Βιβλίο

Γιατί το να χάνεσαι στις σελίδες ενός βιβλίου σου κάνει καλό. Οι επιστήμονες απαντούν

Όσοι αγαπάμε το διάβασμα, απολαμβάνουμε να χανόμαστε για ώρες στις σελίδες του αγαπημένου μας βιβλίου και έτσι να μεταφερόμαστε σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο. Πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει τη θετική επίδραση των βιβλίων όχι μόνο για το μυαλό, αλλά και για μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας και τους γύρω μας και γενικότερα για μια καλύτερη ποιότητα ζωή.

Καταλαβαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας
Όταν διαβάζουμε μια ιστορία, βγαίνουν στην επιφάνεια συναισθήματα και σκέψεις που ίσως να μην κάναμε σύμφωνα με την Keith Oatley, καθηγήτρια εφαρμοσμένης ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Toronto. Ακόμη, βοηθά στην προσωπική ανάπτυξη και έτσι είμαστε σε θέση να καταλάβουμε καλύτερα τους άλλους και τον εαυτό μας.

Αυξάνεται η αίσθηση του ανήκειν
Το διάβασμα ικανοποιεί την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή και μας κάνει να νιώθουμε την κοινωνική σύνδεση πιο έντονη.

Ενισχύεται η ενσυναίσθηση και η καθημερινή μας επικοινωνία
Το διάβασμα ενός βιβλίου φαντασίας μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα, να συνδεθούμε και να αλληλεπιδράσουμε με τους άλλους στην πραγματική ζωή. Μάλιστα, άτομα που διάβαζαν βιβλία φαντασίας σημείωσαν υψηλή βαθμολογία σε τεστ ενσυναίσθησης και κοινωνικών ικανοτήτων σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν.

Κάνει καλό στο μυαλό
Από μικρά παιδιά γονείς και καθηγητές μας λένε πόσο μας βοηθάει το διάβασμα. Η νευροεπιστήμη τώρα μας δείχνει ότι είναι καλό και για τις γνωστικές μας ικανότητες, καθώς διεγείρει τα νευρωνικά δίκτυα που βελτιώνουν την κοινωνική γνώση και την εννοιολογική επεξεργασία αφηρημένου περιεχομένου. Το διάβασμα που εμπλέκει και τον εγκέφαλο φαίνεται πως βοηθάει στο να κρατάει σε δράση τον εγκέφαλό μας, ώστε να εμποδίσει κάποια γνωστική έκπτωση.

Είναι ένα καλό μέσο διαφυγής
Μετά από μια κουραστική μέρα,το διάβασμα ενός βιβλίου είναι σίγουρα ένα καλό μέσο διαφυγής από το άγχος της καθημερινότητας. Μπορεί και να αλλάξει τη διάθεσή μας.

Με πληροφορίες από NBC News
Γιατί το να χάνεσαι στις σελίδες ενός βιβλίου σου κάνει καλό. Οι επιστήμονες απαντούν
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top