Μουσική

Εσύ, εγώ και η Κάντρι!

Όταν ακούει κανείς τη λέξη Κάντρι του έρχονται διάφορα στο μυαλό, όπως: εξοχή, ανεμελιά, ξεγνοιασιά, ηρεμία ,ενώ άλλοι θυμούνται την Κάντρι μουσική. Θα αναρωτιέστε τι είναι η Κάντρι ή ποια θέματα πραγματεύεται .Θα εξερευνήσουμε μαζί αυτό το είδος.

Θυμάμαι να έρχομαι σε επαφή με την Κάντρι πριν πέντε χρόνια εντελώς τυχαία, πίστεψέ με. Παρακολουθούσα, θυμάμαι Αmerican Idol, σαν φανατική, το 2010 και θυμάμαι πολύ καλά έναν διαγωνιζόμενο τον Scotty McCReery να εντυπωσιάζει με την φωνή του τους κριτές μα κι εμένα …σαν ακροάτρια. Ο Scotty είχε μία τόσο βαθειά εκφραστική κι ώριμη για την ηλικία του φωνή που σε μάγευε. Τραγουδούσε Κάντρι. Ήταν η πρώτη μου επαφή με την Κάντρι. Τον άκουσα να τραγουδά το «She believes in me» του Kenny Rogers κι από τότε κόλλησα το μικρόβιο της Κάντρι.

Εως σήμερα, κανένα άλλο είδος μουσικής δεν μιλά δυνατά στην ψυχή μου, όσο η Κάντρι. Αλλά, ας ανακαλύψουμε μαζί πρώτα τι είναι η Κάντρι. Η Κάντρι είναι ένα είδος αμερικάνικης λαϊκής μουσικής που ξεκίνησε από τις αγροτικές περιοχές των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Συγκεκριμένα, την δεκαετία του ’20 ο νότος της Αμερικής, όπως τα Απαλάχια Όρη δέχθηκε μετανάστες από την Αγγλία, την Ιρλανδία, την Σκωτία. Εκείνοι, έφεραν μαζί τους τα όργανα της πατρίδας τους. Ως όρος,καθιερώνεται την δεκαετία του 1940,καθώς κυριαρχεί έναντι του όρου hillbilly που χρησιμοποιούταν εως τότε.

Επίσης, ως είδος είναι χωρισμένη σε έξι γενιές:

  • Το 1920 η πρώτη, αφορά στους μετανάστες του Νότου, οι οποίοι έφεραν μαζί τους την μουσική παράδοση της χώρας τους. Εκείνη την περίοδο γνωρίζει μεγάλη άνθιση η σκηνή της Ατλάντα.

  • Το 1930-1940 η Κάντρι γίνεται γνωστή και στην Ανατολή και στη Δύση της Αμερικής μέσω του ραδιοφώνου, κύριου μέσου ψυχαγωγίας για την εποχή εκείνη αλλά και μέσω ταινιών του Hollywood.

  • Το 1950-1960 και συγκεκριμένα στα μέσα του 1960 μία»νέα μορφή» της Κάντρι έρχεται στο προσκήνιο κι ακούει στο όνομα rockabilly.Ήταν μία μίξη της rock & roll μουσικής και του hillbilly. Την συγκεκριμένη δεκαετία ο Elvis Presley μεταπηδά από την rock & roll στην Κάντρι με το τραγούδι «Heartbreak Hotel» και μαζί με τον Johny Cash και το «Walk the line» μένουν στις πρώτες θέσεις του Billboard για πολύ καιρό. Στα μέσα του 1950 αρχίζει να στήνεται η «βιομηχανία» της Κάντρι με έδρα την πόλη Νάσβιλ του Τενεσί, όπου ακόμη και σήμερα είναι γνωστή ως «η πόλη της μουσικής». Προς τα τέλη του 1960 υποχωρεί το ενδιαφέρον για την Κάντρι και επικρατεί μία νοσταλγία για την rock & roll εποχή κι έτσι δημιουργείται το country rock με βασικoύς εκπροσώπους τον Bob Dylan και τον Gram Parsons’ .

  • Την επόμενη εποχή , το 1970-1980 κάνει την εμφάνισή της η λεγόμενη παρακμιακή Κάντρι (outlaw country), όρος που αποδόθηκε από δημοσιογράφους σε μία υποκατηγορία της country, με εκφραστές τους Willie Nelson και τον Roger Miller, οι οποίοι έγραφαν επαναστατικούς στίχους κι είχαν ατημέλητη εμφάνιση. Την ίδια περίοδο γίνεται γνωστή και μία άλλη υποκατηγορία της Κάντρι η country pop με βασικούς τραγουδιστές, όπως: Dolly Parton, Kenny Rogers, John Denver, Linda Ronstadt, Αnne Murray κ.α. Έχουμε επίσης τότε την δημιουργία της neotraditionalist country, μίας υποκατηγορίας με βασικούς δημιουργούς: Travis Tritt, Keith Withley, Alan Jackson, George Strait οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από την pop διάσταση που είχε πάρει η country τότε.

  • Το 1990 ,η Κάντρι γίνεται ευρέως γνωστή μιας και κάντρι κομμάτια παίζονται σε πάρα πολλά ραδιόφωνα. Η δεκαετία αυτή, σημαδεύεται από τον εκπληκτικό Garth Brooks και την τεράστια επιτυχία των δίσκων και των συναυλιών του.

  • Αισίως φθάνουμε στο 2000-εώς σήμερα το 2015 με την Κάντρι να εκπροσωπείται από αξιόλογους νέους καλλιτέχνες, όπως είναι οι Alison Krauss, Carrie Underwood, Sugarland, Darius Rucker, Scotty McCReery, Kelly Klarkson, Taylor Swift,Miley Cyrus,Billy Ray Cyrus, Lady Antebellum,Jason Aldean ,Eric Church ,Kenny Chesney,Τim Mcgraw και πολλοί άλλοι.

Η Κάντρι για μένα, είναι ένα από τα ωραιότερα μουσικά είδη, το οποίο θίγει οικουμενικά θέματα, όπως είναι ο έρωτας, o χωρισμός, η οικογένεια, η μητρότητα-πατρότητα, η πίστη στον θεό, οι εξαρτήσεις, η απώλεια αγαπημένων προσώπων κι η ανάμνηση αυτών, η επιστροφή στην αθωότητα, η φύση και πολλά άλλα.

Οι στιχουργοί της, δεν αφηγούνται απλά μία ιστορία γράφοντας ένα τραγούδι. Εκεί εντοπίζεται κι η μαγεία της. «Κάθε Κάντρι τραγούδι αφηγείται μία αληθινή ιστορία αληθινών ανθρώπων» έχει πει η Dolly Parton. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γράψεις ένα τραγούδι σήμερα. Αυτό, όμως που λείπει είναι η αυθεντικότητα των στίχων. Σήμερα, οι πιο πολλοί στίχοι είναι εύπεπτοι, ρηχοί και κάθε άλλο παρά αυθεντικοί.

Ε, λοιπόν η Κάντρι δείχνει ότι απλά λόγια και μία γλυκιά μελωδία αρκούν για να μιλήσουν στις ψυχές των ανθρώπων και το καταφέρνει χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα, όπως ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, πιάνο, μπάντζο, βιολί, φυσαρμόνικα, ντραμς , δημιουργώντας άλλοτε μπαλάντες κι άλλοτε πιο δυναμικά κομμάτια. Ως είδος έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο του εαυτού μου… γιατί μέσα από αυτήν αναπολώ και διατηρώ την αθωότητά μου… μαθαίνω τον κόσμο, επιστρέφω στις ρίζες μου και κυρίως..παραμένω ο εαυτός μου.

Αγαπητέ αναγνώστη, για σένα που μπήκες στον κόπο να διαβάσεις αυτό το άρθρο, αν θέλεις άκου τα εξής τραγούδια:

 – When you say nothing at all/ Alison Krauss: «Τα χαμόγελο στο πρόσωπό σου μου λέει ότι με χρειάζεσαι, το βλέμμα σου ότι ποτέ δεν θα με αφήσεις, ο τρόπος που με αγγίζεις ότι θα με πιάσεις εάν πέσω..»

 – You light up my life/ Debbie Boone: «Πέρασα τόσα βράδυα στο παραθυρό μου περιμένοντας κάποιον να μου τραγουδήσει το τραγούδι του…»

 – You can’t make a heart love somebody/ George Strait: «Δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να σε ερωτευτεί, ή να οδηγήσεις μια καρδιά στον έρωτα..Μπορείς όμως να την πληγώσεις»

Γράφει η Αλεξάνδρα Μάκου

Εσύ, εγώ και η Κάντρι!
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top