Κοινωνικά

Δουλεμπόριο γυναικών στην Ελλάδα: Το γνωστό «trafficking»

photo: Protothema

Η διεθνική σωματεμπορία (trafficking) ορίζεται ως η παράνομη διακίνηση προσώπων, με σκοπό τη σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση τους μέσω της βίας και του εξαναγκασμού. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται παγκοσμίως και φυσικά η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στα Βαλκάνια, την Ασία κα την Αφρική πολλοί άνθρωποι παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης για ένα καλύτερο αύριο με τα λιγοστά πράγματα που συνήθως τους έχουν απομείνει. Οι γυναίκες που καταφθάνουν στην Ελλάδα αποτελούν εύκολη λεία για τους δουλεμπόρους που τις βλέπουν ως το εισιτήριο τους για μαύρο χρήμα τεραστίων διαστάσεων. Ο λόγος που τώρα επανερχόμαστε όμως στο θέμα αυτό, είναι ότι λόγω της έξαρσης του μεταναστευτικού τα τελευταία τρία χρόνια, το δουλεμπόριο γυναικών στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ραγδαία όντας για «κάποιους» βασική απασχόληση και τρόπος ζωής.

Οι γυναίκες αυτές, φτάνοντας στην Ελλάδα, γίνονται θύματα δόλου και εξαπάτησης των δουλεμπόρων, οι οποίοι τις πείθουν πως θα τις βοηθήσουν να επιβιώσουν δίνοντας τους σπίτι και τροφή. Έτσι, τους ακολουθούν και μετά από εκεί «μαρτυρούν». Οι δουλέμποροι τις κρατούν φυλακισμένες σε δωμάτια ή οίκους ανοχής κάνοντας τους σαφές πως η διαφυγή τους είναι ανέφικτη. Πολλές φορές τους χορηγούν ενέσεις για να χάνουν την αίσθηση του πραγματικού και να είναι απλά φερέφωνα, πειθήνια όργανα των «αφεντικών» τους, στους οποίους εξασφαλίζουν πολλά λεφτά μηνιαίως που μπορεί να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα 1000 ευρώ ανά άτομο.

Τις γυναίκες αυτές τις αντικρίζει κανείς στην Αθήνα το βράδυ στο δρόμο στην Πατησίων, στην 3η Σεπτεμβρίου και σε πολλές άλλες περιοχές. Βλέποντας τις νομίζει κανείς ότι βρίσκονται εκεί κατ΄επιλογήν τους, αλλά κάνει μεγάλο λάθος. Αυτό είναι το γνωστό «trafficking». Οι μόνες τελικά που καταφέρνουν να ξεφύγουν είναι εκείνες που βρίσκουν βοήθεια απο το οικογενειακό τους περιβάλλον και παρ΄όλα αυτά δεν καταγγέλουν όλες τον βασανιστή τους, γιατί φοβούνται να απευθυνθούν στις αρχές.

Πάνω από 30.000 γυναίκες και παιδιά πέφτουν ετησίως θύματα trafficking και εξωθούνται στην πορνεία στην Ελλάδα, παρά τον ελληνικό νόμο ο οποιός καταδικάζει την σωματεμπορία ως εγκλημα και τους σωματεμπόρους με ποινή έως και 10 χρόνια φυλάκισης. Αλλά πόσους σωματεμπόρους έχουμε δει να συλλαμβάνονται και να καταδικάζονται; Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετώπιζουν τις γυναίκες ως σκλάβες του σεξ. Για αυτό αν δεις κάτι περίεργο μη διστάσεις να μιλήσεις. Απευθύνσου σε γραμμές βοήθειας ή στην Αστυνομία. Δεν ξέρεις πόσες ζωές μπορείς να σώσεις, πόσες ζωές μπορείς να λυτρώσεις!

Κάθε 30 δευτερόλεπτα μια ακόμη γυναίκα γίνεται θύμα δουλεμπορίου. Το «trafficking» είναι μάστιγα. Πολέμησε την. Νίκησε την. Και να θυμάσαι «Τα γυναικεία σώματα δεν είναι προς πώληση»!

Γράφει η Εύα Σμαραγδάκη

Δουλεμπόριο γυναικών στην Ελλάδα: Το γνωστό «trafficking»
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top