Μουσική

5 τραγούδια-σταθμοί με κοινωνικό περιεχόμενο και δυνατό στίχο

Υπάρχουν τραγούδια που αν δεν είχαν κυκλοφορήσει, τότε άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δεν θα είχαν διεκδικήσει τα δικαιώματά τους. Από την μαύρη κοινότητα, την LGBTQ κοινότητα, μέχρι ανθρώπους που νιώθουν άβολα με το σώμα τους και το πρόσωπό τους.

5/ Formation (Beyonce, 2016)

Το τραγούδι αυτό πέρα από τον catchy ρυθμό του και την μελωδία του, έχει ένα πολύ πιο βαθύ νόημα. Η Beyonce καταγγέλλει την βία εναντίον της μαύρης κοινότητας ιδίως το 2016 κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν  επιθέσεις από αστυνομικούς και υπήρξαν πολλά θύματα. Πολλά αστυνομικά τμήματα στην Αμερική πρότειναν στους πολίτες να μην αγοράσουν το τραγούδι αυτό γιατί είναι κατά της αστυνομίας. Όμως πλέον το single «Formation» αποτελεί ύμνο για την μαύρη κοινότητα.

4/ Strange Fruit (Billie Holiday, 1939)

Αν το Formation προκάλεσε μεγάλη αναταραχή γιατί αναφερόταν στα δικαιώματα της black community, τότε φανταστείτε τι χαμό προκάλεσε το κομμάτι αυτό που κυκλοφόρησε το 1939 και μιλούσε για τη βία που δέχονταν οι μαύροι κυρίως στον αμερικανικό νότο. Χαρακτηριστικοί στίχοι είναι οι εξής: (black bodies swinging in the southern breeze, strange fruit hanging from the poplar trees, then the sudden smell of a burning flesh). Το τραγούδι αυτό μάλιστα ανακηρύχθηκε το No 1 τραγούδι του 20ου αιώνα από το περιοδικό TIME.

3/ Imagine (John Lennon, 1971)

Πιθανότατα το πιο γνωστό τραγούδι του John Lennon, το οποίο κυκλοφόρησε το 1971 μιλούσε για παγκόσμια ειρήνη και αγάπη σε όλον τον κόσμο. Έχει αρκετά αμφιλεγόμενο νόημα και στίχους, καθώς προτείνει στους ανθρώπους να μην ασχολούνται με την θρησκεία και τους πολέμους και να είναι ελεύθεροι και αγαπημένοι. Πέρα από αυτό βέβαια, το τραγούδι αυτό χρησιμοποιείται για όλα τα κινήματα ελευθερίας σε όλον τον κόσμο, καθώς προτείνει σε όλους να μην ασχολούνται με τις έγνοιες της ζωής και απλώς να αρχίσουν να αγαπούν ο ένας τον άλλον.

2/ God Save The Queen (Sex Pistols, 1977)

Ένα τραγούδι το οποίο τάσσεται κατά της βασίλισσας και γενικότερα του βασιλικού καθεστώτος. Αποτελεί ύμνο για την Βρετανική Punk μουσική και ξεκίνησε ένα κίνημα κυρίως από νέους, οι οποίοι είχαν αγανακτήσει από την μεγάλη εξουσία της βασίλισσας. Χαρακτηριστικοί στίχοι του τραγουδιού: » God save the Queen, the fascist regime, god save the queen, she ain’t no human being». Μάλιστα το τραγούδι αυτό απαγορεύεται να παρουσιαστεί live στην Αγγλία.

1/ Beautiful (Christina Aguilera, 2002)

Και πάμε στο No 1 τραγούδι. Ίσως το πιο influential τραγούδι, το οποίο έχει γραφτεί στην ιστορία της pop μουσικής. Tο Beautiful κυκλοφόρησε το 200. Είναι ένα κομμάτι που απευθύνεται όχι μόνο σε μία ομάδα ανθρώπων (παρόλο που δίνει έμφαση στην LGBTQ κοινότητα) αλλά σε κάθε άτομο στον κόσμο αυτό που νιώθει πως ο κόσμος δεν το σέβεται. Η Aguilera του λέει πως δεν είναι μόνος σε αυτόν τον κόσμο. Μερικοί στίχοι του τραγουδιού: «we are beautiful no matter what they say, words can’t bring us down, we are beautiful in every single way». Το τραγούδι αυτό θεωρείται το σήμα κατατεθέν για την Aguilera και έχει υιοθετηθεί ως επίσημος ύμνος της LGBTQ κοινότητας από πολλούς.

Μετά από έστω αυτά τα 5 τραγούδια μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι η μουσική υπάρχει για να σπάει φράγματα και να παρουσιάζει μια φωτεινή πλευρά της ζωής.

5 τραγούδια-σταθμοί με κοινωνικό περιεχόμενο και δυνατό στίχο
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top