Κοινωνικά

Γιατί πρέπει να κάνεις το καλό και να το ρίχνεις στον γιαλό;

Το να αλλάξει ένας άνθρωπος ολόκληρο τον κόσμο είναι δυστυχώς ανέφικτο. Το να βοηθήσουμε όμως όλοι για να τον κάνουμε καλύτερο δεν είναι. Το ιδανικό είναι να ξεκινήσεις από τον εαυτό σου. Βρίσκεις και αλλάζεις αυτό που δεν σου αρέσει πάνω σου, στον χαρακτήρα σου, στην αλληλεπίδραση σου με τους γύρω σου. Κάνεις τον εαυτό σου έναν άνθρωπο χρήσιμο και βοηθητικό στην κοινωνία.

Στη συνέχεια είσαι έτοιμος να αλλάξεις και την ίδια την κοινωνία. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση συνήθως χρειάζεσαι συμμάχους για την αλλαγή που θέλεις να πετύχεις. Γι αυτό και μόλις εντοπίσεις το φαινόμενο που σε προβληματίζει περισσότερο αναζητείς τρόπους για να το λύσεις. Γράφεσαι σε μια φιλοζωική οργάνωση, σε μια περιβαλλοντική ομάδα, σε κάποιον οργανισμό. Το να προσπαθείς για κάτι , να προσφέρεις και να δημιουργείς έχει πρώτα αντίκτυπο σε εσένα. Γυρνάς το βράδυ στο σπίτι σου και νιώθεις γεμάτος, ικανός , περήφανος για αυτό που έκανες. Το μυστικό είναι να προσφέρεις γιατί το θέλεις και το έχεις ανάγκη. Το να προσφέρεις για να σε θαυμάζουν ή για να ανταμειφτείς από το σύμπαν με κάτι καλύτερο είναι ανώφελο, κυρίως για εσένα. Να προσφέρεις αυτό που θέλεις και αυτό που μπορείς. Να προσφέρεις για τον εαυτό σου και όχι γιατί το έκανε κάποιος άλλος περισσότερο ή λιγότερο από εσένα.

Είναι απλές καθημερινές πράξεις που μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε καν πόση σημασία έχουν για τους γύρω μας. Μια δική σου καλή πράξη μπορεί να παρακινήσει και πολλούς άλλους ανθρώπους που θα το δούνε και θα ήθελαν να βοηθήσουν, αλλά ίσως να μην ήξεραν τον τρόπο ή ίσως να χρειαζόταν κάποιον να τους παρακινήσει. Είτε αυτό είναι το να παρέχεις τροφή και νερό στα αδέσποτα της γειτονίας σου, είτε το να βοηθάς εθελοντικά στον ελεύθερο σου χρόνο σε κάποιον οργανισμό, ακόμη και αν απλά προσφέρεις τα υλικά αγαθά που δεν έχεις ανάγκη σε άλλους ανθρώπους.

Έπειτα, είναι στο χέρι σου μαζί με τη βοήθεια άλλων ανθρώπων να αλλάξεις ακόμη περισσότερα πράγματα και να κάνεις ακόμα καλύτερο το περιβάλλον σου. Το σημαντικό είναι να βρεις τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και να ψάξεις τους τρόπους που εσύ ο ίδιος μπορείς να το αλλάξεις. Μην περιμένεις από τους άλλους, δώσε αυτό που θέλεις και μπορείς στην κοινωνία, στον συνάνθρωπο σου, στους φίλους σου. Δώσε χωρίς να ανταμειφτείς. Δώσε αγάπη. Δώσε δύναμη. Δώσε μια χαμογελαστή καλημέρα το πρωί. Δώσε ό,τι θα σε έκανε χαρούμενο και ότι θα ήθελες να έχεις. Δώσε ό,τι εσύ μπορείς.

Γιατί πρέπει να κάνεις το καλό και να το ρίχνεις στον γιαλό;
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top