Βιβλίο

7 βιβλία για τον έρωτα που άλλαξαν τον κόσμο

Υπάρχουν πολλά βιβλία για τον έρωτα που έμειναν στην ιστορία όπως είναι η Άννα Καρένινα,  ο Ρωμαίος και Ιουλιέτα κτλ. Παρακάτω, θα δούμε και κάποια άλλα βιβλία που θίγουν το θέμα του έρωτα παρουσιάζοντας μας τις σχέσεις ανθρώπων από διαφορικές κοινωνικές τάξεις, την εξέλιξή τους, το πάθος τους  και που επηρέασαν τον τρόπο που βλέπουμε τις σχέσεις.

THE NOTEBOOK, NICHOLAS SPARKS

Για αυτό το βιβλίο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Αν δεν το έχεις διαβάσει, τότε σίγουρα θα έχεις δει την ταινία! «Οι σελίδες της ζωής μας» σύμφωνα με την ελληνική έκδοση είναι οι αναμνήσεις του ηλικιωμένου πια Νόα Καλχούν. Αναμνήσεις γεμάτες από τη μοναδική γυναίκα που αγάπησε βαθιά. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του σημειωματαρίου του, ξεδιπλώνει τις σελίδες της κοινής ζωής τους, μιας ζωής που τη σφράγισε ο αγώνας τους, ενάντια στις προκαταλήψεις της εποχής τους και ο τρελός έρωτάς τους. ‘Οπως λέει ο ίδιος: «Είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, με συνηθισμένες ιδέες, και έχω ζήσει μια συνηθισμένη ζωή. Δεν υπάρχουν μνημεία αφιερωμένα σε΄μένα και το όνομά μου σίγουρα θα ξεχαστεί, όμως έχω αγαπήσει πολύ βαθιά κάποιο άτομο, το έχω αγαπήσει με την καρδιά μου και την ψυχή μου και για μένα είναι υπεραρκετό». Ένα τρυφερό μυθιστόρημα που παρουσιάζει όχι μόνο τη δύναμη της αγάπης, με την οποία μπορούν να ξεπεραστούν πολλές αντιξοότητες, αλλά και πόσο αυτό το βαθύ συναίσθημα μας στηρίζει στη δύση της ζωής μας.

ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ, ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΙ

«Έρωτας είναι να αγαπάς τις ομοιότητες και αγάπη να ερωτεύεσαι τις διαφορές». Ο τίτλος του βιβλίου μάς παροτρύνει να μάθουμε ότι, στην πραγματικότητα, στον έρωτα δεν πρέπει να κλείνω τα μάτια για να μη βλέπω πώς ακριβώς είσαι, αλλά το ακριβώς αντίθετο: να σε κοιτάξω, να σε δω, να μάθω ποιος είσαι και να σου ζητήσω ν΄ανοίξεις κι εσύ τα μάτια για να με δεις και να ξέρεις ποιος είμαι. Να δεις τον πραγματικό άνθρωπο που έχω μέσα μου και να μου επιτρέψεις να δω τον πραγματικό άνθρωπο που έχεις μέσα σου. Ο τίτλος προέκυψε από μια εικόνα της περίφημης και σοφής Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, από συνέντευξη του Χόρχε Μπουκάι

ΕΡΩΣ 13, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ο έρωτας είναι απλώς μια λέξη μέχρι κάποιος να έρθει και να της δώσει ένα νόημα. Όταν συμβεί αυτό, η ζωή μας αλλάζει για πάντα. Είναι η κορυφαία επιθυμία του ανθρώπου, το πιο ισχυρό αντίδοτο απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο, το θάνατο. Ο έρωτας είναι η άνευ όρων εκχώρηση στον Άλλον, το κομμάτι μας που παραχωρούμε σε μια άλλη ύπαρξη. Είναι εκείνο που κάνει μια ζωή άξια να βιωθεί, εκείνο που γεννά τα πιο έντονα συναισθήματα: χαρά, πόνο, ανάγκη, αγωνία. Παρόλο που τον μοιραζόμαστε, άντρες και γυναίκες, συχνά τον βλέπουμε διαφορετικά. Άλλη η αντρική ματιά και άλλη η γυναικεία. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν γράφουμε γι΄αυτόν. Κι ο έρωτας είναι, μαζί με το θάνατο και την εξουσία, τα τρία βασικά θέματα της λογοτεχνίας. 13 αναγνωρισμένοι συγγραφείς γράφουν για τον έρωτα. Η αρσενική ματιά στην επιθυμία, στην εκχώρηση, στην αγάπη.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ

Η λογοτεχνική απεικόνιση του έρωτα, διά χειρός Σαίξπηρ, σε όλο της το μεγαλείο: 154 σονέτα. Αποσπάσματα από το best seller της Ελισαβετιανής εποχής, «Αφροδίτη και Άδωνης». Σκηνές από 13 θεατρικά έργα, που παίζονται από την εποχή του έως σήμερα και δεν έπαψαν ποτέ να συγκινούν την ανθρώπινη ψυχή.

Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ, ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ

Αν και έχουν περάσει παραπάνω από εκατό χρόνια από το θάνατό του, ο Άντον Τσέχωφ παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών. Η «Κυρία με το σκυλάκι», αριστοκράτισσα από την επαρχία, συναντά έναν Μοσχοβίτη φιλόλογο στη Γιάλτα. Ανάμεσα στους δυο παντρεμένους ξεκινά ένας δεσμός που μοιάζει να είναι προϊόν της ρομαντικής ατμόσφαιρας του παραθαλάσσιου θέρετρου. Ενώ η λογική επιβάλλει τη διάλυσή του με την επιστροφή στην πεζή πραγματικότητα, ο Ντμίτρι Γκούρωφ διαπιστώνει πως αυτή η γυναίκα έχει κάτι που δεν τον αφήνει να την ξεχάσει. Στο γνωστότερο και, ίσως το αρτιότερο, διήγημά του ο Τσέχωφ αναλύει αριστοτεχνικά την ένταση των συναισθημάτων και την αλλαγή στην καρδιά και τη συμπεριφορά των δύο πρωταγωνιστών, δημιουργώντας μια αξέχαστη ιστορία παθιασμένου έρωτα

ΤΑ 100 ΕΡΩΤΙΚΑ ΣΟΝΕΤΑ, ΠΑΜΠΛΟ ΝΕΡΟΥΔΑ

Ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα που ξεχώρισε με τη δράση του και τα ερωτικά ποιήματά του.

«Σ΄αγαπώ καθώς κάποιο φυτό που δεν ανθίζει,
μα που μέσα του κρύβει το λουλουδόφως όλο,
και ζει απ΄τον έρωτα σου σκοτεινό στο κορμί μου
τ΄άρωμα που σφιγμένο μ΄ανέβηκε απ’ το χώμα.
Σ’ αγαπώ μη γνωρίζοντας πως, από που και πότε,
σ’ αγαπώ στα ίσια δίχως πρόβλημα ή περηφάνια :
σ’ αγαπώ έτσι γιατί δεν ξέρω μ’ άλλον τρόπο,
παρά μ’ ετούτον όπου δεν είμαι μήτε είσαι,
που το χέρι σου πάνω μου το νιώθω σα δικό μου,
που όταν κοιμάμαι κλείνουν και τα δικά σου μάτια»

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΟΡΑ, ΤΖΕΗΜΣ ΤΖΟΥΣ

«Δέξου με στην ψυχή της ψυχής σου», ικετεύει ο Τζόυς, «και τότε θα γίνω στ΄αλήθεια ο ποιητής της φυλής μου». Οι επιστολές του Τζέημς Τζόυς προς την ισόβια σύντροφό του και μητέρα των παιδιών του Νόρα Μπάρνακλ είναι ένα συγκινητικό χρονικό του έρωτά τους: χιούμορ, λυρισμός, έξαρση και αμφιβολία, ομολογίες πίστης και εκρήξεις οργής, νυγμοί ζήλιας και παραδοχές συντριβής, θρησκευτικό δέος και όρκοι λατρείας εναλλάσσονται πάνω σ΄έναν σταθερό καμβά υφασμένο από αγωνία για επικοινωνία και πόθο για σωματική και ψυχική ταύτιση.

7 βιβλία για τον έρωτα που άλλαξαν τον κόσμο
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top