Daily Yang

6 σημάδια ότι είσαι το αγοροκόριτσο της παρέας σου

Πέτυχα σε γνωστό κανάλι της Μακεδονίας (δεν είναι χορηγός μας, γι’ αυτό και δε θα πω το όνομα) 195η επανάληψη της σειράς Sex and the City. Τους διαλόγους τους έχω μάθει πλέον απ’ έξω σε σημείο να τους λέω πριν τους ξεστομίσουν οι ηθοποιοί. Οπότε, άρχισα να παρατηρώ λίγο καλύτερα τους χαρακτήρες των βασικών προσώπων. Ναι, οι χαρακτήρες μοιάζουν με καρικατούρες γυναικείων προτύπων με μια γερή δόση στερεοτύπων, αλλά είναι κωμωδία κι όχι ψυχανάλυση.

Παρατήρησα λοιπόν ότι οι 4 γυναίκες θα μπορούσαν να χωριστούν χοντρικά σε 2 κατηγορίες: η Κάρι και η Σάρλοτ, στις οποίες βλέπουμε χαρακτηριστικά «κοριτσίστικα», όπως αυτά στερεοτυπικά αποδίδονται σε τέτοιες σειρές, και από την άλλη, η Σαμάνθα και η Μιράντα, οι οποίες -αν και διαφορετικές μεταξύ τους- εμφανίζουν στοιχεία τα οποία δεν είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε μέχρι τότε σε γυναικείους χαρακτήρες. Η Σαμάνθα αντιμετωπίζει το σεξ με έναν τρόπο επαναστατικό για τα δεδομένα της τηλεόρασης της εποχής της (τέλη ’90) ενώ η Μιράντα αντιπροσωπεύει το androgen στοιχείο τόσο εξωτερικά όσο και σαν προσωπικότητα.

Η Μιράντα είναι το αρχέτυπο του «αγοροκόριτσου», αλλά όχι όπως αυτό παρουσιάζεται σε παιδικές σειρές. Είναι το αγοροκόριτσο που μεγάλωσε, οπότε έχεις την ευκαιρία να δεις πώς εξελίχθηκε. Όλες όσες έχουμε παρακολουθήσει τη σειρά, έχουμε αναρωτηθεί ποια από τις 4 γυναίκες είμαστε. Όσο κι αν θέλω να απαντήσω «η Κάρι», θα ήταν αστείο να μην παραδεχτώ ότι είμαι ξεκάθαρα μια Μιράντα. Προς τιμήν, λοιπόν, κάθε «Μιράντας» που με διαβάζει αυτή τη στιγμή, έγραψα τα παρακάτω.

#1 Δεν σου αρέσει να πηγαίνεις με τις ώρες για ψώνια με τις φίλες σου.
Ενώ γνωρίζεις ότι οι αμέτρητες ώρες σε δοκιμαστήρια και ουρές ταμείων συσφίγγουν τις γυναικείες παρέες, παρ’ όλα αυτά θα προτιμούσες να θυσιάσεις το μικρό δάχτυλο του αριστερού σου ποδιού από το να περάσεις ένα ολόκληρο απόγευμα κάνοντας μια αντίστοιχη δραστηριότητα. Δεν είναι ότι δεν σου αρέσει να ψωνίζεις, το κάνεις όταν χρειαστεί, αλλά δεν καταλαβαίνεις γιατί χρειάζονται 5  κοπέλες για να διαλέξει μια από αυτές ένα φόρεμα. Είναι σαν shopping star χωρίς τις κάμερες.

#2 Νύχια
Θα μπορούσα να βγάλω φωτογραφία τα νύχια μου αυτή τη στιγμή και να τα συγκρίνω με τα νύχια της μέσης κοπέλας, αλλά δε θέλω να δημοσιοποιήσω το ρεζιλίκι μου στα πέρατα της γης. Είμαι σίγουρη όμως ότι έχεις κατά νου ακριβώς τι εννοώ. Λέξεις όπως ακριλικό, σελάκ, μόνιμο, ημιμόνιμο, παντοτινό μας είναι πλήρως άγνωστες.

#3 Τηλέφωνα
Μπορεί να μην τα σηκώνουνε πάντα, μπορεί να ξεχνάμε να απαντήσουμε σε μηνύματα, μπορεί να θέλουμε να προσλάβουμε γραμματέα προκειμένου να μη χρειαστεί να ξανατηλεφωνήσουμε ποτέ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε νοιαζόμαστε για τους φίλους μας. Ίσα ίσα, οποιαδήποτε στιγμή βρεθούν σε ανάγκη είμαστε εκεί γι’ αυτούς για να τους στηρίξουμε.

#4 Μαλλιά και άλλα τέτοια
Δε ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε τα μαλλιά μας. Είναι φίλος κι εχθρός μας ταυτόχρονα. Όταν δεν ξέρεις να κάνεις μια πλεξούδα ή μια ίσια χωρίστρα, είσαι κυριολεκτικά στο έλεος της γυναικοπαρέας σου. Τις χρειάζεσαι για διάφορες μικροαγγαρείες, από το να βάψεις τα μαλλιά σου μέχρι να ράψεις την τρύπα στο καλσόν σου. Είναι κι αυτά δραστηριότητες που συσφίγγουν τους γυναικείους δεσμούς (ή τουλάχιστον αυτή είναι η δικαιολογία μου).

#5 Φλερτ
Δεν μπορείς να πεις ότι είσαι άσχετη στο φλερτ ή ότι δεν σε φλερτάρουν οι άντρες. Έχω παρατηρήσει μάλιστα ότι συχνά νιώθουν μεγαλύτερη οικειότητα δίπλα σου και σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι κάποιες φορές και το πρόβλημα. Το «σε βλέπω φιλικά» το έχεις ακούσει χιλιάδες φορές, όπως και προσφωνήσεις του τύπου «ρε φίλε/μαλάκα» ή «τρελέ/ψηλέ μου». Εντάξει, είπαμε, είμαι η Μιράντα της παρέας, όχι ο Καραγκούνης.

#6 Αρχίζει το ματς
Έχεις αφήσει ραντεβού γιατί έπαιζε η ομάδα σου (μα να κανονίζουν έξοδο για ποτό σε τελικό μουντιάλ;). Ξέρω ότι δε θες να το παραδεχτείς αλλά έχει γίνει. Επίσης, όταν έχεις βγει την ώρα που έπαιζε η ομάδα σου έχεις στείλει μήνυμα σε φίλο να σε ενημερώσει για το σκορ. Τέλος, έχεις κόψει chatting με πρόσωπο που σου αρέσει γιατί ξεκινούσε ο αγώνας. Όχι εγώ, μια φίλη!

Τελικά, ακόμα και η λέξη «αγοροκόριτσο» είναι άλλο ένα στερεότυπο, που προϋποθέτει την ύπαρξη δύο φύλων, τελείως αντίθετων μεταξύ τους. Δε θα με δεις να υποστηρίζω κάτι τέτοιο στα κείμενά μου. Αυτό όμως που μπορώ να πω με βεβαιότητα, συνοψίζοντας τα παραπάνω, είναι ότι συχνά συμβαίνει να συνδυάζουμε στοιχεία που παραδοσιακά θεωρείται ότι δεν ταιριάζουν στο κοινωνικό ή βιολογικό μας φύλο. Αυτό είναι δύναμη κι ευελιξία, για μένα, κι ελπίζω ποτέ να μην χρειαστεί να νιώσεις άσχημα γι’ αυτό που είσαι.

6 σημάδια ότι είσαι το αγοροκόριτσο της παρέας σου
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top