Ταξίδια

Ταξίδια | Πάμε Αράχωβα;

Τα ταξίδια, αν είσαι πραγματικός λάτρης τους, είναι ένας από τους πιο όμορφους – αν όχι ο πιο όμορφος – τρόπους απόδρασης απ’ την καθημερινότητα, αναζωογόνησης, αναψυχής, χαλάρωσης, εκκαθάρισης του μυαλού από περιττές σκέψεις, δημιουργίας και εμπλουτισμού αναμνήσεων και μπορώ να συνεχίσω να λέω κι άλλα τόσα. Και για να προλάβω τη σκέψη σας τα ταξίδια είναι η πιο γλυκιά μορφή σωματικής κούρασης, αφού όταν πάμε ταξίδια – ως φυσιολογικοί άνθρωποι – θέλουμε να εξερευνήσουμε τα πάντα και δεν κλεινόμαστε στα δωμάτιά μας… σωστά; Το ταξίδι όμως αυτό καθ΄αυτό σε ανταμείβει τόσο, ώστε αυτή η μικρή κούραση που μπορεί να ένιωσες, να γίνει μια ανάμνηση, κομμάτι της γενικότερης γλυκιάς ανάμνησης που θα σου αφήσει το ταξίδι.

Άρα, τα ταξίδια μόνο θετικά μπορούν να μας επηρεάσουν. Για αυτόν τον λόγο, επειδή θέλουμε να είμαστε πάντα θετικοί, ευχάριστοι και χαρούμενοι θα ταξιδεύουμε παρέα – έστω και νοητά – θα αλλάζουμε για λίγο παραστάσεις και θα ξεφεύγουμε απ’ ό,τι μπορεί να μας πτοήσει.

Το πρώτο μας ταξίδι θα γράψει μόλις 153 χιλιόμετρα, έχοντας ως αφετηρία την Αθήνα και θα διαρκέσει γύρω στις δύο ώρες. Ο προορισμός; Το πιο δημοφιλές χειμερινό θέρετρο, χάρη στην ύπαρξη του προσφάτως ανακαινισμένου και επεκταμένου χιονοδρομικού κέντρου και τη μικρή απόσταση από την Αθήνα, η Αράχωβα. Η Αράχωβα είναι μία γραφική πόλη χτισμένη σε μια πλαγιά του Παρνασσού που καταλήγει σε μία χαράδρα στο βάθος της οποίας ρέει ο ποταμός Πλείστος. Η θέση της την βοήθησε να αναπτυχθεί περισσότερο από τις γειτονικές περιοχές.

Λίγα λόγια για την Αράχωβα…

Οι Δελφοί που γειτνιάζουν με την Αράχωβα αποτελούν έναν σημαντικό λόγο ανάπτυξης, καθώς οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου των ∆ελφών είχαν την Αράχοβα ως πέρασμα και αυτό την ενίσχυσε οικονομικά, ακόμη και την περίοδο πριν τα χιονοδρομικά και οδήγησε ουσιαστικά στην δημιουργία αυτού.

Ο τουρισμός της αναπτύχθηκε κυρίως χάρη στην ύπαρξη του χιονοδρομικού κέντρου το οποίο επισκέφτηκαν κατά καιρούς πολλές σημαντικές προσωπικότητες. Τον ∆εκέμβριο του 1974 εγκαινιάστηκε στο Γεροντόβραχο το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο, ιδιωτικής όμως πρωτοβουλίας. Απ’ το 2007 έως το 2010 έγιναν πολλά σημαντικά έργα αναβάθμισης. Έτσι, το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού φέρνει την Αράχωβα στην πρώτη θέση στη λίστα με τους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα!

Προχωρώντας προς το κέντρο της πόλης και πριν φτάσουμε σ’ αυτό και στη γεμάτη ζωή και καφετέριες πλατεία της, συναντάμε στο δεξί μας χέρι ίσως το πιο γνωστό και φημισμένο αξιοθέατο της περιοχής. Το γνωστό Ρολόι στον απόκρημνο βράχο αποτελεί πραγματικό στολίδι και ίσως είναι το δημοφιλέστερο σημείο για να φωτογραφήσεις ή να φωτογραφηθείς. Η ομορφιά του τοπίου και η γραφικότητα του ρολογιού πραγματικά παραπέμπουν σε ζωγραφιά ή κάποιο κάρτα ποστάλ.

Η γραφικότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει την Αράχωβα. Περπατώντας, λοιπόν, λίγα βήματα πιο κάτω και στην απέναντι πλευρά βλέπουμε τα περίφημα σκαλάκια – εκεί κι αν έχουν τραβηχτεί φωτογραφίες, και να σου πω και κάτι άλλο; ΟΛΗ η Αράχωβα ενδείκνυται για φωτογραφίες – που οδηγουν στον Ναό του Aγίου Γεωργίου. Αν πάρεις την απόφαση και τα ανέβεις η θέα που θα αντικρίσεις θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω – εκεί δώσε του να καταλάβει με τις selfie! Για την ιστορία, ο ναός βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη κορυφή του χωριού και εντυπωσιάζει εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Όσον αφορά την πλατεία του χωριού, που είναι γεμάτη με καφετέριες, είναι μια καλή λύση να πιεις τον καφέ σου, ένα τσάι, μία σοκολάτα βρε αδελφέ ή ακόμα και να φας – η Αράχωβα φημίζεται και για το καλό της κρέας – η θέα απ’ το χιονοδρομικό κέντρο δεν συγκρίνεται με τίποτα. Οπότε, το κέντρο ενδείκνυται και για τους λάτρεις του σκι, αλλά και για εκείνους που δεν ρισκάρουν τόσο, όμως επιθυμούν να απολαύσουν τα χιονισμένα βουνά μέσα- και έξω γιατί όχι – από την ζεστασιά ενός σαλέ!

Κλείνοντας, να σας πω ότι η Αράχωβα πέρα από την απέραντη ομορφιά της φημίζεται εξίσου και για τα τοπικά προϊόντα της. Αν, λοιπόν, σας πάει ο δρόμος σας στην Αράχωβα και δεν συμβιβαστείτε σε αυτό το νοητό μας ταξίδι, εξάλλου εγώ μια γεύση σας δίνω, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τα δοκιμάσετε.

Ελπίζω να μη σας κούρασα και έστω και λίγο να σας έκανα να χαμογελάσετε σκεπτόμενοι το πόσο ωραίο μέρος είναι η Αράχωβα. Εις το επανιδείν!

Ταξίδια | Πάμε Αράχωβα;
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top