Βιβλίο

6 συναρπαστικές αυτοβιογραφίες που πρέπει να διαβάσεις

Είτε σας αρέσουν οι βιογραφίες, είτε τις θεωρείτε άκρως βαρετές είναι ορισμένες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από το χώρο της τέχνης μέχρι το χώρο της πολιτικής υπάρχουν προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποια βιβλία που μας παρουσιάζουν τις ζωές των ανθρώπων αυτών και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που τους κάνει ιδιαίτερους.

1. Φρίντα Κάλο: Η ζωή μιας αδάμαστης γυναίκας

φριντα

Πρόκειται για τη βιογραφία της διάσημης Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο ή αλλιώς της «αγίας της γυναικείας τέχνης» από τη Λίντε Ζάλμπερ, ψυχολόγο με ειδίκευση στη σχέση ανάμεσα στη ζωή και το έργο ενός καλλιτέχνη. Ο μεγάλος σουρεαλιστής Αντρέ Μπρετόν χαρακτήρισε την τέχνη της «Σαν κορδέλα τυλιγμένη γύρω από μία βόμβα». Η μάχη της με την επώδυνη ασθένειά της, ο ελεύθερος γάμος της με τον ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα, η θυελλώδης ερωτική της ζωή και η περιπέτειά της με τον Τρότσκι, καθώς και οι πολιτικές της αντιλήψεις είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο.

«Δεν είμαι άρρωστη. Είμαι σπασμένη. Αλλά είμαι ευτυχισμένη όσο μπορώ να ζωγραφίζω.»

Όποιος διαβάσει αυτή τη βιογραφία, σίγουρα θα μαγευτεί από το καλλιτεχνικό έργο της μεγάλης ζωγράφου, αλλά και από το ψυχικό σθένος της και το πάθος για ζωή.

2. Η αύρα της Σανέλ

σανελ

Μία αυτοβιογραφική αφήγηση της γυναίκας θρύλου στον Γάλλο διπλωμάτη και φίλο της Πολ Μοράν, καλεί να ανακαλύψουμε τη γυναίκα που άλλαξε τα δεδομένα στη μόδα. Η ιστορία της μοιάζει με μυθιστόρημα: Γεννημένη το 1883 μέσα στη φτώχεια, ορφανή από μητέρα, μεγάλωσε έγκλειστη σε ορφανοτροφείο, χωρίς πατέρα, καθώς οι γονείς της δεν είχαν παντρευτεί. Ξεκίνησε μοδίστρα σε ραφείο και παράλληλα τραγουδούσε σε καμπαρέ. Γνώρισε τον αριστοκράτη Ετιέν Μπαλζάκ, που της άνοιξε τις πόρτες της λεγόμενης «καλής κοινωνίας». Απελευθέρωσε τη γυναίκα από τους κορσέδες και τις βάτες λανσάροντας τα γυναικεία παντελόνια, τα μαύρα ταγιέρ, το μικρό μαύρο φόρεμα και τα κοντά μαλλιά.

«Έχω διατηρήσει τον μαύρο χαρακτήρα μου σαν την καρδιά μιας χώρας που δεν συνθηκολόγησε ποτέ. Υπήρξα επαναστάτρια ως παιδί, επαναστάτρια ως ερωμένη και ως μοδίστρα, ένας αληθινός Σατανάς.»

3. Λουλούδι της ερήμου

ερημου

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Γουόρις Ντίρι, της 1ης γυναίκας που τόλμησε να μιλήσει δημόσια για τον απάνθρωπο ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων που ασκείται κυρίως στην Αφρική, σε αραβικές χώρες και την Ασία. Έμπνευση για όλους, η Γουόρις Ντίρι γεννημένη στη Σομαλία, υπέστη τη βάρβαρη τεχνική της κλειτοριδεκτομής και σε ηλικία 13 χρονών το έσκασε από την αφρικανική έρημο για να γλιτώσει τον γάμο και με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Αντιμέτωπη με την ωμή βία και την εκμετάλλευση, τράβηξε την προσοχή ενός φωτογράφου με αποτέλεσμα να ξεκινήσει σύντομα μια καριέρα στο μόντελινγκ. Το βιβλίο μας παρουσιάζει τη σκληρή ζωή των νομαδικών φυλών της Σομαλίας και αποτελεί έκκληση για δράση από μια υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με προσωπική πείρα.

4. Με μολύβι Φάμπερ νούμερο δύο

ζεη

Ένα βιβλίο μέσα απ΄τις σελίδες του οποίου φωτίζονται σημαντικές προσωπικότητες μέσα από τις αναμνήσεις τις ίδιας της Άλκης Ζέη. Ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, ο Βεάκης, ο Γκάτσος, ο Εμπειρίκος , η Ζωρζ Σαρή, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κώστας Αξελός, η Μελίνα Μερκούρη, ο θείος Πλάτωνας και η Διδώ Σωτηρίου, ο Εμπειρίκος, ο Πλωρίτης, ο Χατζιδάκις και ο Κουν είναι μερικές από τις εμβληματικές προσωπικότητες της εποχής που διαμόρφωσαν πολιτισμικά τη μεταπολεμική Ελλάδα και η Άλκη Ζέη βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει μέσα από τις κοινές τους μνήμες για όλα όσα διαμόρφωσαν τις προσωπικότητες αυτές στα νεανικά τους χρόνια και παράλληλα όλα όσα διαμόρφωσαν τον πνευματικό κόσμο αυτού του τόπου. Η Άλκη Ζέη αυτοβιογραφείται με απόλυτη ειλικρίνεια και εξιστορεί τόσο την προσωπική της ιστορία όσο και την πολιτική της ίδιας της της χώρας.

«Μνήμη και πολλή αγάπη χρειάστηκε για να γράψω την ιστορία της ζωής μου. Στο μυθιστόρημα μπορείς να λες ό,τι φαντάζεσαι, να κινείς τους ήρωές σου όπως θέλεις, να τους βάζεις να λένε ό,τι σκέφτεσαι εσύ. Όταν όμως τα πρόσωπα είναι αληθινά, δεν γίνεται ούτε τοσοδά να λαθέψεις, μια και κανείς τους δεν μπορεί πια να σε επιβεβαιώσει ή να σε διαψεύσει. Ευτυχώς που υπάρχει η αδελφή μου και η μνήμη της είναι αλάνθαστη και η ζωή της μπλέκεται με τη δική μου. Μόλις διάβασε αυτά που έγραψα μου είπε «Έτσι ζήσαμε, έτσι ήταν αυτοί που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε». «Τώρα», της λέω, «που ξαναθυμήθηκες την ιστορία μας θα΄θελες να είχαμε ζήσει μια άλλη ζωή;». «Με τίποτα», μου αποκρίθηκε αυθόρμητα. «Με τίποτα», συμπλήρωσα κι εγώ».

5. Μια άγια ζωή, Γκάντι

γκαντι

Ο Μαχάτμα Γκάντι, ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης. Αποτέλεσε τη κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την εθνική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης, χωρίς τη χρήση βίας. «Έργο πίστης» χαρακτηρίζει αυτό το βιβλίο της η Ελένη Ν. Καζαντζάκη, που το έγραψε απευθείας στα γαλλικά και, χρόνια αργότερα, το απέδωσε η ίδια στα ελληνικά. Πρόκειται για μια ολοζώντανη βιογραφία τού Μαχάτμα Γκάντι σε μορφή εξομολόγησης. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία, όπου, μάλιστα, ζητήθηκε από τη συγγραφέα και πραγματοποίησε διαλέξεις για τον Γκάντι. Το βιβλίο κυκλοφόρησε και στα ισπανικά, στο Σαντιάγο της Χιλής.

6. Θαύματα της ζωής,  J.G. Ballard

θαυματα

Η αυτοβιογραφία του κορυφαίου μυθιστοριογράφου James Graham Ballard αποτελεί και το τελευταίο του βιβλίο. Ξεκινά από τα γεγονότα που ενέπνευσαν το κλασσικό μυθιστόρημά του «Η αυτοβιογραφία του Ήλιου» και μας μεταφέρει στη μεταπολεμική Σαγκάη, στο ιαπωνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου έζησε έγκλειστος στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και από εκεί στη μεταπολεμική Βρετανία. Οι πρώτες του συγγραφικές απόπειρες, η συναναστροφή του με μερικούς απ΄τους σπουδαιότερους σύγχρονους καλλιτέχνες και η οικογενειακή του ζωή, όπου μεγάλωσε μόνος του τα τρία του παιδιά μετά τον απροσδόκητο θάνατο της γυναίκας του παρουσιάζονται σ’αυτό το έργο του εξαιρετικού συγγραφέα. Μια συναρπαστική διήγηση των εμπειριών που διαμόρφωσαν το έργο του, ποτισμένη με τη σπάνια εκείνη σοφία των ανθρώπων που είναι συμφιλιωμένοι με τη ζωή.

6 συναρπαστικές αυτοβιογραφίες που πρέπει να διαβάσεις
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top