Phychoλογία

12 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση

Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιθανότατα αυτοί που έχουν αυτοπεποίθηση και αυτό γιατί είναι οι ίδιοι σίγουροι για τον εαυτό τους. Ξέρουν τις ικανότητες τους, ξέρουν τι μπορούν να πετύχουν, αλλά ακόμη ξέρουν να προσπαθούν γι αυτό που τους φαίνεται ακατόρθωτο γιατί θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Με λίγα λόγια, ξέρουν την αξία τους και εμπιστεύονται τον εαυτό τους.

Ένας τέτοιος άνθρωπος θα απέφευγε τις παρακάτω συνήθειες:

1/ Δεν πιστεύουν ότι αξίζουν λιγότερο από άλλους. Δεν έχουν την ανάγκη να συγκριθούν με κάποιον άλλον, καθώς ξέρουν από μόνοι τους τι μπορούν να καταφέρουν και ποιους στόχους να θέσουν. Μια από τις θεμελιώδεις πεποιθήσεις που βασίζεται στην εμπιστοσύνη είναι: «η αξία μου ως πρόσωπο είναι ίση με όλους τους άλλους».

2/ Δεν φοβούνται να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους. Ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση είναι πολύ συχνό και απόλυτα φυσιολογικό να αμφιβάλλει για τον εαυτό του όταν βρίσκεται σε καταστάσεις που του δημιουργούν άγχος και πίεση. Όπως για παράδειγμα σε μια συνέντευξη για δουλεία. Ωστόσο, αυτές οι καταστάσεις δεν τους πτοούν, αντιθέτως τους ωθούν στο να προετοιμαστούν καλύτερα και να αντιμετωπίσουν με σιγουριά την εκάστοτε κατάσταση.

3/ Δεν διστάζουν υπερβολικά. Θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και θα αντιμετωπίσουν οτιδήποτε χρειαστεί, ακόμη και αν τους πιάσεις απροετοίμαστους.

4/ Δεν περιμένουν το μεγάλο βήμα. Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας ότι άνθρωπος με αυτοπεποίθηση είναι αυτός που κάνει μεγάλες αλλαγές. Ωστόσο, αυτοί που πιστεύουν στον εαυτό τους θέτουν μικρούς στόχους, ώστε να φτάνουν βήμα βήμα και με σιγουριά στον στόχο τους.

5/ Ξεχωρίζουν την αυτοπεποίθηση από την αλαζονεία. Δεν είναι νάρκισσοι και δεν τους ενδιαφέρει να επισκιάσουν τους άλλους ή να κυριαρχήσουν σε κάτι. Στην πραγματικότητα όσοι έχουν αυτοπεποίθηση σταματούν να ασχολούνται με τον εαυτό τους και να σκέπτονται συνεχώς τι πρέπει να πετύχουν, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερο χρόνο για τους γύρω τους.

6/ Δεν φοβούνται την κριτική και την σύγκρουση. Μπορούν να δεχθούν την κριτική χωρίς να αισθάνονται ότι δέχονται επίθεση, καθώς δεν διαπραγματεύονται την αξία του εαυτού τους. Αντιμετωπίζουν κάθε σύγκρουση με επιχειρήματα για να οδηγήσουν τη συζήτηση σε έναν ήρεμο συμβιβασμό.

7/ Δεν φοβούνται την αποτυχία. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αποτύχει ποτέ στη ζωή τους ή ότι δεν αντιμετώπισαν δύσκολες καταστάσεις, αλλά στο πώς το διαχειρίστηκαν. Βλέπουν τις αποτυχίες τους ως διδάγματα που αντί να τους αποδυναμώνουν τους κάνουν καλύτερους και πιο αποδοτικούς σε επόμενες δύσκολες στιγμές.

8/ Δεν χρειάζεται να τα κάνουν όλα τέλεια. Οι τελειομανής συχνά παραμελούν να κάνουν πράγματα που αγαπάνε και η σκέψη ότι πρέπει να τα κάνουν όλα τέλεια συχνά τους οδηγεί σε έλλειψη αυτοπεποίθησης.

9/ Δεν πιστεύουν ό,τι βλέπουν στις διαφημίσεις. Οι περισσότερες διαφημίσεις στοχεύουν στον να δημιουργήσουν το αίσθημα της έλλειψης στον καταναλωτή. Κυρίως όταν πρόκειται για προϊόντα περιποίησης προσπαθούν να κάνουν τον καταναλωτή να νιώσει πως έχει κάποιο πρόβλημα που μόνο αυτοί θα μπορούσαν να λύσουν.

10/ Δεν πιστεύουν ούτε ό,τι βλέπουν στα social media. Είναι πολύ εύκολο να παρουσιάσει κάποιος μια ονειρεμένη ζωή ή μια τέλεια εμφάνιση αλλά στην πραγματικότητα όλοι ξέρουμε πως είναι μια φιλτραρισμένη ζωή. Έξω από τα social media όλοι έχουμε άσχημες μέρες, αμφιβολίες για τον εαυτό μας, σωματικές ατέλειες.

11/ Δεν λένε όχι σε νέα πράγματα. Το να κάνεις περισσότερες δοκιμές στην ζωή σου σε φέρνει αντιμέτωπο και με περισσότερες αποτυχίες. Όσο γρηγορότερα αποδεχθείς ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής μας τόσο θα βρεθείς πιο κοντά στην επιτυχία. Όσο περισσότερο αναλάβεις δράση τόσο περισσότερες επιτυχίες θα έχεις.

12/ Δεν αφήνουν τους άλλους να καθορίσουν τους στόχους τους. Συχνά ο μικρόκοσμος μας, μας περνάει στερεότυπα σχετικά με το τι είναι ιδανικό για εμάς. Ωστόσο, μόνο εσύ ξέρεις τι είναι σημαντικό για σένα και τι είναι αυτό που χρειάζεσαι τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Μάλλον όλα αυτά μας δείχνουν τον δρόμο για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, να πιστέψουμε σε αυτόν και να αναγνωρίσουμε την αξία μας. Όπως είχε πει και ο Ελβετός ψυχολόγος Carl Jung “Το να είσαι κανονικός είναι ο ιδανικός στόχος του αποτυχημένου”.

12 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top