Λάιφσταϊλ

3 «τοξικοί» συνάδελφοι που θα πρέπει να αποφύγεις

Ώστε, δεν συμπαθείς τους πάντες στην δουλειά. Και λοιπόν; Καλωσόρισες στο κλαμπ. Υπάρχουν πολλοί τύποι ανθρώπων μαζεμένοι σε ένα γραφείο και είναι αδύνατον να κάνεις κολλητή παρέα με κάθε έναν ξεχωριστά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι ενοχλητικοί τύποι στην δουλειά μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολύ αγχωτικό εργασιακό περιβάλλον. Οι επιπτώσεις αυτού του επιπρόσθετου στρες; Μεγαλύτερη ανάγκη για κοπάνα από την δουλειά, λιγότερη δέσμευση στους ρόλους της θέσης και χαμηλότερη παραγωγικότητα.

Έπειτα, υπάρχουν οι συνάδελφοι που δεν είναι απλά ενοχλητικές παρουσίες, αλλά τοξικές. Παρασύρουν μαζί τους στον βούρκο της μη παραγωγικότητας και μη δημιουργικότητας, όποιον βρεθεί κοντά τους. Για τον λόγο αυτό, εσύ θα πρέπει να τους εντοπίσεις και εμείς θα σε βοηθήσουμε σε αυτό.

Ο αντιδραστικος/ γκρινιαρης

Πώς θα τους εντοπίσεις; Δεν μπορούμε να τους κατονομάσουμε ακριβώς, αλλά προσπάθησε να παρατηρήσεις αυτούς που μονίμως λένε «όχι» ή συνήθως έρχονται σε αντιπαράθεση με πρόσχαρους και θετικούς ανθρώπους. Το attitude που έχουν είναι μεταδοτικό και τέτοιου είδους άνθρωποι μπορούν πολύ εύκολα να «δηλητηριάσουν» όλο το γραφείο.

Πώς θα τους χειριστείς; Υπάρχουν δύο τρόποι να διαχειριστείς μία τοξική συμπεριφορά: να την περιορίσεις ή να την εξουδετερώσεις εντελώς. Μην ενδώσεις σε αυτήν την συμπεριφορά με το ίδιο νόμισμα. Αντιθέτως, προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και προτίμησε να απαντήσεις με ευγενικό και φιλικό τρόπο, ώστε να κρατήσεις την συζήτηση σε χαμηλούς τόνους.

Με άλλα λόγια, κράτα μακριά και περιορισμένη την αρνητικότητά τους, περιορίζοντας την έκθεσή σου σε αυτήν. Παρόλο που μπορεί να βρεθείς σε μια κατάσταση όπου θα χρειαστεί να τους δώσεις την προσοχή σου, μην κάνεις πολύ παρέα μαζί τους, γιατί πολύ πιθανόν να αποκτήσεις κακή φήμη στην δουλειά.

Στην τελική, η παρέα μαζί τους εξαρτάται από το αν χρειάζεται ή όχι να εργάζεσαι σε καθημερινή βάση με ένα τέτοιο άτομο. Αν δεν χρειάζεται, μπορείς εύκολα να τους αποφύγεις (εξαρτάται και από το μέγεθος του γραφείο). Αν χρειάζεται, απλά μην ενδώσεις. Όσο μεταδοτική και αν είναι η αρνητική ενέργεια και η απαισιοδοξία, το ίδιο μπορεί να είναι και η θετική ενέργεια. Απέκρουσε τον αρνητισμό με μια υγιή δόση αισιοδοξίας και δες την τοξική αυτή συμπεριφορά σιγά-σιγά να εξαφανίζεται.

Ανακάλυψε μοναδικές ευκαιρίες εδώ!

Ο κουτσομπολης

Πώς θα τους εντοπίσεις; Υπάρχουν κάποια μαρτυριάρικα σημάδια που ακόμα και οι πιο τοπ στο είδος τους αποκαλύπτουν άθελα τους. Για παράδειγμα, κοιτούν πίσω από τον ώμο τους πριν μιλήσουν, ψιθυρίζουν στην κουζίνα, και το μεγαλύτερο από όλα «Α, δεν σου είπα…». Όταν ακούς αυτές τις λέξεις, πάρε τα βουνά. Φυσικά, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν πολλές φορές να γίνουν διασκεδαστικοί, άλλες πάλι μπορούν να αποδειχθούν καταστροφή. Για εκείνους είναι σαν να ζουν την εφηβική ηλικία από την αρχή, γι΄αυτό θα θες να τους αποφύγεις, όπως τις καθαριότητες της εβδομάδας.

Πώς θα τους χειριστείς; Βγάλε τον δικαστή από μέσα σου και καταδίκασε αυτήν την συμπεριφορά. Αν ο κουτσομπόλης προσπαθήσει να σε «αποπλανήσει», πες ευγενικά πως δεν θες να συμμετέχεις σε κουτσομπολίστικες συζητήσεις που αφορούν την εταιρία. Τόσο απλός και άμεσος θα πρέπει να είσαι. Διαφορετικά, θα ρισκάρεις να εμπλακείς με ένα άτομο ή πολλά άτομα που διαδίζουν ψευδείς πληροφορίες, ακόμα και αν εσύ δεν έχεις καμία σχέση με αυτή.

Να προσέχεις, λοιπόν, τι λες και σε ποιον, γιατί, καθώς οι άνθρωποι μιλούν, μπορεί πολύ εύκολα το πράγμα να ξεφύγει.

Ο αναξιοπιστος

Πώς θα τους εντοπίσεις; Άμα ολοκληρώνεις μόνος projects που κανονικά έπρεπε να κάνετε μαζί, αν λαμβάνεις emails που ξεκινάνε με «Χίλια συγνώμη, ξέχασα να…», μην αναρωτιέσαι, αυτός είναι. Δυστυχώς, σε κάθε εταιρία θα υπάρχουν κάποια άτομα που δεν σηκώνουν το βάρος των υποχρεώσεων τους και «πουλάνε» τους συνεδέλφους τους, όταν πρόκειται για κάποια επιπλέον αρμοδιότητα. Μακάρι όλοι να ήταν φιλότιμοι, όπως εσύ.

Πώς θα τους χειριστείς; Με το να εμπιστευτείς αυτόν τον άνθρωπο για να σε βοηθήσει, θα καταλήξεις ξεκρέμαστος και θα νιώθεις ότι σε εκμεταλλεύτηκε. Θα υπάρξει η στιγμή που θα σκεφτείς πως θα μπορούσε τουλάχιστον να σε είχε προειδοποιήσει για το στήσιμο στο meeting που είχατε κανονίσει.

Γι΄αυτό, λοιπόν, όταν αναλαμβάνεις κάποιο project, προσπάθησε να τους αποφύγεις με ατάκες όπως «Το ξέρω ότι προτείνατε τον τάδε (αναξιόπιστο) να συνεργαστεί μαζί μου πάνω στην ολοκλήρωση του project, όμως υπάρχει και ένας άλλος συναδελφος ο οποίος κατά την γνώμη μου έχει ικανότητες που συμπληρώνουν τις δικές μου και μπορούν να οδηγήσουν σε ένα σωστό αποτέλεσμα. Θα μπορούσα μήπως να το αναλάβω μαζί του;».

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα είσαι ο κακός που κάρφωσε τον συνάδελφό του, αλλά ο υπάλληλος που νοιάζεται για το καλό της εταιρίας. Αν αυτό δεν πιάσει, φρόντισε να δουλέψεις καλά τον αμυντικό μηχανισμό σου για να μην αμαυρωθεί η φήμη σου, όταν θα έρθεις αντιμέτωπος με αυτό το άτομο.

Για παράδειγμα, όσο ενοχλητικό και αν είναι, καλό θα ήταν να στέλνεις συχνά γραπτές υπενθυμίσεις στον συνάδελφο που έχετε αναλάβει μαζί το project, ώστε όταν ο προϊστάμενός σου ζητήσει εξηγήσεις γιατί δεν έγινε αυτό που έπρεπε, να έχεις καλυμένα τα νώτα σου. Ή μπορείς, επίσης, να προτείνεις ένα εργαλείο, όπως το Asana ή το Slack, τα οποία είναι πολύ καλά όσον αφορά την σωστή διαχείρηση αρμοδιοτήτων, τον συντονισμό τους και την επικοινωνία μεταξύ των ομάδων. Επίσης, θα μπορεί ο υπέυθυνος να ελέγχει την διαδικασία μέσα από αυτά τα εργαλεία χωρίς να χρειάζεται να απευθύνεται στον καθένα ξεχωριστά.

Το ρίσκο να φανείς κακός στην δουλειά σου, θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς με ταχύτατους ρυθμούς. Τέλος, αν η εταιρία δεν χρησιμοποιεί τέτοιου είδους εργαλεία θα φανείς πολύ γ@μ@τος, όταν τα προτείνεις.

Φυσικά, αφού προσπαθήσεις κάμποσες φορές να καλύψεις τον ανεύθυνο συνάδελφο, ή να αποπροσανατολίσεις τον κουτσομπόλη ή να τρέξεις προς την αντίθετη κατεύθυνση όταν δεις τον γκρινιάρη να έρχεται, θα έρθει και η στιγμή που θα νιώσεις εξοργισμένος και εξουθενωμένος και με την κατάσταση αυτή αλλά και συνολικά από την δουλειά σου.

Πριν απογοητευτείς, έχε στο νου σου πως είναι απόλυτα φυσιολογική αυτή η αντίδραση. Ουσιαστικά, οι τοξικοί εργαζόμενοι δημιουργούν και ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον και τότε είναι που θα πρέπει να πάρεις μία σοβαρή απόφαση: Αν νιώθεις άνετα να μιλήσεις με τον υπέυθυνο σου ή κάποιον από το HR, τότε μην διαστάσεις να απευθυνείς σε εκείνους και να δεις αν είναι πρόθυμοι να ελέγξουν τι συμβαίνει. Μπορεί, τελικά, να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη αυτή η επικοινωνία για όλες τις πλευρές.

Ή μπορείς να απαλλαγείς από αυτές τις τοξικές συμπεριφορές και την αρνητική ενέργεια, ψάχνοντας για άλλη δουλειά στο CollegeLink.

Χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές καριέρας; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να επισκεφτείς το blog του CollegeLink.

3 «τοξικοί» συνάδελφοι που θα πρέπει να αποφύγεις
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top