Videos

Before the flood: Το ντοκιμαντέρ του DiCaprio για την κλιματική αλλαγή που όλοι πρέπει να δουν

Μπορεί να πέρασε μία περιπετειώδη ερωτική ζωή με την Rose που τον παράτησε να πεθάνει από κρυοπάγημα ενώ αυτή είχε αράξει σαν αστερίας πάνω στη σανίδα, αλλά αυτός επέζησε και πήρε και το πολυπόθητο Oscar κλείνοντας τα στόματα σε όσους τον κορόιδευαν επί 25 χρόνια. Εκτός όμως από ηθοποιός, ο Leonardo DiCaprio έχει και μία ακόμα ιδιότητα που ελάχιστοι γνωρίζουν. Ορίστηκε ως ένας από τους U.N Messengers of Peace (ελληνιστί Αγγελιοφόροι της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών).

Επόμενο βήμα του ήταν το Before the Flood ένα ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένο από τον Fisher Stevens σχετικό με την κλιματική αλλαγή. Παρόλο που στην αρχή το είδα με δισταγμό λόγω του ότι είναι πολύ εύκολο σε έναν ηθοποιό να προσποιηθεί το ενδιαφέρον του, μετά από λιγό ξεχνάς αυτές τις αμφιβολίες και απλώς παρακολουθείς αποσβολωμένος.

Το ντοκιμαντέρ μας παρουσιάζει το 3χρονο ταξίδι των δημιουργών του σε κάθε γωνία του πλανήτη μας για να μας αποδείξει τα καταστροφικά αποτελέσματα της δράσης του ανθρώπου για το περιβάλλον. Θέτει την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, και είναι βασισμένο σε συνεντεύξεις εμπειρογνωμόνων, μεταξύ των οποίων ήταν επιστήμονες της NASA, ατμοσφαιρικοί επιστήμονες, αστρονόμοι, πολιτικοί, ακόμα και ο Barack Obama.

Το video αναφέρεται στο τι πρέπει να γίνει τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε παγκόσμιο με δράσεις και μεταρρυθμίσεις που θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Παράλληλα, δείχνει ότι υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι δεν αποδέχονται την κλιματική αλλαγή και ότι πολλές εταιρείες προκειμένου να έχουν οικονομικό κέρδος δρουν εις βάρος του περιβάλλοντος.

Το ντοκιμαντέρ αυτό σου δημιουργεί πολλές σκέψεις. «Πότε φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Τι κάνω εγώ για αυτό; Μήπως πρέπει να σταματήσω κάποιες “κακές” συνήθειες για να σώσω την ίδια μου τη ζωή;».

Οι άνθρωποι έχουμε την άσχημη συνήθεια να αποποιούμαστε των ευθυνών μας αλλά και να έχουμε φτάσει στο σημείο να μην πιστεύουμε στη δύναμη που ο καθένας μας έχει. «Τι φταίω εγώ;» και «Ναι, σιγά μην αλλάξει ο κόσμος ολόκληρος αμά σταματήσω εγώ να ζω με τον ίδιο τρόπο» είναι οι φράσεις που είναι έτοιμες να βγουν από το στόμα μας κάθε φορά που μας την λένε. Αυτό προσπαθεί και το video να μας δώσει να καταλάβουμε. Όλοι μας έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε και να σώσουμε τον πλανήτη μας αρκεί να το πάρουμε απόφαση και να δράσουμε εγκαίρως. Μήπως να το ξανασκεφτούμε πριν βάλουμε λακ στο μαλλί ή πριν φάμε μοσχάρι; Μπορεί να ακούγεται κάπως ανόητο αλλά ίσως είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από μικρές καθημερινές συνήθειες για να φτάσουμε σε μεγαλύτερες μαζικές ενέργειες.

Συνεχώς βλέπουμε ότι ο κόσμος για κάποιο λόγο παίρνει ακόμα αποφάσεις απερίσκεπτες. Και ναι, εννοώ την εκλογή του Trump. Δε θα βγάλω πολιτικό λόγο, ούτε είμαι υπέρμαχος της Hillary Clinton, αλλά όταν βλέπεις ότι ο νυν πλανητάρχης, μεταξύ άλλων, δεν αποδέχεται την επιστημονική εξήγηση ότι η κλιματική αλλαγή είναι αληθινή και επιθυμεί να διαλύσει τη Συμφωνία του Παρισίου, με την οποία αποφασίστηκε η παγκόσμια δράση για να μειωθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, τότε η ανησυχία σου επιτείνεται. Όταν ο βασιλιάς του καπιταλισμού παίρνει το τιμόνι της καπιταλιστικής κοινωνίας, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η δράση των εταιρειών που τόσο καιρό επιβάρυναν το περιβάλλον θα επιβραβεύεται κιόλας.

Παρ’όλα αυτά, η αισιοδοξία μου με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα χρόνος και συνειδητοποιημένα μυαλά που μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα. Παρακάτω είναι το ντοκιμαντέρ του National Geographic και χωρίς δεύτερη σκέψη θα έδινα άλλο ένα Oscar στον Leonardo DiCaprio. Αφιερώστε λίγο χρόνο από τη ζωή σας και δε θα το μετανιώσετε.

https://www.youtube.com/watch?v=PUoDddqYAxs

Before the flood: Το ντοκιμαντέρ του DiCaprio για την κλιματική αλλαγή που όλοι πρέπει να δουν
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top