Βιβλίο

10 βιβλία που πρέπει να διαβάσει μια γυναίκα πριν τα 25 της

photo: www.nextcenturypublishing.com

Είναι αλήθεια πως πολλές γυναίκες συγγραφείς έχουν διαπρέψει στον χώρο των βιβλίων με τα αριστουργήματά τους. Κάποια από αυτά μπορεί να πραγματεύονται θέματα όπως ο έρωτας, οι γυναικείες ανησυχίες, ο φεμινισμός κτλ. Ακόμη, μερικά θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως «σταθερές αξίες», ενώ υπάρχουν κάποια πιο πρόσφατα που έχουν αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πάμε να δούμε μερικά που, εκτός από την αναφορά τους σε γυναικεία θέματα, αποτέλεσαν φαινόμενο και άλλαξαν την ιστορία.

ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ, ΤΖΕΙΝ ΟΣΤΕΝ

περηγφανεια

Πρόκειται για το πιο διάσημο μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 1813 και αποτελεί μια από τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης. Όταν η Ελίζαμπεθ Μπένετ, όμορφη, δυναμική και ανεξάρτητη, χωρίς υψηλή ωστόσο κοινωνική θέση, γνωρίζει για πρώτη φορά τον κύριο Ντάρσι, τον βρίσκει υπερβολικά σνομπ και αλαζόνα. Από την πλευρά του ο κύριος Ντάρσι, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, προσπαθεί απεγνωσμένα να μην παρασυρθεί από τη γοητεία και την ευφυΐα της. Οι δρόμοι τους, όμως, διασταυρώνονται συχνά και η αντιπάθεια που νιώθουν ο ένας για τον άλλο μεγαλώνει. Η Ελίζαμπεθ είναι υπερήφανη για την καταγωγή της και το κριτικό της βλέμμα, ο κύριος Ντάρσι είναι υπερήφανος για το όνομα που κουβαλά. Βαθύτατα φεμινιστικό, παρουσιάζει την κοινωνία στις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελεί σίγουρα ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσουμε.

ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ, ΜΑΓΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ

πουλι κλουβι

Πρόκειται για το  αυτοβιογραφικό της έργο και συγκεκριμένα, για το πρώτο βιβλίο της αυτοβιογραφίας που εκτυλίσσεται σε επτά τόμους. Το πιο γνωστό έργο της, που αφηγείται τα δύσκολα παιδικά της χρόνια μέχρι και την ηλικία των 17 ετών. Η  βραβευμένη αφροαμερικανίδα ποιήτρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια και καθηγήτρια πανεπιστημίου, θεωρείται ως μια από τις και ως μια από τις «μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας».

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΥΛΟ, ΣΙΜΟΝ ΝΤΕ ΜΠΟΒΟΥΑΡ

δευτερο φυλο

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1949 αποτέλεσε το απόλυτο έργο αναφοράς του φεμινιστικού κινήματος. «Δεν γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι», είναι η φράση-κλειδί της επιχειρηματολογίας της. «Οι σημερινές γυναίκες έχουν σχεδόν εκθρονίσει τον μύθο της θηλυκότητας· αρχίζουν να κάνουν αισθητή την ανεξαρτησία τους με πολύ συγκεκριμένους τρόπους· δεν καταφέρνουν όμως εύκολα να βιώσουν απόλυτα την κατάστασή τους ως ανθρώπινα όντα. Έχοντας ανατραφεί από γυναίκες, μέσα στους κόλπους ενός γυναικείου κόσμου, ο φυσιολογικός προορισμός τους είναι ο γάμος, ο οποίος στην πραγματικότητα τις υποδουλώνει ακόμα και σήμερα στον άντρα· το ανδρικό κύρος κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί: στηρίζεται ακόμα σε γερές οικονομικές και κοινωνικές βάσεις. Είναι συνεπώς αναγκαίο να μελετήσουμε πολύ προσεκτικά την παραδοσιακή μοίρα της γυναίκας. Θα προσπαθήσω να περιγράψω πώς η γυναίκα μαθαίνει την κατάστασή της, πώς τη βιώνει, σε τι είδος σύμπαντος βρίσκεται εγκλωβισμένη, ποιους τρόπους διαφυγής έχει. Και μόνο αν όλα αυτά γίνουν κατανοητά, μόνο τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που, έχοντας κληρονομήσει ένα βαρύ παρελθόν, προσπαθούν να χτίσουν ένα καινούργιο μέλλον».

ΥΠΗΡΕΤΡΙΕΣ, ΚΑΘΡΙΝ ΣΤΟΚΕΤ

υπηρετριες

Διηγείται την ιστορία μερικών αφροαμερικάνων γυναικών που δούλευαν σε σπίτι λευκών ως υπηρέτριες, την δεκαετία του 1960. Η κόρη μιας τέτοιας οικογένειας, παίρνει την απόφαση να γράψει ένα βιβλίο με τις ομολογίες τους ρίχνοντας έτσι φως στον ρατσισμό και στην εκτίμηση που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε γυναίκες.

Η ΑΥΡΑ ΤΗΣ ΣΑΝΕΛ, ΜΟΡΑΝΤ ΠΩΛ

αυρα σανελ

«Η αύρα της Σανέλ», μια αυτοβιογραφική αφήγηση στον Γάλλο διπλωμάτη και φίλο της συγγραφέα, Πολ Μοράν είναι ένα βιβλίο που σίγουρα αξίζει να διαβάσουμε. Μια γυναίκα μύθος που κατάφερε να διαπρέψει παρά τις τεράστιες δυσκολίες  και του ίδιου του χώρου της μόδας, αλλά και της εποχής και απελευθέρωσε τη γυναίκα.

ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ

λουλουδι ερημου

Πρόκειται για το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Γουόρις Ντίρι, της πρώτης γυναίκας που τόλμησε να μιλήσει δημόσια για τον απάνθρωπο ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων που ασκείται κυρίως στην Αφρική, σε αραβικές χώρες και την Ασία. Έμπνευση για όλους, η Γουόρις Ντίρι γεννημένη στη Σομαλία, υπέστη τη βάρβαρη τεχνική της κλειτοριδεκτομής και σε ηλικία 13 χρονών το έσκασε από την αφρικανική έρημο για να γλιτώσει τον γάμο και με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Αντιμέτωπη με την ωμή βία και την εκμετάλλευση, τράβηξε την προσοχή ενός φωτογράφου με αποτέλεσμα να ξεκινήσει σύντομα μια καριέρα στο μόντελινγκ. Το βιβλίο μας παρουσιάζει τη σκληρή ζωή των νομαδικών φυλών της Σομαλίας και αποτελεί έκκληση για δράση από μια υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με προσωπική πείρα.

ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟ, ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ

δωματιο

Το βιβλίο, που αποτελεί ορόσημο στο θέμα της γυναικείας χειραφέτησης, βασίζεται σε δύο κείμενα που διαβάστηκαν στο Σύλλογο Τεχνών στο Νιούνχαμα και την Οντάα του Γκίρτον τον Οκτώβριο του 1928. Η Βιρτζίνια Γουλφ τροποποίησε και εμπλούτισε αυτά τα επαναστατικά για την εποχή τους κείμενα που πραγματεύονται τις γυναίκες και τη πεζογραφία. Σ΄αυτό το βιβλίο, η Γούλφ εικάζει ότι ο Σέξπιρ είχε μια αδερφή, ισάξια σε ταλέντο και ευφυΐα, της οποίας η μοίρα διαφέρει ριζικά. Αυτή η φανταστική γυναίκα δεν καταφέρνει να γράψει ούτε μία λέξη και πεθαίνει μόνη, βυθισμένη στον κόσμο της, μη έχοντας καταφέρει να εκφράσει ποτέ τη μεγαλοφυΐα της. Εάν είχε βρει τα μέσα και τις συνθήκες να δημιουργήσει, υποστηρίζει η Γούλφ, θα είχε φθάσει στα ίδια επίπεδα απόδοσης με τον «αθάνατο» αμφιθαλή της. Σε αυτό το κλασικό δοκίμιο η Βιρτζίνια Γούλφ χρησιμοποιεί το χάρισμα του λόγου της για να ταράξει το άδικο κοινωνικό της περιβάλλον και μέσω αυτού να δώσει φωνή σε όλες όσες έχουν την ίδια μεταχείριση με την ηρωίδα της. Το μήνυμά της είναι απλό: οι γυναίκες πρέπει να έχουν ένα σταθερό εισόδημα και ένα δικό τους δωμάτιο προκειμένου να δημιουργήσουν ελεύθερες.

A Vindication of the Rights of Woman,  Mary Wollstonecraft

woman

Τον 18ο αιώνα η ιδέα να λαμβάνουν εκπαίδευση οι γυναίκες δεν προκαλούσε τις ίδιες αντιδράσεις με σήμερα. Η Mary Wollstonecraft στο, ιστορικό πλέον, βιβλίο της εισάγει, υποστηρίζει και τεκμηριώνει την άποψη πως οι γυναίκες αξίζουν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνική ζωή, καθώς έχουν την ικανότητα να συνδυάζουν πολλούς ρόλους και να τα καταφέρνουν.

Η  ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ, ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ

χιμαιρα

«Η μεγάλη χίμαιρα» είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με έναν γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Είναι η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται κι ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό σπίτι της Επισκοπής. Εκεί ζει κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στον φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου.

ΑΓΡΙΑ, SHERYL STRAYED

αγρια

Η αληθινή ιστορία της Sheryl Strayed συνεπήρε το κοινό και τους κριτικούς με την άμεση αφήγηση, αλλά και τις λεπτομέρειες μιας πεζοπορίας που άλλαξε την ζωή της ηρωίδας για πάντα. «Ήταν ένας κόσμος στον οποίο ουδέποτε είχα βρεθεί, ωστόσο ανέκαθεν ήξερα πως υπάρχει, τον οσμιζόμουν μέσα στην θλίψη και την σύγχυση μου, στον φόβο και στην ελπίδα. Ένας κόσμος που θεωρούσα ότι θα με έκανε την γυναίκα που ήθελα να γίνω και θα με ξαναέκανε το κορίτσι που κάποτε υπήρξα. Ένας κόσμος με πλάτος ένα μέτρο και μήκος 4.300 χιλιόμετρα. Ένας κόσμος που λεγόταν Μονοπάτι της Κορυφογραμμής του Ειρηνικού».  Βλέποντας τη ζωή της να διαλύεται λόγω θανάτων και χωρισμών, ξεκινάει ολομόναχη μια πεζοπορία 1.800 χιλιομέτρων μέσα στην άγρια φύση της Αμερικής.

10 βιβλία που πρέπει να διαβάσει μια γυναίκα πριν τα 25 της
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top