Κινηματογράφος

Κινηματογράφο: Οι πρεμιέρες της εβδομάδας

Για να δούμε, τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους:

CRIMINAL

Ένας αδίστακτος δολοφόνος προτιμά, αντί μιας παρατεταμένης ποινής φυλάκισης, να υποβληθεί σε ένα πρωτοποριακό επιστημονικό πείραμα, σύμφωνα με το οποίο οι αναμνήσεις και δεξιότητες ενός ικανότατου πράκτορα της CIA θα μεταφυτευτούν στον δολοφόνο έτσι, ώστε εκείνος να ολοκληρώσει το έργο του πράκτορα και να σταματήσει τα σχέδια άλλων εγκληματιών. Το πειραματόζωο, όμως, έχει τα δικά του σχέδια… Παίζουν: Κέβιν Κόστνερ, Γκάρι Όλντμαν, Ράιαν Ρέινολντς, Άλις Ιβ, Γκαλ Γκαντότ.

ΑΤΑΚΤΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στις παραμονές του γάμου του, ο μετρημένος Jason δέχεται να κάνει ένα οδικό ταξίδι με τον παππού του, έναν ακόλαστο πρώην αξιωματικό του στρατού, ο οποίος δεν είναι τόσο σύμφωνος για έναν γάμο που μπορεί να μην είναι ο απόλυτα κατάλληλος για τον εγγονό του. Προορισμός τους η Φλόριντα. Για την κατάληξη, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Παίζουν: Zac Efron, Robert De Niro, Aubrey Plaza, Julianne Hough.

ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ

Διασκευή του κλασικού θεατρικού τού Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, υποψήφια για 12 Γκόγια. Δύο άνδρες, μια γυναίκα, ένας έρωτας, ένα πάθος ισχυρότερο από την αγάπη και την άγρια φύση του κόσμου γύρω τους. Ο Λεονάρντο, Η Νύφη και Ο Γαμπρός είναι αχώριστη παρέα από μικρά παιδιά, αλλά ανάμεσα στον Λεονάρντο και τη Νύφη υπάρχει ένας αόρατος, άγριος, άρρηκτος δεσμός… Τα χρόνια περνούν, κι εκείνη, ανήσυχη και δυστυχισμένη, ετοιμάζεται για το γάμο της με τον Γαμπρό, στη μέση της Λευκής Ερήμου, όπου ζει με τον πατέρα της. Την ημέρα πριν την τελετή, στην πόρτα της εμφανίζεται μια γριά Ζητιάνα , που της προσφέρει ένα δώρο και μια συμβουλή: «Μην τον παντρευτείς, αν δεν τον αγαπάς», ενώ παράλληλα της δίνει δυο γυάλινα στιλέτα. Ένα ρίγος διαπερνά την ψυχή και το σώμα της Νύφης. Παίζουν: Ίνμα Κουέστα, Άλεξ Γκαρθία, Ασιέρ Ετσεαντία, Λετίθια Ντολέρα, Λουίσα Γκαβάσα, Κάρλος Άλβαρεθ.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Το ντοκιμαντέρ του Τζιανφράνκο Ρόζι, το οποίο κατέκτησε την Χρυσή Άρκτο του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, βασίζεται στην ιστορία του 12χρονου Σαμουέλε, που ζει σ΄ένα νησί στη μέση της θάλασσας. Πηγαίνει στο σχολείο, του αρέσει να ρίχνει με τη σφεντόνα του και να κυνηγά. Προτιμά να παίζει στη γη, παρότι τα πάντα γύρω του αναφέρονται στη θάλασσα και στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που επιχειρούν να τη διασχίσουν, για να φτάσουν στο νησί του. Αλλά το τελευταίο δεν είναι ένα οποιοδήποτε νησί. Το όνομά του είναι Λαμπεντούζα και αποτελεί ένα συμβολικό σύνορο της Ευρώπης, το οποίο διασχίζουν χιλιάδες άνθρωποι τα τελευταία είκοσι χρόνια, σε αναζήτηση ελευθερίας.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΝΑ

Η Val αφήνει την κόρη της, Jessica, στα χέρα της γιαγιάς και πηγαίνει στο Σάο Πάολο για να εργαστεί ως οικονόμος σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι και να αναλάβει τη φροντίδα του μικρού γιου της οικογένειας, Fabinho. Δεκατρία χρόνια μετά, η Val έχει μεν κάνει κομπόδεμα, αλλά αισθάνεται τύψεις για την κόρη που άφησε πίσω της. Ξαφνικά, η κόρη της Jessica ανακοινώνει ότι πρόκειται να έρθει στο Σάο Πάολο για να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις σε κάποια σχολή. Οι εργοδότες την υποδέχονται αρχικά εγκάρδια και της προτείνουν αμέσως να μείνει μαζί τους. Εξάλλου, η Val είναι «μέλος της οικογένειας», αφού ήταν εκείνη που ουσιαστικά μεγάλωσε τον γιο τους.  Όμως, η συμβίωση μάνας και κόρης, μετά από 13 χρόνια απουσίας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παίζουν: Regina Case, Camila Mardila, Michel Joelsas, Karine Teles, Lourenco Mutarelli, Helena Albergaria.

ΟΥΤΟΠΙΑ 1961

Η ταινία γυρνάει το χρόνο πίσω, στην ταραγμένη περίοδο του 1961 και αφηγείται την τρίμηνη απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου το 1961. Η αφήγηση αναπτύσσεται σε τρεις παράλληλους άξονες. Στον  ένα άξονα καταγράφεται  η εξέλιξη της απεργίας με υποκείμενο τους απεργούς μεταλλωρύχους στον εργασιακό τους χώρο. Ο δεύτερος αφηγηματικός άξονας ξεδιπλώνει τη στάση των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου και ο τρίτος την αντίδραση της Γαλλικής εταιρείας, της κυβέρνησης, του κράτους και του παρακράτους. . Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Φιλιούση. Συμμετέχουν 30 ηθοποιοί και πεντακόσιοι βοηθητικοί ηθοποιοί.

Κινηματογράφο: Οι πρεμιέρες της εβδομάδας
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top