Daily Yang

Αγόρασα followers και likes στο Instagram και αυτά είναι τα αποτελέσματα

Από καταβολής social media κυκλοφορεί η φήμη ότι αρκετοί λογαριασμοί –κυρίως δημόσιων προσώπων- έχουν αυξήσει τη θεαματικότητά τους, τον αριθμό των ακολούθων τους ή την διαδικτυακή αλληλεπίδραση με το κοινό τους γρήγορα κι εύκολα, πληρώνοντας γι’ αυτό. Έτσι έχουμε ακούσει για influencers σε Ελλάδα κι εξωτερικό που στήριξαν την καριέρα τους στην πλατφόρμα του Instagram, αγοράζοντας followers ή για Youtubers που αύξησαν δραματικά το κοινό τους, αγοράζοντας subscribers και views. Το ποσό που δίνεται για τις αγορές αυτές φαντάζει μηδαμινό σε σχέση με τα κέρδη που μπορεί να έχει κανείς, δημιουργώντας μια δυνατή διαδικτυακή πλατφόρμα. Ή μήπως όχι;

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στην δυνατότητα αγοράς ακολούθων και likes στο Instagram χρησιμοποιώντας εφαρμογές, σχεδιασμένες για αυτόν τον λόγο. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησα 3 εφαρμογές για να αγοράσω followers, like και comments στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Insta και παρακάτω θα αναφερθώ στην εμπειρία μου, καθώς και σε ορισμένα συμπεράσματα στα οποία κατέληξα.

DISCLAIMER: Προτού συνεχίσετε την ανάγνωση έχετε κατά νου ότι οι γνώσεις μου στην πληροφορική και τα social media είναι λίγο πιο προχωρημένες από εκείνης της θείας που φτιάχνει ψεύτικα προφίλ για να μας παρακολουθεί στο Facebook κι αισθάνεται χάκερ.

ΤΑ APPS

Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά στα apps, τα οποία χρησιμοποίησα πρώτον γιατί δε είμαι πολύ σίγουρη για τη νομιμότητα του εγχειρήματός μου και δεύτερον γιατί #notsponsored. Πάντως υπάρχουν αρκετά εκεί έξω και κάποια από αυτά είναι δωρεάν (με δυνατότητα αγορών φυσικά εντός των εφαρμογών). Αυτό σημαίνει πως μπορείς να κερδίσεις ακολούθους χωρίς να δώσεις χρήματα. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές μπορεί να σου δώσουν πεσκέσι έναν μικρό αριθμό ακολούθων για το καλωσόρισμα. Κατά τα άλλα λειτουργούν με πόντους τους οποίους κερδίζεις δωρεάν ακολουθώντας και κάνοντας like σε χρήστες, τους οποίους σου εμφανίζει το ίδιο το app. Μια άλλη μέθοδος είναι να δεις κάποια βίντεο-διαφημίσεις για άλλα apps, πράγμα που επίσης σου εγγυάται πόντους. Τους πόντους αυτούς τους εξαργυρώνεις σε follows, comments, likes. Αντίστοιχες εφαρμογές υπάρχουν και για το Youtube, Facebook, Twitter, κ.α. Τα παραπάνω απαντούν στο ερώτημα «ποιοι θα με κάνουν follow;». Αν και θα αναφερθώ περισσότερο πάνω σε αυτό παρακάτω, η απάντηση είναι ότι τα follows και τα likes προέρχονται από άτομα που επίσης χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες εφαρμογές.

Η ΑΓΟΡΑ

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, αποφάσισα να αγοράσω κατευθείαν σχόλια, ακολούθους και likes, πολύ απλά γιατί οι δωρεάν τρόποι που ανέφερα παραπάνω ήταν αρκετά πιο χρονοβόροι. Το πρώτο μου βήμα ήταν να αγοράσω comments και ήταν μια αποτυχία. Τα σχόλια που αγόρασα κατέφτασαν εντός ολίγων δευτερολέπτων μαζί με την απογοήτευσή μου γι’ αυτήν την αγορά. Τα σχόλια δεν ήταν απλά προκάτ και cringey, αλλά δεν φαινόταν να ακολουθούν καν κάποια στοιχειώδη λογική ακολουθία, πόσο μάλλον κάποια γραμματική ή συντακτικό. Κι αν νομίζετε πως αυτό με έκανε να παρατήσω τις προσπάθειες να γίνω Selena Gomez σε ένα ΣΚ , είστε γελασμένοι κι επίσης προτρέχετε. Στη συνέχεια αγόρασα κοψοχρονιά likes και followers. Δε θα αναφερθώ σε ακριβείς τιμές, αλλά αγόρασα πειραματικά 75 ακολούθους, γιατί τόσους μου επέτρεπε το μπάτζετ, εγκαταλείποντας προσωρινά το όνειρο για γρήγορη διεθνή αναγνώριση. Το app μου έδωσε τελικά γύρω στους 100. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν γιατί αρκετοί από τους νέους ακολούθους συνηθίζουν να κάνουν unfollow, οπότε με αυτόν τον τρόπο το gain παραμένει γύρω στους 75 followers.

ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ

Σε περίπτωση που έχετε την ίδια απορία με μένα, όχι οι νέοι λογαριασμοί που με ακολούθησαν δεν ήταν bots, αλλά χρήστες του Insta και των συγκεκριμένων εφαρμογών, όπως ανέφερα και παραπάνω. Αρκετοί από τους λογαριασμούς φαίνονταν ύποπτοι, ενώ τέλος μεταξύ αυτών υπήρξαν και ορισμένοι μεγαλύτεροι λογαριασμοί, εκ των οποίων και κάποιοι verified.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Με κάποια ντροπή για τις παραπάνω αγορές και με ακόμα περισσότερο φόβο για την ασφάλεια του τραπεζικού μου λογαριασμού, θα προχωρήσω σε ορισμένα σχετικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξα.

Αξίζει να αγοράσεις followers και likes; Κατά τη γνώμη μου, όχι. Φυσικά η απάντηση εξαρτάται από τον στόχο σου. Για ποιο λόγο θες να ενισχύσεις την πλατφόρμα σου στα social media και πώς θα σε βοηθήσουν οι περισσότεροι ακόλουθοι σε αυτό. Αν πχ θες απλά –για τον οποιοδήποτε λόγο- να αυξήσεις την ορατότητα του προσωπικού σου λογαριασμού, τότε περισσότεροι φόλοουερς μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή αρχή, αλλά στην ουσία δεν βοηθάει και πολύ. Οι νέοι αυτοί ακόλουθοι δεν προέρχονται από τη χώρα σου, δεν επιλέγουν να σε ακολουθήσουν γιατί τους αρέσει πράγματι το περιεχόμενο του προφίλ σου, κι όλα αυτά φαίνονται τελικά και στο γενικό engagment ή μάλλον στην έλλειψη αυτού. Τα άτομα αυτά σπάνια θα σου ξανακάνουν like ή σχόλιο, άρα το όλο εγχείρημα μου φαίνεται κάπως άκαρπο.

Τώρα αν ο λογαριασμός σου είναι εταιρικός και χρησιμοποιείται για να προωθήσει κάποια επιχείρηση ή προϊόν και πάλι η αγορά ακολούθων μου φαίνεται αρκετά άσκοπη, αφού ειδικά σε αυτήν την περίπτωση στοχεύεις σε πραγματική ορατότητα, engagement και εντυπώσεις από το κοινό. Τώρα όσον αφορά τα μεγάλα ονόματα του Instagram, celebrities, youtubers, κλπ θεωρώ ότι όντως αρκετοί είναι αυτοί που αγοράζουν ακολούθους, διότι ίσως αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψεως εντυπωσιακό, θέτοντας τον δείκτη του ανταγωνισμού υψηλότερα για τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτό γίνεται σε περιπτώσεις που α/ οι διάσημοι αυτοί έχουν καριέρα κι εκτός social media και β/ έχουν έτσι κι αλλιώς ένα μεγάλο following στα social media, κι άρα δεν τα χτίζουν εξ ολοκλήρου εξαγοράζοντάς τα.

Για όλους εμάς όμως που το επίθετό μας δεν είναι Kardashian-Jenner, θα έλεγα πως η αγορά ακολούθων είναι πιο πεταμένα λεφτά κι από παπούτσια στο Wish #notsponsored

Αγόρασα followers και likes στο Instagram και αυτά είναι τα αποτελέσματα
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top