Λάιφσταϊλ

Οι έξι ώρες ύπνου είναι σα να μην κοιμάσαι καθόλου!

Ο χρόνος που χρειάζεται να κοιμηθεί ο μέσος άνθρωπος είναι «5 ΛΕΠΤΑ ΑΚΟΜΑ». Όταν αυτή η καταραμένη εφεύρεση που ονομάζεται ξυπνητήρι (φτου) αρχίσει να χτυπάει δαιμονισμένα πριν ακόμα ολοκληρώσεις τις απαιτούμενες ώρες ύπνου,τότε ξυπνάει το zombie μέσα σου. Ακούς, αλλά δεν ακούς. Βλέπεις, αλλά δεν βλέπεις. Καταλαβαίνεις αλλά… όχι όχι δεν καταλαβαίνεις τίποτα, απλώς συμφωνείς με όλα.

Είναι αυτό που λέμε «ή θα το κάνεις σωστά ή μην το κάνεις καθόλου». Τσιγκουνιές στον ύπνο δεν δεχόμαστε! Άλλωστε, το λέει και η επιστήμη.

Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, το να κοιμηθείς 6 ή λιγότερες ώρες έχει παρόμοια αποτελέσματα στον οργανισμό σου με το να μην κοιμηθείς καθόλου.

Στην έρευνα πήραν μέρος 48 υγιής νέοι 21-28 χρονών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η μία ομάδα κοιμόταν 4 ώρες, η άλλη 6 ώρες και η τρίτη 8 ώρες για 2 εβδομάδες. Επίσης, κατά τη διάρκεια του πειράματος τους ζητήθηκε να μείνουν εντελώς άυπνοι για 3 ημέρες. Κάθε 2 ώρες που οι συμμετέχοντες έμεναν ξύπνιοι, οι ερευνητές εξέταζαν την γνωστική τους απόδοση και το χρόνο αντίδρασής τους.

Προφανώς εκείνοι που κοιμόντουσαν 4 ώρες κάθε βράδυ είχαν χειρότερα αποτελέσματα συγκριτικά με τις άλλες δύο ομάδες. Αυτό που παρατηρήθηκε όμως, ήταν ότι αυτοί που κοιμόντουσαν 6 ώρες κάθε βράδυ είχαν παρόμοια γνωστική απόδοση με εκείνους που δεν είχαν κοιμηθεί για 2 μέρες συνεχόμενα. Επομένως, οι λίγες ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση μπορούν να βλάψουν τη νευροσυμπεριφορική λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Παράλληλα, τα άτομα αυτά δεν είχαν επίγνωση του πόσο κουρασμένα ήταν και ας έβλεπαν τα χαμηλά αποτελέσματά τους στα γνωστικά τεστ.

Πέρα όμως από τα γνωστικά προβλήματα, η απουσία ύπνου, όπως δείχνουν άλλες έρευνες, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθεια, κατάθλιψη, παχυσαρκεία και διαβήτη, αλλά μεγάλο εκνευρισμό και ευερεθιστικότητα, προκαλώντας προβλήματα στον εργασιακό χώρο. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2011 της Ιατρικής Σχολής του Harvard διαπίστωσε ότι η οικονομία χάνει 63 δισ. $ ετησίως από την κακή απόδοση που προκαλείται από την αϋπνία.

Με λίγα λόγια, άμα δεν κοιμηθείς το δεκαωράκι σου (7-9 ώρες που είναι το κανονικό+ 1 δώρο) να στρώσεις θα έρθει η απόλυτη καταστροφή. Για τέτοια είμαστε τώρα;

Άντε καλόν ύπνο, όνειρα γλυκά και τα λοιπά και Zzzzzz

Οι έξι ώρες ύπνου είναι σα να μην κοιμάσαι καθόλου!
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top