Βιβλίο

Οι καλύτερες προτάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!

Η στήλη μας σήμερα έχει την τιμητική της, καθώς δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε Σάββατο, αλλά για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!

Η UNESCO, καθιέρωσε την συγκεκριμένη ημερομηνία εορτασμού, καθώς πριν από πολλά χρόνια, συγκεκριμένα στις 23 Απριλίου του 1616, έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων, ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ.

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα!

Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή μέρα ας δούμε κάποια από τα πιο κλασσικά βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε, αν δεν το έχουμε ήδη κάνει:

ΑΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ, ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΙ

Ο Λέων Τολστόι (1828-1910) είναι ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες, γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως για τα έργα του «Πόλεμος και Ειρήνη» και «Άννα Καρένινα», που συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών. Η διάσημη ιστορία αγάπης, πάθους και προδοσίας ανέδειξε τον Τολστόι σ΄έναν από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες στην ιστορία και μας παρουσίασε την τραγική Άννα Αρκάντιεβνα Καρένινα, που δεν μπορούσε να ελέγξει το πάθος της.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ, ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ

Ο Βίκτωρ Ουγκώ (1802 – 1885) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ο πλέον σημαντικός και προβεβλημένος εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού. Οι Άθλιοι περιλαμβάνουν μία σειρά ιστοριών, συνδετικός άξονας των οποίων είναι αυτή του πρώην καταδίκου Γιάννη Αγιάννη, γνωστού στη φυλακή με τον αριθμό 24601, ο οποίος γίνεται δύναμη του καλού πάνω στη γη, χωρίς όμως να μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν του. Ο Ουγκώ εμπνεύστηκε από το υπαρκτό πρόσωπο Φρανσουά Ευγένιο Βιντόσκ, ο οποίος κατείχε την ιδιότητα τόσο του αστυνομικού, όσο και του εγκληματία. Όπως είχε πει και ο ίδιος: «…Οι «Άθλιοι» γράφτηκαν για όλα τα έθνη. Δεν ξέρω αν θα διαβαστούν απ΄όλους, όμως εγώ για όλους τους έγραψα. Όπου ο άνθρωπος ζει αμόρφωτος και απελπισμένος, όπου η γυναίκα πουλάει το κορμί της για μια μπουκιά ψωμί, όπου το παιδί υποφέρει από αγραμματοσύνη κι από έλλειψη παιδείας, το βιβλίο των «Αθλίων» χτυπά την πόρτα φωνάζοντας δυνατά: «Ανοίξτε μου! Έρχομαι για σας!».

ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ, ΤΖΟΝ ΣΤΑΙΝΜΠΕΚ

Πρόκειται για το πιο πολυσυζητημένο αμερικανικό βιβλίο του 20ού αιώνα. Από το 1939 που πρωτοεκδόθηκε, έχει κυκλοφορήσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί και ξαναμεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες. Πρόκειται για την ιστορία των ταπεινών και καταφρονεμένων της Αμερικής στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αμέσως μετά το μεγάλο κραχ του 1929.

Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΤΖΩΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ

Η περίφημη αλληγορία του Όργουελ, κριτική του ολοκληρωτισμού και ειδικά του σταλινικού φαινομένου, που διαβάστηκε και άσκησε επιρροή όσο λίγα βιβλία. Η επανάσταση των ζώων μιας φάρμας, η ανατροπή της τυραννίας του ανθρώπου και η πορεία της νέας εξουσίας προς τον αυταρχισμό.

ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΤΣΥΦΙΑ, ΧΑΡΠΕΡ ΛΙ

Ένα από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ, το «Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια» συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο αξιόλογα κλασσικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας και έχει κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ. Αναφέρεται στον παραλογισμό, στη βία και στον ρατσισμό του αμερικανικού Νότου της δεκαετίας του ΄30, έτσι όπως αυτά καταγράφονται μέσα από τα μάτια δύο μικρών παιδιών.

biblio

Τέλος, κάποια λόγια που έχουν πει κάποιοι σπουδαίοι άνθρωποι για τα βιβλία:

«Τόσα πολλά βιβλία, τόσο λίγος χρόνος», Frank Zappa

«Βρίσκω την τηλεόραση πολύ εκπαιδευτική: Κάθε φορά που κάποιος την ανοίγει, πάω σε άλλο δωμάτιο και διαβάζω», Groucho Marx

«Υπάρχουν και χειρότερα εγκλήματα από το να καις βιβλία. Ένα από αυτά είναι το να μην τα διαβάζεις»,  Joseph Brodsky

«Αποκτώντας τη συνήθεια να διαβάζεις, χτίζεις για σένα τον ίδιο ένα καταφύγιο από όλες σχεδόν τις δυστυχίες της ζωής», W. Somerset Maugha

«Χωρίς λέξεις, χωρίς τη συγγραφή και χωρίς τα βιβλία δε θα υπήρχε ιστορία, δε θα μπορούσε να υπάρχει και αντίληψη της ανθρωπότητας»,  Hermann Hesse

Οι καλύτερες προτάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top