Phychoλογία

Γιατί φοβόμαστε τις αλλαγές και αγχωνόμαστε για το μέλλον;

Καθημερινά βάζουμε στόχους που θα μας κάνουν να πετύχουμε σε κάποιον τομέα της ζωής μας. Για μια καλύτερη επαγγελματική θέση, για μια επιτυχημένη σχέση, για ένα καλύτερο οικονομικά μέλλον, για να προσφέρουμε στους δικούς μας ανθρώπους ό,τι καλύτερο μπορούμε. Το αποτέλεσμα είναι ότι πιέζουμε τον εαυτό μας υπερβολικά για να πετύχει τόσα πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα να ζούμε μια καθημερινότητα γεμάτη άγχος. Αυτό το άγχος συνεπάγεται και τον φόβο για τη ζωή και για το μέλλον του. Αυτός ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος από όλους καθώς πρόκειται για κάτι άγνωστο, κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

1/ Μεταφέρετε τα λάθη του παρελθόντος στο μέλλον

Πιστεύετε ότι κάποιο βίωμα του παρελθόντος θα επιστρέψει κάποια στιγμή στη ζωή σας και εσείς θα πρέπει να είστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσετε για να αντιδράσετε καλύτερα αυτή τη φορά. Γεμίζετε λοιπόν το μυαλό σας με σενάρια αντιμετώπισης του νοητού προβλήματος που έχετε δημιουργήσει μόνοι σας. Το αποτέλεσμα: άγχος και φόβος για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

2/ Εξακολουθείτε να φοβάστε

Φοβάστε να αλλάξετε τις μεγάλες αποφάσεις που πήρατε στο παρελθόν, καθώς νιώθετε ότι είναι πολύ αργά να αλλάξετε κάτι τώρα και πιθανότατα η αλλαγή να σας φέρει κάτι χειρότερο. Έτσι παραμένετε στην επιλογή μια λάθος καριέρας, σε μια σχέση που δεν σας προσφέρει κάτι παραπάνω τώρα πια, δεν μιλάτε όταν πρέπει γιατί νομίζετε πως οι αποφάσεις των άλλων ανθρώπων υπερισχύουν των δικών σας. Επιλέγετε λοιπόν να ζείτε κάνοντας συνεχώς υποχωρήσεις αφού στην πραγματικότητα δεν είστε ευτυχισμένοι με τις παραμέτρους που έχετε θέσει στην ζωής σας καθώς ο φόβος για αλλαγή είναι μεγαλύτερος.

3/ Δεν εργάζεστε σύμφωνα με τις δυνατότητες σας

Έχετε θέσει στο μυαλό σας το ιδανικό πρότυπο εργασίας, πιθανότατα κάποιον πετυχημένο άνθρωπο του περίγυρου σας και προσπαθείτε να εργαστείτε όπως αυτός. Στόχος; Να αποκτήσετε κι εσείς όσα απολαμβάνει αυτός ο άνθρωπος. Αποτέλεσμα; Άγχος ότι εσείς δεν θα τα κάνετε όλα σωστά όπως αυτός και τι θα συμβεί αν τελικά αποτύχετε; Συμπέρασμα; Να θέτουμε τους δικούς μας στόχους σύμφωνα με τις δυνατότητες μας. Όσο πιο μικροί είναι οι στόχοι που θέτουμε κάθε φορά τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στον μεγάλο στόχο.

4/ Ξέρετε τι θέλετε αλλά το αναβάλλετε

Ξέρετε πως αν κάνετε σημαντικές αλλαγές στην ζωή σας θα σας βοηθήσουν να φτάσετε εκεί που ονειρεύεστε αλλά ο φόβος του να χάσετε αυτό που έχετε σας εμποδίζει να χαράξετε το δικό σας μονοπάτι.

5/ Βλέπετε τα χειρότερα

Το ότι κάποιος άνθρωπος έχασε την δουλειά του και τώρα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα του σας κάνει να συνεχίζετε την συμβατική ζωή σας και να φοβάστε την αλλαγή. Ωστόσο, θα μπορούσατε να σκεφτείτε τον άνθρωπο που έχασε την δουλεία του βρήκε μια καλύτερη διέξοδο στην ζωή του.

6/ Χάνετε το παρόν

Αναλώνεστε στο τι πήγε λάθος στο παρελθόν ή στο τι θα μπορούσατε να κάνετε στο μέλλον και ξεχνάτε να δράσετε σήμερα.

7/ Φοβάστε ότι θα απογοητεύσετε τους άλλους

Αγχώνεστε συνεχώς στο να φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών που έχουν οι άλλοι από εσάς ενώ στην πραγματικότητα δεν είστε ικανοποιημένοι από την μεταξύ σας σχέση. Συνεπώς καταλήγετε να κάνετε αυτό που πρέπει και όχι αυτό που θα θέλατε.

8/ Έχετε λανθασμένη νοοτροπία

Νομίζετε ότι μόνο όσοι γεννιούνται πλούσιοι και ευφυείς είναι πραγματικά ευτυχισμένοι ή πως η ευτυχία θα έρθει μόνο αν εργαστείτε σκληρά. Το ζήτημα είναι να σκεφτείτε τι κάνει εσάς τους ίδιους ευτυχισμένους και να δουλέψετε γι αυτό.

Κάθε ξεχωριστή μέρα της ζωής μας, μας χαρίζει και ένα δώρο. Καλύτερα να επικεντρωθούμε στο να αναγνωρίσουμε αυτό το δώρο και να κάνουμε τις μέρες μας όμορφες, αποτινάζοντας το άγχος για το τι μπορεί να έρθει στο μέλλον.

Γιατί φοβόμαστε τις αλλαγές και αγχωνόμαστε για το μέλλον;
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top