Daily Yang

Η εξεταστική είναι σαν τον μαζοχισμό: πονάς αλλά αν περάσεις σου αρέσει

Έρχεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή: είναι η φάση στην οποία προσπαθείς να διαβάσεις 300 σελίδες σε 3 μέρες, να μάθεις τα sos 5 λεπτά πριν μπεις να δώσεις, να υπολογίσεις πόσες φορές θα ξαναπεράσεις από τη σχολή τον Σεπτέμβρη. Λέγεται εξεταστική…και λίγο πονάει.

Όχι αυτό δεν είναι ένα άρθρο για τα γνωστά κλισέ. Αυτά που πάνε κάπως έτσι «Αν διάβαζες όλο το εξάμηνο τώρα δεν θα χρειαζόταν να αγχώνεσαι» και «Διάβασμα, πολύ νερό, καλός ύπνος και υπομονή: τα μυστικά για χαλαρό 10ράκι». Όχι, ας το πάρουμε ρεαλιστικά. Διάβασες όσο περίπου διαβάζεις συνήθως στις εξεταστικές (πολύ ή λίγο), το επίπεδο του άγχους σου είναι το συνηθισμένο (πολύ ή λίγο) και είσαι στη φάση που όσο έπρεπε να διαβάζεις, έχεις τερματίσει όλες τις σειρές που είχες κατά νου (πολλές σίγουρα). Ε και είναι παλούκι!

Είτε πηγαίνεις για να περάσεις είτε πηγαίνεις για βαθμό –καλή επιτυχία όπως και να έχει- η εξεταστική είναι μια διαδικασία δύσκολη, που ως έναν βαθμό αντιβαίνει στην όλη φοιτητική ζωή που κάνεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ειδικά αν είσαι πρώτο έτος, μέσα στην αθωότητά σου, φαντάζομαι ήσουν πεπεισμένος ότι δε θα χρειαστεί μετά τις Πανελλήνιες να ξανανοίξεις βιβλίο. Πόσο λάθος έκανες! Και μιας και αναφερθήκαμε στις Πανελλήνιες, σε περίπτωση που με διαβάζουν και μικρότεροι, όχι δεν είναι τόσο αγχωτική και ψυχοφθόρα διαδικασία η εξεταστική. Παρ΄ όλα αυτά, δεν είναι ακριβώς και διακοπές στις Μαλδίβες. Μην υποτιμάτε τόσο τις δυσκολίες μέχρι να φτάσει στα χέρια σας το πολυπόθητο πτυχίο γιατί κι εσείς θα βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Μεταμεσονύκτιοι καφέδες, τηλέφωνα και μηνύματα της τελευταίας στιγμής για σημειώσεις και sos κι αποστήθιση εκατοντάδων πληροφοριών μέχρι να μπεις στην αίθουσα της εξέτασης. Τα βιβλία γραμμένα σε γλώσσα ακαδημαϊκή, μερικές φορές μάλιστα αναρωτιέσαι αν αυτό που διάβασες ήταν ελληνικά. Κι από εκεί και έπειτα, είτε εξετάζεσαι γραπτά κι έχεις να χωρέσεις ό,τι έμαθες 2 βράδια σερί σε μια κόλλα και 2 ώρες, είτε εξετάζεσαι προφορικά και πρέπει να υπομείνεις το αυστηρό βλέμμα του καθηγητή και όλη την αμηχανία της φάσης. Αουτς!

Υπάρχει ζωή όμως και μετά την εξεταστική. Θα ανταμειφτείς μόλις βγουν τα πρώτα αποτελέσματα και δεις ότι έχεις περάσει. Να υπολογίζεις μαθήματα για το πτυχίο και να λιγοστεύουν, αξία ανεκτίμητη. Και να μην τα έχεις πάει όμως, όπως θα ήθελες, η εξεταστική τελείωσε οπότε και πάλι μπορείς να χαλαρώσεις. Σίγουρα κάτι έμαθες κι από αυτήν την εμπειρία.

Επίσης, είναι γνωστό φαντάζομαι ότι τα καλύτερα mini ταξίδια κι εκδρομές γίνονται μετά την εξεταστική. Κι αυτό να μη γίνει όμως, μπορείς να γυρίσεις στους φοιτητικούς ρυθμούς σου, να σε ξαναδεί η καφετέρια και η τράπουλα του τίτσου, ρε παιδί μου. Όπως και να’ χει, το άγχος τελειώνει και έρχεται η ανακούφιση. Το σημαντικό είναι να δεις την εξεταστική, τόσο τη συγκεκριμένη όσο κι αυτές που θα έρθουν, ως μια ευκαιρία, ένα μέσο να ξεφορτωθείς μαθήματα και να μετράς αντίστροφα. Όχι σαν μια τιμωρία του ακαδημαϊκού συστήματος για όλες τις φορές που γιόλαρες μέσα στο εξάμηνο.

Και καλά αποτελέσματα!

Η εξεταστική είναι σαν τον μαζοχισμό: πονάς αλλά αν περάσεις σου αρέσει
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top