Daily Yang

Με ξέρεις πραγματικά μόνο αν με έχεις δει σε αυτές τις φάσεις

Ένα από τα πιο διαδεδομένα διαδικτυακά test εκεί έξω είναι ένα ψευτο-ψυχολογικό της θεματικής «Ποιος είσαι πραγματικά». Η ακρίβεια των αποτελεσμάτων του είναι αντάξια όλων των αντίστοιχων τεστ, βλ. «Σε αγαπάει πραγματικά» και «Ποιος διάσημος είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί σου». Παρόλαυτά, έχω αναπτύξει κάποιες θεωρίες δια της εμπειρίας ορισμένων καταστάσεων που πιστεύω ότι αποκαλύπτουν πτυχές του πραγματικού μας εαυτού, χωρίς συχνά να το συνειδητοποιούμε. Παρακάτω ακολουθούν οι ενδεικτικότερες καταστάσεις που φέρνουν στη φόρα τις πιο απόκρυφες πτυχές μας.

#1 Εξεταστική
Αναφέρομαι στο χρονικό πριν από την εξέταση ενός μαθήματος, από το προηγούμενο βράδυ μέχρι καμιά ώρα πριν μπούμε στην αίθουσα για να δώσουμε το μάθημα. Μια ολόκληρη γκάμα συναισθημάτων σε συνεχή εναλλαγή: «Οκ το’ χουμε», «Εντάξει θα μάθω μόνο τα sos», «Δεν το δίνω καν ρε, δε θα το περάσω», «Φεύγω!», «Όχι θα κάτσω να το παλέψω, μπας και πέσει τίποτα γνωστό». Θεωρώ πως η απόλυτα χαοτική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή δηλώνει πολλά για σένα, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει καμία συνοχή στη συμπεριφορά σου. Περίμενες ποτέ να δώσεις προφορικό μάθημα για 7 ώρες; Αν ναι (καημένο μου), θα έχεις δει στην πιο ακραία του μορφή αυτό που εννοώ. Κλάμα- γέλια- νεύρα- αδιαφορία- άναμμα τσιγάρου «σιγά μωρέ, χαλαρά»- ξανά κλάμα.

#2 Μπουφές
Πάρτι γάμου, βάφτισης, γαμοβάφτισης. Ο μπουφές λέει πολλά για το χαρακτήρα και τη διάθεση ενός ανθρώπου. Από τα νανοσεκόντ που θα σου πάρουν για να ορμήσεις, μέχρι το άγχος που νιώθεις μη σου φάνε όλα τα κρουτόν μέχρι να κάνεις refill. Και να φανταστείς ότι δε σου αρέσουν καν τα κρουτόν. Αλλά είναι μπουφές, φίλε! Που σημαίνει ότι για λίγα λεπτά επιστρέφεις στη φυσική κατάσταση του ανθρώπου κατά τον Χομπς και ενδίδεις σε κάθε λογής ζωώδεις πρακτικές προκειμένου να ικανοποιήσεις τις ορέξεις σου.

#3 Χωρισμός
Είναι νομίζω αρκετά προφανές. Στις δυστυχίες του αφήνει κανείς στην άκρη τους καθωσπρεπισμούς και τις άμυνες. Έτσι, λοιπόν, και στην περίπτωση του χωρισμού, τουλάχιστον την πρώτη περίοδο, εκφράζουμε ρητά ή υπόρρητα ένα πολύ αληθινό κομμάτι του εαυτού μας, χωρίς να το περνάμε από το φίλτρο των κοινωνικών συμβάσεων. Πιο απλά, και θα κλάψεις, και θα βρίσεις, και θα σιχτιρίσεις –τουλάχιστον μπροστά σε άτομα που αγαπάς κι εμπιστεύεσαι, όπως είχαμε πει κι εδώ . Νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι πως μέχρι να δούμε ένα φίλο σε κατάσταση χωρισμού και μετα-χωρισμού, είναι σαν να μην γνωρίζουμε μια αρκετά σημαντική πτυχή του εαυτού του.

#4 Δεν έχω πιει καφέ
Αν δεν έχεις δει κάποιον αγουροξυπνημένο πριν πιει τον καφέ του, μπορείς αλήθεια να υποστηρίξεις ότι τον γνωρίζεις πραγματικά; Ακόμα χειρότερο αν προστεθεί στο όλο σκηνικό ένα τελειωμένο κουτί καφέ κι ένα hangover έπειτα από νύχτα κραιπάλης. Το ξέρω ότι όταν ξαναβρεθείς σε αυτήν την κατάσταση δε θα έχεις καμία όρεξη να παρατηρήσεις τίποτα, αλλά κάν’ το. Πιο ακατέργαστη και πρωτόγονη φάση δε θα ξαναπετύχεις σύντομα.

#5 Αποτρίχωση
Η αποτρίχωση τα τελευταία χρόνια έχει γίνει unisex, οπότε συνεχίζω χωρίς την προσφώνηση «Κορίτσια μου». Καταρχάς αν αποτριχώνομαι μπροστά σου και είσαι φίλη ή συγγενής, να ξέρεις ότι σε έχω μέσα στην καρδιά μου και δε με νοιάζει να με δεις σε μια από τις πιο άβολες καταστάσεις στη ζωή μου. Αν πάλι είσαι ο σύντροφός μου, τότε η μαγεία και η ερωτική έλξη έχουν χαθεί μια μακρινή μέρα του Απρίλη που εσύ έβλεπες μπάλα.

#6 Μιλώντας για μπάλα…
Αντιπροσωπευτικότατη ανθρώπινη κατάσταση, είναι η παρακολούθηση ενός σημαντικού αγώνα. Θα έπρεπε να γίνονται ανθρωπολογικές και ψυχολογικές έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα. Είτε κερδίζει είτε χάνει η ομάδα σου, η συμπεριφορά σου εκείνη τη στιγμή λέει πολλά. Δεν είχατε ποτέ την απορία όταν γνωρίζετε ένα νέο άτομο να δείτε πως αντιδράει όταν χάνει η ομάδα του 3-0; Να είναι άραγε από τους ψύχραιμους που εσωτερικεύουν το θυμό; Να είναι ο uber- πωρωμένος τύπος που αντιδρά σαν να έχει παίξει στο καζίνο την περιουσία όλης της οικογένειάς του και να χάνει; Ή μήπως να είναι αυτός που κάνει συνέχεια ενοχλητικές ερωτήσεις «Αυτός δεν είχε πάρει μεταγραφή; Όχι; Για τον προπονητή τι πιστεύεις; Από πού είναι ο διαιτητής; Ιταλός; Μας συμπαθούν οι Ιταλοί;».

Bonus: Τι παθαίνανε τα κορίτσια στην 5ήμερη λίγο πριν βγουν; Θέλω να το εκφράσω εδώ και χρόνια αυτόν τον καημό και νομίζω ότι η συμπεριφορά ορισμένων κορασίδων υπό πίεση, είναι ενδεικτική αυτού του αληθινού και βαθιά κρυμμένου εαυτού. Τα αγόρια μπορεί να μην το ξέρουν, γιατί δεν ήταν εκείνες τις στιγμές μέσα στα δωμάτια, οπότε θα προσπαθήσω να το περιγράψω, για χάρη του ρεπορτάζ. Μας έλεγαν οι καθηγητές 11 το βράδυ να είμαστε στη ρεσεψιόν για τη βραδινή έξοδο; Ε, από το απόγευμα μέχρι τις 11 γινόταν σφαγή στα δωμάτια. Μια παρέα μάλωνε για το ποια θα κάνει πρώτη μπάνιο και ποια θα χρησιμοποιήσει το μοναδικό πιστολάκι του δωματίου. Η άλλη έκλαιγε που δεν της πέτυχε το smokey eye (true story). Η τρίτη έχασε το βουρτσάκι για τα φρύδια και κοντέψαμε να τη χάσουμε και την ίδια. Τι ήταν αυτός ο Γολγοθάς, Παναγία μου; Τι ήταν αυτή η ψυχική μετάλλαξη;

Με ξέρεις πραγματικά μόνο αν με έχεις δει σε αυτές τις φάσεις
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top