Βιβλίο

4 βιβλία που θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σου

Είσαι στο βιβλιοπωλείο. Κοιτάζεις όλα τα ράφια για να βρεις εκείνο το βιβλίο που θα σε τραβήξει να το διαβάσεις. Έχεις ανάγκη από ένα καλό βιβλίο, με καλό περιεχόμενο, καλογραμμένο και, κυρίως, με ένα βαθύ μήνυμα. Ε, λοιπόν, παρακάτω σου έχω μερικές προτάσεις από βιβλία που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις έστω μία φορά στη ζωή σου. Πού ξέρεις; Μπορεί να αλλάξουν την κοσμοθεωρία σου!

#1 Το κομματι που λειπει συναντα το μεγαλο Ο – Shel Silverstein

Ένα σπάνιο βιβλίο, για κάθε ηλικία, φύλο, εθνικότητα. Ένα βιβλίο που σου διδάσκει ότι δεν ανήκεις κάπου, ότι δεν πρέπει να προσπαθείς να ταιριάξεις με το σύνολο, υποκρινόμενος πως είσαι κάτι διαφορετικό από αυτό που είσαι. Αντί να έχουμε την ανάγκη να βρούμε το άλλο μας μισό, θα έπρεπε να ψάχνουμε το άλλο μας ολόκληρο, είτε στις φιλικές, είτε στις ερωτικές σχέσεις. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι πλήρης για να συνυπάρξει. Το βιβλίο αυτό, με την απλή του εικονογράφηση και τα απλά λόγια σε διδάσκει όλες αυτές τις αξίες.

#2 Δεκα ετων διαζευγμενη – Νοζουντ Αλι

Η ιστορία της μικρής Νοζούντ Αλί, που παντρεύτηκε έναν άντρα με την τριπλάσια ηλικία από εκείνη, χωρίς τη θέληση της (σε ηλικία μόλις 10 ετών) και ο οποίος την κακοποιούσε σεξουαλικά, θα σε κάνει να αναρωτηθείς πολλά πράγματα. Η Νοζούντ κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα που πήρε διαζύγιο στην Υεμένη και να αποτελέσει ηρωίδα. Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό θα εκτιμήσεις το γεγονός ότι δε ζεις σε μία χώρα με τόσο απαράδεκτες αντιλήψεις και νόμους. Θα μπεις στον τρόπο σκέψης ενός ανθρώπου που καταπιέζεται εξαιτίας της ψυχολογικής και σωματικής βίας που του ασκείται και θα εκτιμήσεις πολύ περισσότερο την αξία της ανθρώπινης υπόστασης, αλλά και τα δικαιώματα αυτής.

#3 Η Φαρμα των Ζωων – Τζωρτζ Οργουελ

Αν αφήσουμε στην άκρη τα πολιτικά μηνύματα που κρύβει το βιβλίο και μελετήσουμε απλώς την πλοκή, κρύβει αρκετά μηνύματα. Σε διδάσκει την αξία της ελευθερίας και την ανάγκη για αντίδραση όταν νιώθεις ότι αδικείσαι. Ταυτόχρονα, προβάλει το φαινόμενο της αλλαγής της σκέψης του ανθρώπου όταν αναλαμβάνει μια μορφή εξουσίας και το «φούσκωμα» που δημιουργείται στο μυαλό του όταν γλυκαίνεται από αυτή. Το να μη μένει δηλαδή εντελώς πιστός στις προηγούμενες ιδέες του και να καταλήγει στην προδοσία. Αξίζει σίγουρα να το διαβάσεις!

#4 Χωρις οικογενεια – Εκτορ Μαλο

Πασίγνωστη ιστορία. Σίγουρα στο έχουν προτείνει πολλοί και υποθέτω δεν εκπλήσσεσαι ιδιαίτερα. Γιατί όμως δεν το έχεις διαβάσει ακόμα; Είναι ένα βιβλίο που θα σε κάνει να νιώσεις πολύ έντονα τη σημασία της οικογένειας, της φιλίας και της αγάπης. Μόλις το τελειώσεις θα αισθανθείς την ανάγκη να έρθεις ακόμη πιο κοντά με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ένα παιδί 8 χρονών, το οποίο βρέθηκε στο δρόμο και γνώρισε απίστευτη απανθρωπιά στη ζωή του, κατάφερε να επιβιώσει και στο τέλος να βρει αγάπη μετά από τον πολύ κόπο που βίωσε. Μπορούμε, λοιπόν, να καταφέρουμε τα πάντα, κι ας φαίνονται μερικές φορές ακατόρθωτα. Και, πολύ σημαντικό, πρέπει να εκτιμούμε αυτά που θεωρούμε δεδομένα. Ξέρω, κλισέ. Όμως, ισχύει.

4 βιβλία που θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σου
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top