Daily Yang

Αμάν, βρε παρεξηγησιάρη!

Έχετε μαζευτεί παρέα και κουβεντιάζεται με ενθουσιασμό. Ωστόσο, σε έχουν ήδη προειδοποιήσει για εκείνο το άτομο στην παρέα που είναι κάπως παράξενο. Για την ακρίβεια, η περιγραφή που σου δόθηκε ήταν η ακόλουθη: «Είναι καλό παιδί μωρέ, απλά παρεξηγείται εύκολα». Γι΄αυτό το λόγο, νιώθεις σαν να περπατάς σε ναρκοπέδιο, προσέχεις τη συμπεριφορά σου, μετράς τα λόγια σου, υπολογίζεις τα αστεία σου, λες και θα φας πρόστιμο από το ΕΣΡ αν ξεφύγεις λίγο. Βέβαια, ακόμα κι αυτά τα μέτρα δε σου προσφέρουν πλήρη κάλυψη από το ξαφνικό ξέσπασμα του «παράξενου» αυτού ατόμου, αφού ο παρεξηγησιάρης παρεξηγείται ακόμη και με αστεία ή σχόλια που δεν αναφέρονται στον ίδιο.

Όλοι γνωρίζουμε ένα παρεξηγησιάρικο άτομο. Δεν είναι ακριβώς κρυόκωλος, δεν είναι δηλαδή η έλλειψη χιούμορ που τον καθιστά τόσο εύθικτο. Συχνά, το συγκεκριμένο άτομο είναι σε θέση να χλευάσει πλήθος καταστάσεων κι ανθρώπων ή να γελάσει με την αντίστοιχη πλάκα κάποιου άλλου. Με λίγα λόγια, δεν αποκλείεται ο παρεξηγησιάρης να έχει αίσθηση του χιούμορ. Ωστόσο, από το χιούμορ του λείπει ο αυτοσαρκασμός και το τσαλάκωμα της δικής του εικόνας.

Ο εύθικτος άνθρωπος τείνει να παίρνει τον εαυτό του, αλλά και τον κόσμο γύρω του, υπερβολικά στα σοβαρά. Η έλλειψη καλώς εννοούμενης ελαφρότητας δεν του επιτρέπει να δεχτεί τον σαρκασμό ή την κριτική των άλλων. Η ευθιξία είναι δείγμα χαμηλής αυτοπεποίθησης. Καταρχάς, το άτομο που έχει την τάση να παρεξηγείται εύκολα με την στάση των γύρω του, είναι συνήθως άτομο υπερευαίσθητο στη γνώμη του περίγυρου κι αναζητά μανιωδώς την έγκριση των άλλων ανθρώπων. Κι όταν θεωρεί πως δεν καταφέρνει να αποσπάσει την έγκριση και την προσοχή τους, είτε ξεσπά και κάνει φανερή την αγανάκτησή του, είτε κλείνεται μέσα του και γίνεται απότομος, η γνωστή στάση «Τι έχεις; Τίποτα».

Έτσι, ο παρεξηγησιάρης γίνεται ενοχλητικός και φορτικός για τους γύρω του, οι οποίοι δεν είναι καθόλου αναγκασμένοι να αποδέχονται αυτήν την κακομαθημένη στάση και να απολογούνται για την παραμικρή τους λέξη. Το σίγουρο είναι πως κανένας δε θα αντέξει για πολύ ένα άτομο που θεωρεί τον εαυτό του κέντρο του σύμπαντος και της ζωής όλων.

13625138_1119058848137231_1209611294_n

Στην αμερικανική slang το λένε «butthurt» και ο όρος αυτός πρόσφατα καταχωρήθηκε και στο λεξικό της Οξφόρδης. Στην Ελλάδα λέμε πως «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται». Όπως και να έχει, πουθενά στον πλανήτη η ευθιξία και η τάση για δράματα και παρεξηγήσεις δεν επαινείται. Φυσικά και δεν εννοώ να αποδέχεσαι κάθε είδους πλάκα ή κριτική που θίγει την αξιοπρέπεια σου ή που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του όρια κι αυτά πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Αναγνώρισε τους σκοπούς πίσω από ένα αστείο ή σχόλιο των άλλων. Όταν ξέρεις πως δε γίνεται κακοπροαίρετα, αναλογίσου: θες αλήθεια να είσαι αυτό το άτομο που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του; Πίστεψέ με, δε θες. Έπειτα πόσο μπορεί πραγματικά να σε βλάψει μια μύγα; Αυτό που θέλω να πω είναι πως είναι απόλυτα φυσικό να νιώθεις πως μια προσβολή μπορει συχνά να σου χαλάσει τη διάθεση και να συντρίψει την αυτοεκτίμησή σου. Από την άλλη, αν η αυτοεκτίμησή σου έχει την τάση να συντρίβεται και να απειλείται με κάθε ευκαιρία, τότε ίσως να πρέπει να τη χτίσεις σε γερότερα θεμέλια.

Κάνε πλάκα, δέξου πλάκα, η ζωή δεν είναι τόσο σοβαρή.

Αμάν, βρε παρεξηγησιάρη!
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top