Κοινωνικά

Η παγίδα του «λευκού» θανάτου

Από μικρά παιδιά θυμόμαστε τη μαμά μας να μας λέει να μείνουμε μακριά από δύο – καλά ίσως και πιο πολλά – πράγματα. Τσιγάρα και περίεργους τύπους με καραμέλες. «Καραμέλες». Αργότερα καταλάβαμε ότι αυτοί δεν είναι κάτι τύποι που ζουν σε κάποιο σκοτεινό βασίλειο με διαβολικά ζαχαρωτά, αλλά άνθρωποι που ζουν κοντά μας. Πολύ πιο κοντά απ΄όσο φανταζόμασταν. Κι ότι οι εξαρτησιογόνες ουσίες βρίσκουν ποικίλους τρόπους να τρυπώσουν στις ζωές μας για να καταλήξουν να τις ελέγχουν.

Εν έτη 2016, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει ότι τα ναρκωτικά μόνο καταστροφικά αποτελέσματα έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό. Και στο σώμα και στην ψυχή. Κι ότι αποτελούν, φυσικά, συνειδητοποιημένη επιλογή του καθενός. Ωστόσο, τι είναι αυτό που συνεχίζει να τα κάνει τόσο σπουδαίους κυρίαρχους για τόσους πολλούς από εμάς; Ίσως μπορούμε να σκεφτούμε μια απάντηση να δώσουμε σε αυτό. Βασιζόμενοι πάντοτε στην αδυναμία του ανθρώπου. Κακά τα ψέματα, είμαστε αδύναμα πλάσματα όσον αφορά τα συναισθήματά μας. Με την πρώτη δυσκολία, όταν τα βλέπουμε σκούρα ψάχνουμε να βρούμε έναν τρόπο να «μουδιάσουμε» το πρόβλημα, να ξεφύγουμε από αυτό αντί να το κοιτάξουμε στα μάτια και να το αντιμετωπίσουμε. Εκεί ποντάρουν.

Έρχεται, λοιπόν, ο περίεργος τύπος με τις «καραμέλες» και, σαν από μηχανής Θεός, μας παρουσιάζει τη λύση σε ό,τι μας βασανίζει. Και λέμε, οκ, μια δοκιμή μόνο. Και η δοκιμή μας αρέσει και γίνεται και δεύτερη και τρίτη και κανένας δεν πρόλαβε να καταλήξει να σέρνεται έξω από την πόρτα του κέντρου αποτοξίνωσης. Πόσο εγωιστικό είναι να αυτοκαταστρέφεσαι και να παίρνεις στο λαιμό σου όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχεις κοντά σου, για μια φούσκα; Γιατί περί φούσκας πρόκειται. Όλη αυτή η φτιαχτή ευφορία που εξατμίζεται σε τόσο λίγο χρόνο, σε απομακρύνει από κάθε όνειρο που είχες ποτέ για τον εαυτό σου. Όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται για κάποιους, συνήθως εκείνους που έχουν υποστεί κάποιο ψυχικό τραύμα ή απλά είπαν ένα «έλα μωρέ, το κουμαντάρω», δεν παύει να είναι ο λεγόμενος «λευκός» θάνατος και είναι στο χέρι του καθενός να μην παραδώσει τον εαυτό σου σε εκείνον.

Η παγίδα του «λευκού» θανάτου
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top