι είναι λοιπόν το Success Academy;

Ο Σωτήρης Μπαράτσας και η Μαριάνθη Νίκα, Συνιδρυτές της Effect, μου απάντησαν πως «Είναι ένα πρόγραμμα 6 εβδομάδων που στοχεύει στην επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη όσων συμμετέχουν. Απευθύνεται κυρίως σε τελειόφοιτους και πρόσφατους αποφοίτους από διάφορες σχολές της Αθήνας και ουσιαστικά βοηθάει να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων που μαθαίνουν τα παιδιά στα Πανεπιστήμια και αυτών που πραγματικά ζητούνται στην αγορά εργασίας και θέλουν οι εταιρίες από ένα άτομο που μόλις ξεκινάει την καριέρα του».

thumbnail_dsc_0042

Στο πρόγραμμα αυτό δίνονται στους συμμετέχοντες συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες και δεξιότητες (soft skills) που τους βοηθάνε στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Παράλληλα, χωρίζονται σε ομάδες και αναλαμβάνουν να κάνουν ένα πραγματικό project, το οποίο παρουσιάζεται στην εκάστοτε εταιρεία που συνεργάζεται με την Effect. Στο τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τις ικανότητες τους μπροστά σε ένα πάνελ στελεχών. Η εταιρεία επιλέγει μία νικητήρια ομάδα για να συνεργαστεί επαγγελματικά μαζί τους.

Εγώ θα το χαρακτήριζα ως ένα μικρό σχολείο. Ένα σχολείο όμως, που δεν είναι ούτε υποχρεωτικό, ούτε δεσμευτικό. Το απουσιολόγιο απουσιάζει! Τα χασμουρητά έρχονται μόνο γιατί κάποιος σε έχει ματιάσει! Και όλα αυτά γιατί πρόκειται για ένα training που δεν είναι καθόλου βαρετό και οι συμμετέχοντες πηγαίνουν γιατί πραγματικά τους κερδίζει το ενδιαφέρον. Μαθαίνουν και περνάνε καλά. Μήπως και στους καθηγητές μας χρειαζόταν ένα Success Academy «Teacher edition»;

Και εντάξει, όλα αυτά μπορεί να νομίζετε ότι τα έβγαλα από το κεφάλι μου και ότι είναι υπερβολές. Οι συμμετέχοντες μίλησαν και νομίζω αυτό είναι αρκετό!

«Η εμπειρία στο success Academy μέχρι τώρα ήταν κάτι πολύ ολοκληρωμένο. Ήταν απρόσμενο να μπω σε ένα τέτοιο πρόγραμμα με τόση ολιστική προσέγγιση για το professional development των αποφοίτων και των νέων φοιτητών. Ουσιαστικά, πέρα από την καλλιέργεια των soft skills, τη δυνατότητα να δουλέψουμε στο teamwork μέσα σε ομάδες, μας έδωσε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε ένα project, του οποίου τα συστατικά θα τα δούμε αργότερα σε ένα οποιοδήποτε project μίας εταιρείας. Ήρθαμε σε επαφή με ένα real case σενάριο».(Μαριλού, φοιτήτρια Οικονομικού Νομικής ΕΚΠΑ)

«Αποκτάμε εμπειρία, βλέπουμε κάποια πράγματα στην πράξη. Πολλά θεωρητικά πράγματα που έμαθα στη σχολή μου είδα πώς να τα κάνω πράξη, σε μία επιχείρηση ας πούμε». (Αναστασία, απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΠΑΠΕΙ)

«Έγω έμαθα πάρα πολλά γιατί είμαι από εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, έτσι οτιδήποτε έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα στο πρόγραμμα με βοήθησαν πολύ γιατί δεν τα ήξερα, δεν είχα καμία επαφή». (Καλλιόπη, απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών)

thumbnail_dsc_0211

«Μ’ αρέσει πάρα πολύ. Μ’ αρέσει η ομάδα που έχουμε, τα challenges και έχω μάθει πώς λειτουργεί ο κόσμος του Marketing» (Μάγδα, φοιτήτρια Ψηφιακών Συστημάτων).

«Αυτό το training υπερτερεί των άλλων που έχω δει γιατί έχει πολύ έντονο το βιωματικό κομμάτι. Σε βάζει πραγματικά σε ένα επαγγελματικό mood γιατί συνεργάζεσαι με διάφορους ανθρώπους, έρχεσαι σε επαφή με πράγματα της καθημερινότητας όσων αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις εργασιακές συνθήκες, αλλά και με το αντικείμενο με το οποίο θα εργαστείς» (Κάτια, φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχολών, ΟΠΑ)

«Το Success Academy είναι ένα φοβερό πρόγραμμα, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να δουλέψουμε σε ένα real project σαν ομάδα γιατί τελειώνοντας τη σχολή δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι τέτοιο. Και πέρα από τα σεμινάρια και την καλή τους ποιότητα, σου περνάει χρήσιμα πράγματα. Τα soft skills που εγώ δεν είχα προσωπικά τελειώνοντας τη σχολή, τα θεωρώ πολύ σημαντικά για την αποκατάσταση στη συνέχεια, αφού είναι αυτά που θέλουν οι εργοδότες. Παράλληλα, δουλεύεις σε ομάδα και αποκτάς και φίλους. Χτίζεις εμπειρίες και φίλους». (Βασίλης, απόφοιτος Μηχανολόγος Μηχανικός)

«Μπορούμε να καταλάβουμε τις δυνάμεις αλλά και τις αδυναμίες μας, να επικεντρωθούμε σε αυτές και να βελτιωθούμε στο μέλλον». ( Αναστασία, φοιτήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο)

thumbnail_dsc_0064

Περίμενα ο ανταγωνισμός μεταξύ τους να είναι μεγάλος. Βλέπετε, σκέφτεσαι πως δεν είναι και λίγο το τελικό έπαθλο! Μία συνεργασία με μία πραγματική εταιρεία είναι μία καλή αρχή γι’ αυτά τα παιδιά. Αυτό που αντίκρισα είναι κάτι τελείως διαφορετικό! Έχουν γίνει μία μεγάλη παρέα! Άφηναν στην άκρη του μυαλού το έπαθλο και απλώς προσπαθούσαν να κερδίσουν όσα περισσότερα πράγματα μπορούσαν. Έτσι, εκτός φυσικά από τα πολύ χρήσιμα soft skills, κέρδισαν και πολλούς φίλους.

Και αυτό μου το επιβεβαίωσαν και τα παιδιά!

«Θα έλεγα ότι στην αρχή, ήμουν και λίγο πιο ανταγωνιστική στο μυαλό μου. Ότι ήταν για τη νίκη όλο αυτό, αλλά σχεδόν αμέσως κατάλαβα ότι πρέπει να ωφεληθώ στο μέγιστο από αυτές τις δυνατότητες που έχει το πρόγραμμα και να δουλεύω για να βελτιώνομαι και εγώ αλλά και όλοι μαζί. Ο στόχος έγινε πιο πολύπλευρος και πιο ουσιαστικός». (Μαριλού, φοιτήτρια Οικονομικού Νομικής ΕΚΠΑ)

Και επειδή όλα τα πράγματα κρίνονται από τα αποτελέσματά τους, το Success Academy έχει επιτυχία και σ’ αυτά!

Ο Νίκος Κατσιαντώνης, ένας από τους trainers του προγράμματος, μου επιβεβαίωσε τα θετικά αποτελέσματα που έχει το Success Academy για την πλειοψηφία των συμμετεχόντων.

«Πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία των παιδιών, βοηθάει όντως πολύ, κάτι που το βλέπουμε και από τα αποτελέσματα των 2 άλλων γύρων που τα περισσότερα παιδιά είτε βρήκαν δουλειά είτε πρακτική είτε έχουν κάνει το Μεταπτυχιακό που θέλανε. Τα παιδιά που φεύγουνε ότι πέρα από τα θετικά σχόλια που λένε για το Success Academy και για όσους συμμετέχουν σ’ αυτό, βλέπουμε ότι πράγματι βρίσκουν το επόμενο βήμα τους και μπαίνουν στην αγορά εργασίας με μία άλλη αυτοπεποίθηση και έναν άλλον αέρα που είναι πολύ σημαντικό».

thumbnail_dsc_0360

Αλλά και ο Σωτήρης Μπαράτσας, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Effect, μου απάντησε και έδειξε ότι συμβάλλει και αυτός με την ομάδα του στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Όλα τα παιδιά μπαίνοντας στο πρόγραμμα είναι σε φάση που ψάχνουν δουλειά. Ένα καλό ποσοστό βρίσκει τη θέση που θέλει κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Έχουμε φυσικά άτομα που δεν καταφέρνουν να βρουν αμέσως αυτό που ψάχνουν, αλλά κάπου στο 80-90% των συμμετεχόντων βρίσκουν δουλειά μέσα στους 6 μήνες από το τέλος του προγράμματος. Από κει και πέρα έχουμε και κάποια παιδιά που αποφάσισαν ότι μια δουλειά, μια πρακτική, μία απασχόληση δεν είναι το επόμενο βήμα στην καριέρα τους και θέλησαν να κάνουν ένα Μεταπτυχιακό, μία μετεκπαίδευση, γενικότερα να ακολουθήσουν μία άλλη πορεία, όπως η επιχειρηματικότητα».

Νομίζω η καλύτερη φράση που αντιπροσωπεύει τη δράση των δημιουργών του Success Academy, αλλά και των παιδιών που συμμετείχαν είναι Im not a product of my environment, my environment is a product of me, αφού κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να φτάσει ο καθένας στην προσωπική του επιτυχία.

Οι κακόβουλοι μπορούν να πουν ότι κάνω διαφήμιση. Εγώ θα τους πω να πιουν λίγο ξυδάκι.

Αυτή ήταν η εμπειρία μου, και ήταν εξαιρετική.

Just wait for the 4th Success Academy.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στη σελίδα της Effect ή στη λίστα ευκαιριών του Success Academy!

thumbnail_dsc_0993

Success Academy: μία ευκαιρία επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης που κάθε νέος αξίζει να έχει
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top