Υγεία/Διατροφή

Διατροφή χωρίς γλουτένη | Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η διατροφή χωρίς γλουτένη πρόκειται για μια νέα τάση, γνωστή για την επιλογή της από πολλούς διάσημους (κι όχι μόνο), αλλά και από τα ποικίλα προϊόντα χωρίς γλουτένη που κυκλοφορούν όλο και περισσότερο στις αγορές.

Η γλουτένη πρόκειται για ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκουμε στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι, σε πολλά ζυμαρικά, δημητριακά κ.α. Ωστόσο, υπάρχουν σιτηρά, όπως το καλαμπόκι και το ρύζι, που δεν περιέχουν. Άλλα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι τα εξής: όσπρια, κρέας (κόκκινο & άσπρο), ψάρια, γαλακτοκομικά, ψωμί, φρυγανιές (παρασκευασμένες από αλεύρι δίχως γλουτένη), λαχανικά, φρούτα, πατάτες και πολλά άλλα.

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη ενοχοποιείται για τα περιττά κιλά. Τέτοιες τροφές είναι για παράδειγμα πολλά από τα σνακ όπως γαριδάκια, δημητριακά και γλυκά του εμπορίου, κέικ, μπισκότα, αλλά και αλκοολούχα ποτά. Ωστόσο, δεν είναι αποκλειστικά μόνο η γλουτένη που ευθύνεται για τα περιττά κιλά πάντα. Πρέπει να κάνουμε μια απομυθοποίηση, καθώς τα παραπάνω κιλά είναι δεδομένο ότι θα εμφανιστούν όταν, εκτός από σωστή διατροφή, δεν ακολουθούμε γενικότερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Άλλος ένας μύθος είναι ότι όλα τα προϊόντα χωρίς γλουτένη που κυκλοφορούν στην αγορά και σε ράφια των σούπερ μάρκετ είναι καλά για τη διατροφή μας. Πολλά από αυτά τα προϊόντα μπορεί να μην περιέχουν γλουτένη, αλλά ενδέχεται να έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες ακόμη κι από κάποιο προϊόν που περιέχει γλουτένη.

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και «ψάξιμο». Αυτό που σας προτείνω πρώτου αποφασίσετε να ακολουθήσετε το ο,τιδήποτε είναι να συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας.

Διατροφή χωρίς γλουτένη | Τι πρέπει να γνωρίζετε
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top