Daily Yang

Η «μαγική» δύναμη της αγκαλιάς

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς έχει χρισθεί η 21η του Ιανουαρίου και φαίνεται να έχει κάθε χρόνο περισσότερους  και πιο ένθερμους θαυμαστές, ανάμεσά τους και εγώ! (Ναι, λατρεύω τις αγκαλιές. Τι, εσείς όχι;)

Η αγκαλιά είναι μέρος μαγικό! Είναι εκεί όπου κάθε άσχημο συναίσθημα μένει απ’ έξω και κυριαρχεί μόνον η αγάπη, η αποδοχή, η θαλπωρή και η τρυφερότητα. Στις αγκαλιές τα δυο χέρια σε προστατεύουν, σε κάνουν να νιώθεις ασφαλής και δυνατός, σε αποκλείουν από ό,τι άσχημο συμβαίνει τριγύρω, από τη σκληρή πραγματικότητα Είναι, αν το λέγαμε λίγο πιο ποιητικά, το λιμάνι μας μέσα στην πολύβουη καθημερινότητα.

Επειδή θεωρώ πως όλα έχουν μια λογική και επιστημονική εξήγηση ( χωρίς να χάνουν βέβαια τίποτα από τη μαγεία του συναισθήματος ) άρχισα να αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που μας κάνει να βιώνουμε τόσο θετικά συναισθήματα με μια τόσο απλή κίνηση. Και, μιας και ξεκινάμε να αποζητάμε την αγκαλιά τόσο έντονα από τη στιγμή της γέννησής μας και μετά, οι κοινωνικοί λόγοι είναι μάλλον υποδεέστεροι των οργανικών και ψυχοσωματικών αιτιών. Για αυτό και θα επικεντρωθώ κυρίως στους τελευταίους.  

Με συνταγή γιατρού!  

Σύμφωνα με τη Βιρτζίνια Σατίρ, διάσημη Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια «οι άνθρωποι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε«.  

(Σε αυτό το σημείο να σημειώσω πως τη βρίσκω λίγο υπερβολική. Από πότε ποσοτικοποιήσαμε και το συναίσθημα; Από  πότε οι αγκαλιές δίνονται με «συνταγή γιατρού»; ). Αλλά… δεν είναι στιγμές που σας λείπουν οι αγκαλιές;

Δέρμα: ο λόγος που αισθανόμαστε

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας (σημειώστε το αυτό, είναι καλή ερώτηση για παιχνίδι ερωτήσεων ) και κάθε εκατοστό του διαθέτει πολυάριθμες νευρικές απολήξεις για την πίεση, τη θερμοκρασία, τον πόνο, για αυτό και είναι τόσο ευαίσθητο στο άγγιγμα. Από εκεί ξεκινούν όλα τα ερεθίσματα ότι μόλις μας έκαναν μια αγκαλιά, για τον επόμενο σταθμό, τον εγκέφαλο, που θα μας πει να νιώσουμε ευτυχισμένοι!  

Γεννιόμαστε «αγκαλίτσες»  

Η ανάγκη μας για άγγιγμα και αγκαλιές ξεκινά πολύ πριν εμείς αρχίσουμε να υπάρχουμε (ληξιαρχικά τουλάχιστον…), από την κοιλιά της μαμάς μας, όπου κολυμπούσαμε μέσα στη «θάλασσα» του αμνιακού υγρού. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για το άγγιγμα, το χάδι και την αγκαλιά. Στη νεογνική και παιδική μας ζωή αποζητούμε την αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά μας συνεχώς, τόσο για να αισθανόμαστε ασφάλεια, όσο και για την τρυφερότητα και τα όμορφα συναισθήματα που μας γεννά.  

Ώρα να διώξουμε το στρες!  

Το στρες είναι η καταστροφή της καθημερινότητάς μας και ένας από τους κύριους λόγους που αρρωσταίνουμε και παθαίνουμε όλο και περισσότερα ατυχήματα. Οι στρεσαρισμένοι άνθρωποι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών διαταραχών. Μιας και με μελέτες έχει αποδειχθεί πως οι αγκαλιές διώχνουν το στρες, όπως και κάθε άλλη ανθρώπινη επαφή μέσω της αφής (Εξαιρείται από το παρόν άρθρο οποιαδήποτε πράξη βίας. Όσο και αν σας αρέσει να κάνετε παστέλι στον κολλητό σας, δε θα τον κάνετε πιο ευτυχισμένο.. )  

Βελτιώνει την υγεία.

Πέραν του ότι αποφεύγοντας το stress της καθημερινότητας βελτιώνουμε την υγεία μας, εμείς θα σας δώσουμε άλλον έναν καλό λόγο για να ζητάτε αγκαλιές από το αγόρι/κορίτσι σας. Υπάρχει έρευνα που αποδεικνύει πως μια αγκαλιά 20 δευτερολέπτων μειώνει τους παλμούς της καρδιάς και βελτιώνει τη ροή του αίματος. Ή με άλλα λόγια, όταν δείτε κάποιον να του έχει «ανέβει το αίμα στο κεφάλι», προσεγγίστε προσεκτικά ( για δική σας ασφάλεια… ) και κάντε του μια αγκαλιά. Θα αντισταθεί για λίγο από την έκπληξη, αλλά σίγουρα τα πνεύματα θα κατευναστούν πολύ πιο σύντομα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ατάκα «Εγώ για τη δική σου υγεία το κάνω». ( ταιριάζει και σε περιπτώσεις που θέλετε αγκαλιές από τον άνθρωπό σας… )

Ορμόνες… οι αφέντρες της διάθεσής μας.

Ευτυχώς, σε ό,τι έχει να κάνει με τις αγκαλιές, οι ορμόνες που εκλύονται μόνον χαρά μπορούν να μας προσφέρουν. Έρευνα που έγινε στην Αμερική δείχνει πως οι γυναίκες που τις αγκαλιάζουν συχνότερα έχουν πιο αυξημένη οξυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης θα μπορούσαμε να πούμε, σε σχέση με γυναίκες που δεν αγκαλιάζονται τόσο συχνά.  

(Μετάφραση: Αγκαλιαστείτε για να είστε αγαπημένοι! )

Fun fact: Έρευνα αποκάλυψε πως 2/3 των γυναικών αποδέχονται να χορέψουν με έναν άντρα που τους το προτείνει, αν πρώτα αυτός τις ακουμπήσει ελαφρά στο χέρι. (Δεν ξέρω πότε έγινε η έρευνα αυτή, δεν το έψαξα, αλλά υπολογίζω αρκετά χρόνια πριν, δεδομένου ότι ακουμπούσες το χέρι και ζήταγες σε χορό. Δεν γνωρίζω για την ισχύ του αποτελέσματος στο σημερινό flirt, όπου είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο στα club. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε την συνταγή «Θα μπορούσα να έχω αυτό το χορό;» + άγγιγμα στο χέρι, ειδικά αν η μουσική υπόκρουση είναι Παντελίδης…δε θα πιάσει, εκτός και αν η κοπέλα που προσεγγίζετε έχει εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ.)  

Ώρα να κόψετε το κάπνισμα

Αν έχετε και εσείς αγόρι ή κορίτσι ή μέλος της οικογενείας που καπνίζει ασύστολα και δε λέει να το κόψει, παρά τις έντονες παρατηρήσεις και ενστάσεις που έχετε εκφράσει, δοκιμάστε να τρίψετε τα χέρια του ή το λοβό του αυτιού του. Έχει φανεί πως βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος (αν και μεταξύ μας τώρα, δε νομίζω πως μόνο αυτό αρκεί…)

Κατά του κρυολογήματος!  

Έχετε σκύλο ή γάτα στο σπίτι; Ώρα να αρχίσετε τις αγκαλιές με το μικρό σας φίλο! Φαίνεται πως οι αγκαλιές με τα κατοικίδιά μας δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα (κάτι μου λέει πως φταίει η ανταλλαγή μικροβίων για αυτό, μιας και κανένας από τους δυο μας δεν είναι «αποστειρωμένος»). Αλλά ακόμη και αν δεν βοηθά τόσο το ανοσοποιητικό μας, θα μας βοηθήσει και εμάς και το κατοικίδιο μας να είμαστε πιο ευτυχισμένοι και υγιείς! ( Μήπως ήρθε η ώρα να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι? Ακόμη και αν τελικώς  κολλήσετε το κρυολόγημα, θα έχετε παρέα όταν θα αναρρώνετε..)  

Αγκαλιά και ως αναλγητικό!  

Και πάλι, ορμόνες! Ορμόνες παντού. Με τις αγκαλιές παράγονται ενδορφίνες (ναι, και αυτές σας κάνουν να νιώθετε ευχάριστα και είναι υπεύθυνες για τη μείωση του πόνου), οξυτοκίνη και σεροτονίνη! Μα δε νιώθετε ήδη πιο ευτυχισμένοι?

Αλτσχάιμερ και αγκαλιές

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια ή νόσο του Αλτσχάιμερ νιώθουν από μόνοι τους παραγκωνισμένοι και μοναχικοί, πολλές φορές βιώνουν ακόμη και κατάθλιψη. Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε εκείνη την αγκαλιά στη γιαγιά ή στον παππού που δεν μας αναγνωρίζει μεν, δε μας θυμάται, αλλά θα νιώσει πολύ πιο ευτυχισμένος/η με την κίνησή μας αυτή; Κατ’αυτόν τον τρόπο τα άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ γίνονται πιο κοινωνικά με τους γύρω τους, αποκτούν επαφή και μειώνουν την κατάθλιψη και τη μοναξιά που αισθάνονται. Ακόμη και αν δεν θυμούνται ποιος είστε, τους αρκεί η αγάπη που τους δείχνετε.  

Free Hugs!  

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που έχει δημιουργηθεί ολόκληρο κίνημα σχετικά με τις δωρεάν αγκαλιές «Free Hugs» όπως πιθανότατα θα έχετε δει σε φωτογραφίες και κείμενα παγκοσμίου εμβέλειας. Ο Juan Mann, ο ιδρυτής του κινήματος αυτού ήθελε να αναδείξει και να αποδείξει παράλληλα πως μια αγκαλιά μπορεί να είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημά μας, ή έστω να μας βοηθήσει πολύ στο να τη βρούμε ευκολότερα.  

Ίσως τελικά ο λόγος της αρνητικής ψυχολογίας μας και του όλο και αυξανόμενου αριθμού προβλημάτων και ατόμων που βιώνουν κατάθλιψη να οφείλεται ως ένα σημείο στην έλλειψη της κοινωνικής μας επαφής. Ίσως φταίει που απομονωνόμαστε, στα κοινωνικά μας ταμπού («Μην τυχόν και αγκαλιάσεις τους φίλους σου, θα θεωρηθεί πως είστε ζευγάρι»  ή «Μην αγκαλιάζεις τη μαμά σου, μεγάλωσες πια!» ). Ακόμη και μεταξύ ζευγαριών βλέπει κανείς να υπάρχει απόσταση, μη τους κακολογήσουν και πουν πως είναι απρεπές να αγκαλιάζονται στη μέση του δρόμου.

Μήπως είναι η ώρα να αφήσουμε το σώμα μας να εκφράσει τα συναισθήματά μας;   

Μήπως έτσι θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι;

Ώρα για αγκαλιές!  

Η «μαγική» δύναμη της αγκαλιάς
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top