Fitness

Born to run: το best seller που πρέπει να διαβάσει όποιος αγαπάει το τρέξιμο

Το τρέξιμο είναι σαν ναρκωτικό. Όσο περισσότερο τρέχεις τόσο περισσότερο εθίζεσαι, θέλεις όλο και περισσότερο. Είναι μια φυσική διαδικασία που αναζωογονεί σώμα και πνεύμα, σε κρατάει ενεργητικό, διώχνει το άγχος και σε κρατάει σε καλή φυσική κατάσταση. Ωραία μέχρι εδώ. Με όλα τα παραπάνω θετικά που ανέφερα πάνε πακέτο και μερικά αρνητικά, όπως είναι οι τραυματισμοί, οι πόνοι στις αρθρώσεις και οι επισκέψεις στον ορθοπεδικό. Ένα τέτοιο περιστατικό ήταν και ο Αμερικανός δημοσιογράφος Κρίστοφερ ΜακΝτούγκαλ, πολεμικός ανταποκριτής του Associated Press και ερασιτέχνης δρομέας.

Τον Ιανουάριο του 2001, μετά από ένα χαλαρό πεντάρι (5χιλιόμετρα) επισκέφτηκε εσπευσμένα τον ορθοπεδικό του σφαδάζοντας από  ένα πρωτόγνωρο πόνο στο πέλμα του ποδιού του. Ο πόνος σύμφωνα με τα λεγόμενα του ήταν τόσο δυνατός  που νόμιζε ότι ένας αόρατος παγοκόφτης διαπερνούσε το πέλμα του. Ο γιατρός διέγνωσε μια σοβαρή κάκωση που συνοδευόταν με την απαγόρευση του τρεξίματος  άμεσα, διότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα καταπονούσε πολύ το σώμα του. Εκείνη τη στιγμή διάφορες σκέψεις γεννήθηκαν στο μυαλό του με πρώτη «μα γιατί πονάει το πόδι μου;» για να πάρει την απάντηση «Γιατί το τρέξιμο σου κάνει κακό».  Ο ΜακΝτούγκαλ συνέχισε να αναρωτιέται  «γιατί μου κάνει κακό το τρέξιμο;» και η απάντηση που έπαιρνε ήταν «γιατί πονάει το πόδι σου». Αυτό ήταν η αφορμή να ξεκινήσει ίσως το σημαντικότερο και ωραιότερο ταξίδι στη ζωή του, τη συγγραφή του βιβλίου «Born to Run».chrismcdougall1-lst037810

Ο πρωτος προβληματισμος

Ο προβληματισμός του συγγραφέα ήταν απλός και λογικός. Πώς γίνεται όλα τα θηλαστικά του πλανήτη να καταπονούν τόσο πολύ το σώμα και τις αρθρώσεις τους για την επιβίωση τους, ρε φίλε; Πώς γίνεται κάποιοι  άνθρωποι να τρέχουν χιλιόμετρα, μίλια ασταμάτητα και να μην πονάνε καθόλου, ενώ κάποιοι άλλοι να ταλαιπωρούνται από συνεχόμενους πόνους που καταλήγουν σε μαρτύριο;

Η πηγη της απαντησης

Την απάντηση ο ΜακΝτούγκαλ αποφάσισε να τη βρει σε μια φυλή ιθαγενών ονόματι  Ταραουμάρα, η οποία ζει στο βορειοδυτικό Μεξικό. Εκεί υπάρχουν οι καλύτεροι δρομείς του κόσμου. Το πραγματικό τους όνομα είναι Ραραμούρι που σημαίνει ο λαός των δρομέων! Ένας λαός που μπόρεσε να εξαλείψει την εγκληματικότητα και την παρανόμια, δεν  χρησιμοποιεί τα χρήματα παρά μόνο κάνει συναλλαγές με κουβάδες μπύρα από καλαμπόκι ή κάνοντας μια καλή πράξη. Ένας λαός όπου οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συναγωνίζονται τους νέους σε αγώνες μαραθωνίου πάνω στα βουνά. Αυτό όμως  που έκανε τον ΜακΝτούγκαλ να τρελαθεί είναι το γεγονός ότι αυτοί οι ερημίτες δε ζούσαν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα υγείας του Δυτικού πολιτισμού.

Δεν έκαναν προπόνηση, δεν τρέφονταν σωστά, έπιναν αλκοόλ, δεν έκαναν διατάσεις, δε φορούσαν καν κανονικά παπούτσια! Το κυριότερο όμως ήταν ότι το διασκέδαζαν.

unnamed

Το βιβλιο

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα δεις πως ο ΜακΝτούγκαλ έζησε την εμπειρία να βρίσκεται δίπλα σε τέτοιους ανθρώπους, να ζει την καθημερινότητα τους. Το αποκορύφωμα του βιβλίου είναι ότι ο ίδιος ο ΜακΝτούγκαλ αποφασίζει να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ταραουμάρα σε ό,τι αφορά τη διατροφή και τον τρόπο σκέψης. Τελικά, κατορθώνει να αψηφήσει τις απαγορεύσεις των γιατρών του και να πατήσει κάτω τα τέρατα του παρελθόντος (πόνοι και τραυματισμοί). Το Born to Run έγινε παγκόσμιο Βest seller και θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο όπου στο ρόλο του ΜακΝτούγκαλ θα είναι ο Μάθιου Μακόναχι.

Το Born to Run κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις ΚΕΥ BOOKS

Born to run: το best seller που πρέπει να διαβάσει όποιος αγαπάει το τρέξιμο
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top