Μουσική

Οι μουσικές μνήμες μας!

Η μουσική είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν την μουσική από την βρεφική κιόλας ηλικία μιας κι η μητέρα τους συνήθιζε να τους νανουρίζει με τραγούδια πριν κοιμηθούν.

Η μουσική θεωρείται ως μία από τις πιο δυνατές μορφές επικοινωνίας που υπάρχουν και πάνω από όλα είναι παγκόσμια. Όλοι την καταλαβαίνουν, όλοι την μιλούν .Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι κατά την εφηβική ηλικία ο ρόλος της μουσικής είναι πολύ σημαντικός για την ζωή των παιδιών. Πολλά παιδιά είναι συνέχεια με ακουστικά στα αυτιά, παρακολουθούν video clips, παίζουν τα ίδια μουσική ή τραγουδούν, ανήκουν σε συγκροτήματα, δεν διστάζουν ακόμη και να διαφωνήσουν με τους συμμαθητές ή τους γονείς τους σε μία προσπάθειά τους να υπερασπιστούν το είδος που αγαπούν. Αλλά τι ακούν οι έφηβοι;

Εσείς τι ακούγατε ως έφηβοι; Ανατρέχοντας στην σχολική μου ηλικία θυμάμαι τους συμμαθητές μου να ακούν διαφορετικά είδη μουσικής στην εφηβεία τους. Απο rock ,pop, house μέχρι και λαϊκά. Παρατηρώντας τους σημερινούς έφηβους διαπιστώνω ,ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά .Οι έφηβοι ,σήμερα ακούν pop, rock,house, heavy metal, hip-hop, έντεχνα και πάει λέγοντας μιας και τα μουσικά είδη είναι ανεξάντλητα. Oι έφηβοι του “χθες” και του “σήμερα” προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους, να διαμορφώσουν την ταυτότητά τους και το πιο κοντινό μονοπάτι που οδηγεί εκεί είναι η μουσική.

Η μουσική προσφέρει στους εφήβους εκτόνωση, έκφραση, φυγή από την πραγματικότητα και την πλήξη, χαλάρωση κι ηρεμία. Η επιλογή της μουσικής όμως που θα ακούσει ο έφηβος κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Αναζητά, το είδος που εκφράζει την συναισθηματική του κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο ενώ τείνει να ταυτίζεται με τους στίχους τραγουδιών και με αγαπημένους του τραγουδιστές υιοθετώντας πολλά στοιχεία της συνολικής τους εικόνας. Και μόνο το γεγονός αυτό, δείχνει την δύναμη που ασκεί η μουσική σους νέους.

Η μουσική περνά μηνύματα μέσα από τους στίχους και φυσικά επηρεάζει τον κάθε ακροατή .Του καλλιεργεί αξίες, ιδανικά, τον βοηθά να βλέπει την ζωή από διαφορετικές γωνιές, τον ευαισθητοποιεί. Βέβαια ,υπάρχουν τραγούδια που προβάλλουν λάθος πρότυπα στους νέους ανθρώπους τα οποία πολλές φορές αποδεικνύονται καταστροφικά για την ζωή των ακροατών καθώς τους οδηγούν σε λάθος μονοπάτια. Μπορεί όμως να τους αφήσουν ανεπηρέαστους.

Βάσει ερευνών τα μουσικά γούστα του ανθρώπου αλλάζουν καθώς περνούν τα χρόνια καθώς κι ωριμάζει. Ακόμη κι εγώ θυμάμαι, ότι ως έφηβη άκουγα κυρίως pop ελληνική και ξένη και λίγα έντεχνα κι αισίως φθάνω στο σήμερα ,όπου εξακολουθώ να ακούω σαν τρελή μουσική!Τα τελευταία χρόνια βέβαια είμαι πιστή στην Κάντρι το είδος της καδιάς μου. Προσωπικά, η μουσική που άκουγα κι ακούω με έχει επηρεάσει. Είμαι πιο ώριμη και συναισθηματικά ολοκληρωμένη λόγω της μουσικής. Της χρωστώ αυτό που είμαι.

Η μουσική είναι μία διαρκής αναζήτηση κι η πιο πιστή συντροφιά. Εαν νιώσεις ποτέ μόνος, η μουσική θα είναι πάντα δίπλα σου σαν πιστός ακόλουθος. Και ναι η μουσική που ακούμε ,ανεξάρτητα από την ηλικία μας, δίνει νόημα στην ζωή μας.

Γράφει η Αλεξάνδρα Μάκου

Οι μουσικές μνήμες μας!
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top