#Tech

Cosplayers – Μία νέα κοινότητα αναδύεται

Θα τους βρεις να συχνάζουν στα thrift shops και σε όλα τα comic cons. Αν δεν γνωρίζεις κάποιον από αυτούς πιθανόν να νομίζεις πως είναι απλώς περίεργα παιδιά που ψάχνουν την προσοχή του κόσμου είτε αρνητική είτε θετική. Τι τυπάκια είναι όμως στα αλήθεια και γιατί έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο έκφρασης; Ας αρχίσουμε όμως με τα βασικά όπως, τι είναι το cosplay;

Το cosplay (σύμπτηξη του όρου «costume play») είναι μια δραστηριότητα όπου οι άνθρωποι ντύνονται και μιμούνται τους χαρακτήρες από ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, κόμικς, anime, manga, video games και άλλα μέσα ψυχαγωγίας. Οι συμμετέχοντες, γνωστοί και ως «cosplayers», προσπαθούν να αναπαραστήσουν με μεγάλη λεπτομέρεια και ακρίβεια την εμφάνιση και τον χαρακτήρα των αγαπημένων τους ηρώων ή αντιηρώων. Δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη λες και παίζουν NetBet. 

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες:  οι cosplayers και οι cosmakers. Οι cosmakers δημιουργούν τις στολές τους μόνοι τους, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και τεχνικές, ώστε να αποκτήσουν την εμφάνιση του χαρακτήρα που προσπαθούν να αναπαραστήσουν. Μέσα από το cosplay making, οι cosmakers ασχολούνται και ανακαλύπτουν διάφορες δραστηριότητες όπως ραπτική, σχεδίαση, τέχνη και αρκετές φορές διαδικασίες τόσο τεχνικές και περίπλοκες που δεν μπορεί να φτάσει ο νου μας. Η διαδικασία της δημιουργίας μιας στολής cosplay είναι συχνά πολύ προσεγμένη και απαιτεί προσήλωση, φαντασία και δεξιότητες. Το cosplay δεν είναι απλά ντύσιμο, αλλά μια μορφή τέχνης και εκφραστικής δραστηριότητας, που συχνά εμπλέκει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του κάθε χαρακτήρα. Ο όρος «cosplayer» περιλαμβάνει επίσης και το cosmaking και είναι στενά συνδεδεμένα. Ο όρος cosmaking συνήθως αντιπροσωπεύει την διαδικασία φτιάχνοντας ένα cosplay, ενώ το cosplaying το τελικό αποτέλεσμα όταν ντύνεσαι.

Φυσικά οι cosmakers, πρέπει να ανταμειφθούν για την προσπάθεια τους, οπότε στους διαγωνισμούς του cosplay, πολύ συχνά οι πρώτες θέσεις είναι διαθέσιμες μόνο σε όσους φτιάχνουν τα δικά τους cosplays. Στους διαγωνισμούς, οι συμμετέχοντες ετοιμάζουν ένα νούμερο για να παρουσιάσουν το cosplay τους και τις άλλες ικανότητές τους. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, καλούνται να επιδείξουν τα ταλέντα τους για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού, συνήθως μέσω του χορού, της υποκριτικής ή απλώς επιδεικνύοντας τα κοστούμια τους και διασκεδάζοντας. Οι νικητές με την υψηλότερη βαθμολογία λαμβάνουν συνήθως χρήματα για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στους επόμενους διαγωνισμούς, ενώ οι νικητές με τη χαμηλότερη βαθμολογία λαμβάνουν δώρα όπως φιγούρες χαρακτήρων anime.

Το Cosplaying, ωστόσο, δεν έχει να κάνει μόνο με το ντύσιμο. Τα cons είναι ένα μεγάλο κοινωνικό περιβάλλον που οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες είναι έτοιμοι να δεχτούν αυτό που οι άνθρωποι θεωρούν διαφορετικό. Μέσω των cons, οι cosplayers κάνουν φίλους και κάνουν νέες κοινωνικές επαφές, κάνοντας ακόμη και τους εσωστρεφείς cosplayers να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι. Τα con διαρκούν συνήθως 12 ώρες, αλλά είστε ελεύθεροι να πάτε όποτε θέλετε – είτε να επισκεφτείτε το event για μια ώρα είτε για 10 ώρες. Επίσης, δεν περιορίζεται σε cosplayers, μπορεί να επισκεφτεί όποιος θέλει (αλλά μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει ένα αντίτιμο εισόδου σε ορισμένες εκδηλώσεις). Μερικές άλλες κοινότητες εμφανίζονται συνήθως σε αυτές τις εκδηλώσεις, όπως οι goth, scene kids ή μεταλλάδες.

Στα cons, συνήθως περνάνε τον χρόνο τους βγάζοντας φωτογραφίες και βίντεο, κυρίως για να τις ανεβάσουν στο Instagram ή στο TikTok. Δεν είναι παράξενο ξαφνικά να ζητήσεις να βγάλεις φωτογραφία με κάποιον cosplayer που δεν γνωρίζεις, ενώ αν κάποιος έξω σου ζητούσε φωτογραφία χωρίς να τον ξέρεις λογικά θα τον απέφευγες.

Τα χαρακτηριστικά των cosplayers είναι συνήθως πολύ συγκεκριμένα. Eχουν έντονο ενδιαφέρον για τον ψυχαγωγικό κόσμο, και το cosplay είναι ένας τρόπος να ενταχθούν ενεργά σε αυτόν, να ταξιδέψουν σε διάφορους φανταστικούς κόσμους και να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα. Πρέπει να ξεπεράσουν το άγχος και την ανασφάλεια και να ενσαρκώσουν έναν χαρακτήρα μπροστά σε άλλους. Αυτό απαιτεί αυτοπεποίθηση και θάρρος να αποτελέσουν το επιθυμητό πρότυπο. Η δημιουργική διαδικασία των κουστουμιών μπορεί να τους προσφέρει αίσθηση επίτευξης και ικανοποίησης. Οι cosplayers είναι συχνά λάτρεις της pop culture και των χαρακτήρων που απεικονίζουν. Αυτό τους επιτρέπει να συνδεθούν με τα έργα που αγαπούν και να εκφράσουν την αφοσίωσή τους μέσω του cosplay.

Συμπερασματικά, η νέα αυτή κοινότητα είναι άνθρωποι εσωστρεφείς , δημιουργικοί και δέχονται όποιον θέλει να γίνει μέρος του cosplay. Δεν έχουν προκαταλήψεις και είναι ανοιχτοί σε οτιδήποτε νέο αρκεί να είναι συμβατό με την δική τους εκδοχή της pop κουλτούρας.

Cosplayers – Μία νέα κοινότητα αναδύεται
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top