Κοινωνικά

Ζωή χωρίς τηλέφωνο

Όσο περνούν τα χρόνια, ο αριθμός των κινητών τηλεϕώνων γύρω μας πολλαπλασιάζεται. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο κάθε άνθρωπος που περνά από δίπλα σου στον δρόμο κρατάει και αυτός το δικό του έξυπνο κινητό τηλέϕωνο, όπως και εσύ άλλωστε. Πλέον, αυτή η μικρή συσκευή μπορεί να σε κρατά ενήμερο, να σε διασκεδάζει, να κρατά υπό έλεγχο τα οικονομικά σου και άλλα πολλά. Πώς ήταν όμως η ζωή μας χωρίς αυτά;

Τότε που όταν έλεγες την λέξη τηλέϕωνο κι όλοι εννοούσαν το σταθερό του σπιτιού σου; Σίγουρα είμαστε η τελευταία γενιά που έζησε έστω και λίγο αυτή την εποχή πριν το κινητό εισβάλει για τα καλά στην ζωή μας. Αρχικά, σαν παιδί έζησες λίγο πολύ την αθωότητα, μιας και όταν βρισκόσουν έξω με τους ϕίλους δεν είχατε στην διάθεσή σας τα παιχνίδια των κινητών και έπρεπε να είστε δημιουργικοί για να διασκεδάσετε. Κάπως έτσι εϕευρέθηκαν παιχνίδια όπως τα μήλα, η αμπάριζα, οι ψείρες κ.α.

Παιχνίδια που ίσως με τον καιρό να ξεχαστούν από τα παιδιά και την θέση τους να πάρουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποκλειστικά. Το καλύτερο από όλα όμως ήταν οι ϕωνές των μανάδων μας από το μπαλκόνι, όταν ήταν η ώρα του μεσημεριανού ή όταν ήταν η ώρα το βράδυ να μαζευτούμε στα σπίτια μας. Σίγουρα θα θυμάστε όταν ϕτάναμε στο Γυμνάσιο παρακαλούσαμε τους γονείς μας να μας βάλουν σταθερή συσκευή και στο δωμάτιο μας έτσι, ώστε να μπορούμε να μιλάμε με τους ϕίλους περισσότερο, ϕοβούμενοι πάντα μήπως στο άλλο ακουστικό κάποιος μας κατασκοπεύει!

Σήμερα μέσω των κινητών έχουμε όλο τον κόσμο στα χέρια μας. Μπορούμε να ενημερωθούμε για τα πάντα ανά πάσα στιγμή, ενώ παλαιότερα τις ειδήσεις που μας προσϕέρει τώρα το twitter, τότε τις βλέπαμε στην τηλεόραση, ενώ το facebook ήταν το πηγαδάκι της γειτονιάς! Μία και μόνο συσκευή έχει πλέον αντικαταστήσει το τηλέϕωνο, τον υπολογιστή μας, την ϕωτογραϕική μηχανή, το ράδιο, τα βιβλία ακόμα και τον τσελεμεντέ! Έχει γίνει η επέκταση του χεριού μας και το εργαλείο για τα πάντα. Ξεχνάμε να χρησιμοποιήσουμε τις δικές μας ικανότητες για πολλά πράγματα και ασυναίσθητα καταϕεύγουμε σε λύσεις που μας προσϕέρει το κινητό.

Παρόλα αυτά, ακόμα και αν πολλοί δεν το καταλαβαίνουν, το κινητό έχει αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις στο άτομο, αϕού είναι η συσκευή που όλοι μπορούν να σε εντοπίσουν μαζί και τα προβλήματα σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην χαλαρώνουμε ποτέ πραγματικά. Γι΄αυτό καλό θα ήταν κάποιες ϕορές να βάζουμε στην άκρη το κινητό και να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να λειτουργούμε το ίδιο καλά και χωρίς αυτό.

Ζωή χωρίς τηλέφωνο
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top