Κοινωνικά

Body positivity. Όταν η κάθε γυναίκα μπορεί να φοράει ό,τι την εκφράζει

Στη δεκαετία του 1990, αν προσπαθούσες να περιγράψεις σε κάποιον τι σημαίνει μοντέλο, θα ήταν κάτι πολύ απλό καθώς το μόνο που χρειαζόταν ήταν να απεικονίσεις το κλασικό λιγνό, με ψηλά πόδια και “τέλειες αναλογίες” μοντέλο των μεγάλων περιοδικών μόδας. Σήμερα, η ίδια ερώτηση δεν θα είχε -ευτυχώς- μια τόσο απλή και γρήγορη απάντηση. Μοντέλα διαφορετικά από το κλασικό πρότυπο όπως η Ashley Graham και η Ronda Rousey κάνουν μεγάλη καριέρα, αλλάζοντας τα στερεότυπα, τα οποία έχουμε συνηθίσει να προβάλλονται από τα κλασικά μέσα και ανοίγοντας το δρόμο για το body positivity.

Η βιομηχανία της μόδας αλλάζει αργά αλλά και σταθερά προς το καλύτερο. Εμφανίζονται ακόμα περισσότερες επιλογές σε ρούχα που ταιριάζουν σε όλα τα σώματα και αγκαλιάζουν τις καμπύλες ενώ στα περιοδικά βλέπουμε προοδευτικά μοντέλα περισσότερο diverse και με λιγότερο photoshop. Η εικόνα πλησιάζει πολύ περισσότερο στην πραγματική γυναίκα και οι επιλογές ρούχων έρχονται να καλύψουν όλες τις ανάγκες από το πρωί μέχρι το βράδυ

Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα body positivity στη μόδα; Σημαίνει να φοράει η κάθε γυναίκα αυτό που την εκφράζει. Αυτό που την κάνει να αισθάνεται χαρούμενη. Αυτό που την γεμίζει με αυτοπεποίθηση. Το αγαπημένο της φόρεμα στο κόκκινο του πάθους. Την αγαπημένη της animal print φούστα. Το πιο ευκολοφόρετο all-day παντελόνι και γιατί όχι ένα total printed σύνολο.

Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να αλλάξουμε μόνο το στερεότυπο στη μόδα αλλά και την στερεοτυπική εικόνα που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας. «Το άσπρο μας παχαίνει ενώ το μαύρο κόβει».  Η βιομηχανία της μόδας πρέπει να αρχίσει να παρέχει τις ίδιες επιλογές για όλες τις γυναίκες – και γιατί όχι και τους άνδρες- ανεξάρτητα από το σωματότυπο τους. Εμείς όμως οι ίδιοι πρέπει να αρχίσουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και την εικόνα μας, όπως ακριβώς είμαστε. Το body positivity, δεν είναι απλώς ένα trend που θα ξεχαστεί μετά από λίγο καιρό. Είναι ένα social movement που κατάφερε μετά από πολλά χρόνια να αμφισβητήσει τους τρόπους με τους οποίους η κοινωνία παρουσιάζει και βλέπει το φυσικό σώμα. Το body positivity ήρθε για να γεμίσει θετικότητα και αισιοδοξία, όλους ανεξαιρέτως.

 Body positivity. Όταν η κάθε γυναίκα μπορεί να φοράει ό,τι την εκφράζει
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top