Λάιφσταϊλ

Η έκφραση της σκύλας! Μήπως την έχεις και εσύ;

Όταν όλος ο κόσμος σε κοιτάει λες και είσαι κάτι ανάμεσα σε μάγισσα, στον κύριο Καλαμάρη και τον Γκρινιάρη από τα απαίσια μικρά στρουμφάκια και εσύ το μόνο που σκεφτόσουν ήταν τι έφαγες το μεσημέρι. Όταν σου λένε «Χαμογέλα και λίγο» ή δεν σου λένε τίποτα και αρχίζουν και τρέχουν κλαίγοντας, ενώ εσύ απλώς τους κοίταξες. Όταν ξινούλα σε ανεβάζουν, λεμονάκι σε κατεβάζουν χωρίς να τους έχεις κάνει τίποτα. Τότε πάσχεις από το σύνδρομο. Όχι, δεν πεθαίνεις. Απλώς κοιτάξου στον καθρέφτη και θα καταλάβεις.

Αναρωτιέσαι ακόμα τι κακό σε βρήκε; Bitchy resting face σε βρήκε, ή ελληνιστί «η έκφραση της σκύλας». Σκύλες της λύσσας επιτέλους σας γνωρίζω! Αυτό το σύνδρομο το έχετε όταν απλώς κάθεστε με ουδέτερη έκφραση και όλοι νομίζουν ότι θέλετε να τους δολοφονήσετε.

κατάλογος

 Ο Jason Rogers και η Abbe Macbeth, ερευνητές από την εταιρεία Noldus Information Technology, αποφάσισαν να το ερευνήσουν γιατί μια ουδέτερη έκφραση μπορεί να παρεξηγηθεί και να θεωρηθεί Bitchy resting face. Στην έρευνά τους χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο, το FaceReader, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει διάφορες εκφράσεις, μέσα από διάφορα στοιχεία του προσώπου με βάση τα οκτώ βασικά ανθρώπινα συναισθήματα: χαρά, λύπη, θυμός, φόβος, έκπληξη, αηδία, περιφρόνηση, και ουδετερότητα.

Αρχικά, πήραν ένα δείγμα από ανθρώπους με ανέκφραστα πρόσωπα, οι οποίοι κατά 97% χαρακτηρίζονταν από ουδέτερη έκφραση, και μόνο κατά 3% είχαν μικρές εμφανείς εξάρσεις συναισθημάτων λύπης και έκπληξης, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Όταν όμως έβαλαν στο FaceReader εικόνες ατόμων του θεωρούνται ότι έχουν Bitchy resting face, τα συναισθήματα που αποτυπώνονταν στην έκφρασή τους ήταν κατά βάση περιφρονητικά. Το ένα μέρος του χείλους σύρεται προς τα πίσω και τα μάτια μαζεύουν. Ενώ υποτίθεται ότι έχουν ουδέτερη έκφραση, εκεινοί φαίνονται να κοιτούν περιφρονητικά με βάση τα στοιχεία του FaceReader, που συμπίπτουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο ανθρώπινος νους τις εκφράσεις. Με λίγα λόγια, απλώς κάποια στοιχεία του προσώπου τους τους κάνουν να φαίνονται «ξινούς».

Το Bitchy resting face δε αφορά μόνο τις γυναίκες, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά είναι χαρακτηριστικό και κάποιων ανδρών. Το FaceReader, μη κάνοντας διακρίσεις ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, εντόπιζε τα ίδια χαρακτηριστικά και στις δύο ομάδες, αποδεικνύοντας ότι η ιδέα ότι πρόκειται αποκλειστικά για γυναικείο χαρακτηριστικό, είναι κοινωνική νόρμα.

Συμβουλή! Στον επόμενο που θα σου πει «Χαμογέλα και λίγο», σπάσ΄του τα δόντια να δούμε πως θα γελάει αυτός μετά! Θα μπει και αυτός στο group του Bitchy resting face μαζί με την Queen Elizabeth και εσένα και θα καταλάβει τι τραβάτε.

Η έκφραση της σκύλας! Μήπως την έχεις και εσύ;
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top