Σούξου -Μούξου

Μη μιλάς σε εμένα για σχέση από απόσταση

Απόσταση; Χιλιόμετρα; Έρωτας; Φιλία; Νομίζω κάπου έχω ακούσει πως δε συνδυάζεται η απόσταση με τις ανθρώπινες σχέσεις. «Μάτια που δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται», θα μου πεις, κι θα έχεις δίκιο. Αλλά είναι όντως έτσι;

Η απόσταση θεωρώ ότι είναι παρεξηγημένη. Πρόσχημα, πώς το λένε. Ίσως για να καλύψεις ότι φοβάσαι. Φοβάσαι να χαθείς, φοβάσαι να πληγωθείς. Φοβάσαι πως θα αποδειχθεί ότι δεν έχει βάθος αυτό που νιώθεις. Ξέρω ότι μπορεί να με βρίσεις εσύ που έκλαψες, που στεναχωρήθηκες για την απόσταση. Αλλά άσε με να ολοκληρώσω, κι μετά βλέπουμε αν επιμένεις.

Όντας άνθρωπος της συζήτησης έχω ακούσει πολλά φέτος. Ούτε εγώ το περίμενα, αλλά τελικά πόσες κοινές ιστορίες γνώρισα, με τις ίδιες λεπτομέρειες με τη δική μου, απλά να προσθέτουν την πινελιά τους σε κάθε ιστορία. Δε θα σταθώ σε κάποια, γιατί δεν μιλώ γι΄αυτό. Μιλάω στο γεγονός ότι όλα γίνονται αν θέλεις, αν φυσικά το αποφασίσεις.

Φοιτητής δεύτερη χρονιά τώρα, δε έχασα τους φίλους μου. Εννοώ αυτούς που αποδεικνύουν ότι είναι φίλοι μου, κι όχι γνωστοί. Έχω ακούσει για φιλία από απόσταση χρόνια τώρα, να συναντιούνται μετά από καιρό σαν να μην πέρασε μια μέρα. Άκουσα και έζησα φιλίες που χάθηκαν επίσης στην απόσταση, όχι επειδή το ήθελα, αλλά το επέλεξαν με την απουσία τους (δεν αναφέρομαι στην χιλιομετρική).

«Μη μου μιλάς για φιλία, μίλα μου για έρωτα. Εκεί είναι το δύσκολο», μου είπε φίλος. Ίσως να έχει δίκιο. Η απόσταση στον έρωτα είναι δύσκολη, φθείρει. Αλλά αξίζει να σταθείς πραγματικά μόνο στην καραμέλα της απόστασης; Η απόσταση πράγματι υπάρχει ως εμπόδιο, ως πρόβλημα αλλά θεωρώ είναι και μια δικαιολογία. Δοκίμασε το, κι όσο κρατήσει. Ένα μήνα, ένα χρόνο, ίσως μια αιωνιότητα για τους ρομαντικούς. Εκεί θα ξέρεις, θα το έχεις ζήσει, δεν θα έχεις μείνει στο αν, στην παγίδα της σκέψης.

Αν επιμένεις να θες να με βαρέσεις, ενώ έχασες τη σχέση σου που μπορεί να πήγε στα καράβια και δεν άντεχες άλλο, ή για΄σένα που φοβήθηκες ότι να γίνει δύσκολο με το καιρό, σου λέω την εξής σοφή φράση: Μην φοβάσαι την χιλιομετρική απόσταση, την συναισθηματική να φοβάσαι. Αυτό δεν ισχύει μόνο στον έρωτα φυσικά, αλλά και για το φιλαράκι με το οποίο είσαι ο εαυτός σου. Γιατί αξίζει να προσπαθήσεις, αξίζει να ζήσεις το έντονο, όσο κι αν  κρατήσει. Ο,τιδήποτε καλύτερο από την μετριοπάθεια.

Γράφει ο Γιώργος Κατρακώστας

Μη μιλάς σε εμένα για σχέση από απόσταση
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top