Λάιφσταϊλ

7 πράγματα που θα ήθελα να ξέρω όταν σπούδαζα

Το ξέρουμε ότι είσαι μία ανάσα πριν την εξεταστική και το άγχος και η πίεση πλησιάζουν επικίνδυνα και απειλητικά, αλλά αρχικά θα θέλαμε να σε συμβουλεύσουμε να πάρεις μία βαθιά ανάσα να καθαρίσεις λίγο το μυαλό σου και να χαλαρώσεις. Θα οργανώσεις τον χρόνο σου και το διάβασμά σου, θα αποφασίσεις προσεκτικά που θα εστιάσεις περισσότερο το ενδιαφέρον σου και την ενέργεια σου, θα βάλεις τα δυνατά σου και θα τα καταφέρεις.

Το να περνάς μαθήματα και μάλιστα με καλό βαθμό είναι σαφώς πολύ σημαντικό για την πρόοδό σου και την σταδιοδρομία σου. Παρ΄όλα αυτά, η διαδικασία αυτή δεν θα σου δώσει όλα τα στοιχεία που χρειάζεσαι για να ξεχωρίσεις. Μακάρι να υπήρχε κάποιος να μου μιλήσει, εκείνη την περίοδο που σπούδαζα, για όλες τις δραστηριότητες με τις οποίες θα μπορούσα να είχα ασχοληθεί και τις κινήσεις που θα με βοηθούσαν να είμαι πιο έτοιμη και πιο ανταγωνιστική στην αγορά εργασίας.

Και ενώ, όπως λέει και ο λαός «Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις αυτό που θες», καλώς ή κακώς κάποια πράγματα είναι καλό να γίνονται σε συγκεκριμένη στιγμή. Γι΄αυτό, όσο είσαι ακόμα σε αυτήν την φάση της ζωής σου, ναι μεν διασκέδασε και απόλαυσε το, αλλά προτίμησε να κάνεις και άλλα πράγματα πέραν από παρτάκια και καφέδες. Αξιοποίησε τον χρόνο αυτό, γιατί είναι από τα πιο εποικοδομητικά χρόνια της ζωής σου.

Για να μην καταλήξεις λοιπόν, να μετανιώνεις για πράγματα που θα μπορούσες να είχες κάνει καλύτερα και για ευκαιρίες που θα μπορούσες να είχες αρπάξει, αλλά και να αξιοποιήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα τον χρόνο που σου έχει απομείνει στην σχολή, παρακάτω θα βρεις 7 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς για την αγορά εργασίας και παράλληλα να ζήσεις φανταστικές στιγμές με τους φίλους σου.

#1 Παρακολουθησε Ημερες Καριερας

Κάθε χρόνο, ανά τακτά διαστήματα, διοργανώνονται από διάφορους οργανισμούς Ημέρες καριέρας (μία από αυτές οργάνωσε και το ΟΠΑ), οι οποίες συνήθως είναι δωρεάν και μπορείς να λάβεις συμβουλές σχετικά με το βιογραφικό σου, ενώ ταυτόχρονα να περάσεις από διάφορες συνεντεύξεις. Κι ας μην σε ενδιαφέρει κάποια θέση, απλώς για να δεις πως είναι αυτή η εμπειρία.

Είναι εύκολο να μπεις στο κλίμα και να το προσπαθήσεις, αφού οι περισσότεροι φοιτητές πάνε για αυτόν τον λόγο. Πέραν από τις ημέρες καριέρας, ψάξε στο διαδίκτυο μήπως παρέχονται δωρεάν σεμινάρια, επικοινώνησε με το γραφείο Διασύνδεσης και Πρακτικής άσκησης του πανεπιστημίου σου, καθώς είναι ενημερωμένοι για σχετικές εκδηλώσεις. Ψάξου!

#2 Δημιουργησε ενα προσωπικο blog ή ιστοσελιδα

Δημοσιεύοντας με συνέπεια στα social media κανάλια ένα σωστά δομημένο και ενδιαφέρον υλικό σχετικό με τον τομέα που σε ενδιαφέρει, θα φανείς επαγγελματίας και ο μελλοντικός εργοδότης σου θα σε πάρει στα σοβαρά. Και να θυμάσαι πως το online portfolio σου είναι μία ζωντανή αναπαράσταση της καλύτερης σου δουλειάς, γι΄αυτό μην το αμελήσεις. Βεβαιώσου ότι θα το ανανεώνεις συχνά.

#3 Μαθε ενα καινουριο skill

Η τελευταία χρονιά για κάποιους έρχεται με λιγότερα μαθήματα και όσο δελεαστικό και αν φαίνεται αυτό, καλό θα ήταν να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία αυτή και να παρακολουθήσεις κάποια έξτρα μαθήματα, τα οποία είναι σχετικά με τον τομέα σου και μπορούν να σου προσφέρουν ένα νέο skill, το οποίο δεν έχεις αναπτύξει από τα υπόλοιπα μαθήματα. Τσέκαρε τις θέσεις που υπάρχουν στον τομέα σου. Τι χαρακτηριστικά ζητάνε; Προσπάθησε να τα αναπτύξεις, όσο ακόμα σπουδάζεις.

#4 Δικτυωσου οσο περισσοτερο γινεται

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό και πολλές αξιόλογες προσωπικότητες να γνωρίσεις. Για παράδειγμα, μιλώντας με συμφοιτητές, με καθηγητές σου ή με φίλους συγγενών σου που εργάζονται σε κάποια εταιρία πάνω στο αντικείμενο σου. Ο χρόνος έχει αποδείξει πως η δικτύωση είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να καταλήξεις σε μία θέση που σε ενδιαφέρει.

Επίσης, πολλές εταιρίες συνηθίζουν να μην δημοσιεύουν αγγελίες για κάποιες θέσεις και ψάχνουν εσωτερικά για τους υποψηφίους τους. Ενδιαφέρονται δηλαδή, πρώτα για τα άτομα που έχουν να συστήσουν όσοι εργάζονται ήδη στην εταιρία ή οι φίλοι/γνωστοί των ανώτερων στελεχών. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνεις γνωριμίες και μάλιστα με τα σωστά άτομα.

#5 Ολοκληρωσε τουλαχιστον μια πρακτικη ασκηση

Ποιος είναι ο Νο. 1 τρόπος να μάθεις αν η καριέρα που έχεις διαλέξει είναι αυτή που σου ταιριάζει; Κάνοντας test drive. Οι πρακτικές είναι μία τέλεια ευκαιρία να διακρίνεις αν θες ή όχι να ενταχθείς σε έναν τομέα και είναι απαραίτητη προϋπόθεση όταν αιτείσαι για μια ανώτερη θέση, ανεξάρτητα από το τομέα σου.

Αν για παράδειγμα, θες να γίνεις αθλητικός δημοσιογράφος ή να παίξεις σε κάποια ταινία ή εκπομπή, καλό θα είναι να συνεργαστείς με κάποιο τοπικό κανάλι, με κάποια εταιρία παραγωγής ή με συνομήλικους σου που ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο και να δημιουργήσετε κάποια ταινία μικρού μήκους, την οποία θα παίξετε στο Youtube. Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις πράγματα που πιστεύεις ότι σε ενδιαφέρουν και να μην χρονοτριβείς.

Βρες την πρακτική που σου ταιριάζει εδώ!

#6 Στειλε συνοδευτικες επιστολες στις εταιριες

Όταν θες πολύ να εργαστείς σε μια συγκεκριμένη θέση ή εταιρία, μαζί με το βιογραφικό που θα στείλεις φτιάξε και μία συνοδευτική επιστολή, όπου θα τονίζεις τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο σημαντικό για εσένα να επιλεχθείς για την θέση αυτή. Δείξε πόσο διατεθειμένος/η είσαι να καταβάλεις την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να μην περάσεις απαρατήρητος/η. Δείξε τι είναι αυτό που σε ενθουσιάζει περισσότερο στον ρόλο αυτό και να είσαι σίγουρος/η θα εκτιμηθεί.

#7 Τελειοποιησε το elevator pitch σου

Μπορεί να έχεις ένα τρομερό βιογραφικό, μία καλογραμμένη συνοδευτική επιστολή, και συστατικές επιστολές έτοιμες να σε αποθεώσουν, αλλά όταν ξεκινήσεις τις συνεντεύξεις θα χρειαστεί να είσαι ικανός/ή να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά την αξία σου. Γι΄αυτό, το elevator pitch σου πρέπει να σκίζει. Μπορείς να το δεις πιο αναλυτικά εδώ.

Όλα χρειάζονται χρόνο και περισυλλογή, αλλά όλοι αυτοί είναι εφικτοί τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να χτίσεις το προσωπικό σου brand και να δυναμώσεις την επικοινωνιακή σου ικανότητα και τα ταλέντα σου. Οπότε προσπάθησε όσο μπορείς να τους εφαρμόσεις.

Χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές καριέρας; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να επισκεφτείς το blog του CollegeLink.

Βρες την πρακτική που σου ταιριάζει εδώ!

7 πράγματα που θα ήθελα να ξέρω όταν σπούδαζα
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top