Συνεντεύξεις

Γνωρίζοντας το TEDxUAegean μέσω της Τόνιας Μητρούδη

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το TEDxUniversityoftheAegean είναι έτοιμο να κάνει την επανεμφάνιση του στις 11 Μαρτίου στο θέατρο Απόλλων, στην Ερμούπολη της Σύρου. Όμως, θέλουμε να μάθουμε κάποια βαθύτερα μυστικά από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν τα περασμένα χρόνια.

Πάμε να γνωρίσουμε το TEDxUAegean και τη Σύρο μέσω της Τόνιας Μητρούδη…

Είμαι η Τόνια Μητρούδη και εδώ και λίγα χρόνια, εργάζομαι και συντηρώ το δικό μου προσωπικό brand. Η Nidodileda ξεκίνησε ως ιδέα και υλοποιήθηκε εφόσον είχε πλέον ωριμάσει σαν σκέψη στο μυαλό της σχεδιάστριας οπότε και βρήκε και τα “λόγια” για να ξεκινήσει το ταξίδι του έχοντας να μοιραστεί πολλές εικόνες με τα free spirits της εποχής. Είμαι απλά ένας αισιόδοξος άνθρωπος που τον ενθουσιάζουν οι όμορφες εικόνες και η δημιουργία στο »ωραίο» και σκοπός μου να τις μοιράζομαι ελεύθερα και να δημιουργώ τελικά έναν κόσμο με αυτές.

Το θέμα της ομιλίας μου στο τρίτο TEDxUniversityoftheAegean αφορούσε στο ότι κάθε μας επιλογή, μας κάνει ξεχωριστούς και πώς κάθε μικρή η μεγάλη ανακάλυψη, είναι μια νέα αρχή. Από τη δική μου πλευρά, τέθηκα να εξηγήσω την ένωση της μόδας με την τέχνη και πώς μπορούν να συνδυαστούν και να εμπνεύσουν. Στην ουσία πώς μπορεί ένα brand ή μια δημιουργική ιδέα να δημιουργήσει μια ξεχωριστή ταυτότητα δημιουργώντας έναν καινούργιο κόσμο.

Η απόδοση του θέματος μέσα από την ομιλία μου δεν έγινε με εικόνες ή κάποιο βίντεο παρουσίασης της μόδας και της εξέλιξης της. Προτίμησα να δώσω την βιωματική μου πορεία στο θέμα που μου δόθηκε και να αποτυπώσω τις σκέψεις μου μέσα από μια ενθαρρυντική και αισιόδοξη οπτική. Χρησιμοποίησα σουρεαλιστικές εικόνες για να περιγράψω τελικά την απάντηση στο »πως δημιουργείς μια ξεχωριστή ταυτότητα». Είχε γκάφες μέσα, είχε πλάκα και σε σημεία αρκετό γέλιο. Εν κατακλείδι ήταν μια αυθόρμητη στιγμή που την μοιράστηκα με αρκετούς ανθρώπους που με κοιτούσα με αγάπη, χαμόγελο και κατανόηση.

Όταν ήρθε το mail με την πρόταση από το TEDxUAegean αντέδρασα με ένα μεγάλο χαμόγελο και μερικά δευτερόλεπτα συνειδητοποίησης. Στη συνέχεια κατευθείαν το έστειλα σε έναν πολύ καλό μου φίλο, που παρακολουθούμε μαζί συνήθως ομιλίες TEDx, με άμεσο feedback χαράς.

Αυτό που με εξίταρε θετικά, ήταν όλη η εμπειρία που θα ζούσα και το θέμα ήταν αυτό που κούμπωσε με την προσωπικότητα  μου. Το να αφήσω την δουλειά μου και να ταξιδέψω στην Σύρο, ήταν εύκολο, γιατί η ενημέρωση λόγω της άρτια οργανωμένης ομάδας, ήταν πολύ έγκαιρη και ουσιαστική. Είχα επισκεφτεί την Σύρο κάποιους μήνες πριν και την αγάπησα με την πρώτη ματιά, άρα φτάνοντας στο νησί, τα συναισθήματα μου ήταν απόλυτης χαράς που την ξαναντάμωσα και περιέργειας να γνωρίσω όλους τους συντελεστές του TEDxUAegean, που με συγκεκριμένους συνομιλούσαμε αρκετό καιρό.

Το περιβάλλον και η αντιμετώπιση ήταν παραπάνω από φιλόξενη, ήταν σχεδόν οικογενειακή. Εντυπωσιάστηκα από την οργάνωση, την αμεσότητα και την “Ψυχή” όλης της ομάδας . Θυμάμαι να συνομιλώ με τον εαυτό μου και τους οργανωτές και να θαυμάζω τον τρόπο σκέψης της νέας μας γενιάς. Ικανή, εύστροφη, με σχέδιο, στόχους και όνειρα. Αυτό αποκόμισα από την γενιά που ακολουθεί την δική μου και ένιωσα περήφανη.

Οι πρόβες ήταν πολύ ουσιαστικές και αγαπησιάρικες, θυμάμαι, όχι μόνο τη δική μου πρόβα αλλά και των λοιπών ομιλητών. Η ομάδα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε άτυχη συγκυρία και αγκάλιαζε το τυχόν άγχος του καθενός μας. Τις δικές μου πρόβες τις θυμάμαι με αρκετά γέλια από πλευράς μου, καθώς έπρεπε να μιλάω και ταυτόχρονα να κοιτάω την ροή της ομιλίας, μέσα από μια οθόνη που με αποσυντόνιζε αρκετά.

Ένα δευτερόλεπτο πριν βγω στη σκηνή, ήμουν μουδιασμένη, είχα παρακολουθήσει τις προηγούμενες ομιλίες που άγγιζαν τόσο διαφορετικά ζητήματα και με γέμισαν τόσο πολύ, που απλώς επιθυμούσα να τους γεμίσω ένα κομμάτι, που ίσως έχω να πω κάτι που να τους αγγίξει.

Το δευτερόλεπτο μετά είχε ανακούφιση και πολύ χαρά, καθώς ένιωσα από τα βλέμματα, ότι τελικά άγγιξα κάποιες ψυχές, μιλώντας πολύ απλά για αυτό που αγαπώ..την ελευθερία σκέψης.

Συναισθήματα πολλά και γεμάτα. Διατηρώ επαφές ακόμη με ανθρώπους από την ομάδα, όπως και με ομιλητές. Χαίρομαι κάθε φορά που ακούω και μαθαίνω νέα που με γεμίζουν περηφάνια για την εξέλιξη του καθενός. Πολύ χαρά, συγκίνηση, όνειρα και λαχτάρα για εξέλιξη.

Το θέμα που θα αναλύσουν στο φετινό TEDxUAegean, είναι πηγή έμπνευσης για την αποτύπωση πολύ ενδιαφερόντων απόψεων και προσωπικά χαίρομαι πολύ γιατί κάλυψα με την ομιλία μου ένα κομμάτι του.

Να θυμίσω ότι έκλεισα την ομιλία μου, με μια σκέψη που υποστηρίζει ότι »Δεν υπάρχει χώρος για την διαφορετικότητα, η διαφορετικότητα δημιουργεί το χώρο μόνη της». Υπάρχει άτυπα η γραμμή που σε περιορίζει και πολύ σωστά, σε περιπτώσεις, δημιουργεί ισορροπία. Για να δημιουργήσει ισορροπία πρέπει να γίνει αντιληπτή τουλάχιστον από ένα κομμάτι ανθρώπων που θα την ενστερνιστεί. Για να συμβεί αυτό πρέπει η γραμμή που θα θέσεις να εμπεριέχει σεβασμό, δημιουργία και »πρόταση». Η ακολουθία τότε θα είναι εύπεπτη και λυτρωτική σε επίπεδα.

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να απευθυνθεί και να τους καλύψει όλους, ακριβώς γιατί δεν ακούν τα αυτιά μας την ίδια μουσική με τον ίδιο τρόπο, αλλά αν η μουσική μου ή η δική σου δεν προκαλεί ακραία συναισθήματα, τότε απλώς πάντα μπορείς να την σεβαστείς και να αλλάξεις »σταθμό», ακούγοντας κάτι άλλο. Τα πολλά και διαφορετικά είναι εκείνα που μας κάνουν να επιλέγουμε το ποιοι θέλουμε να είμαστε, άρα δεν πρέπει να είμαστε και ανοιχτοί σε αυτά;

Εύχομαι τα παιδιά από το TEDxUAegean να συνεχίσουν να δημιουργούν συνθήκες, ώστε να μπορούν ακουστούν πολλές »μουσικές» μέχρι να φτιάξουν το δικό τους τραγούδι και να το ακούσουν με λαχτάρα όσοι θα τους ακολουθήσουν και όσοι θα έχουν φύγει μπροστά, αλλά θα τους κάνει να σταθούν για να το ακούσουν.

Σε λίγες μέρες η “Νόρμα” δίνει την δική της παράσταση. Το Θέατρο Απόλλων φιλοξενεί ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, όπου μέσα από 10 ομιλίες θα προσπαθήσουν να αναλύσουν ένα κομμάτι του.

Αν δεν έχετε προμηθευτεί το εισιτήριο σας, το συνέδριο θα προβληθεί μέσω livestreaming. Απλά μπείτε στην σελίδα του TEDxUAegean στο Facebook και θα λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

 

 

Γνωρίζοντας το TEDxUAegean μέσω της Τόνιας Μητρούδη
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top