Κοινωνικά

Το Messenger λανσάρει ειδικό μεταφραστή για τους πρόσφυγες

photo by Adam Jeffery | CNBC

Η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο, όπως κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δέχτηκε ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων στα νησιά της, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, προέκυψαν ποικίλα προβλήματα στην διάρκεια της μετακίνησης, φιλοξενίας και εγκατάστασής τους, ως συνέπεια των δυσχερειών που εμφανίζονταν στην επικοινωνία μεταξύ των προσφύγων με τους γηγενείς, τις αρχές και τους αλληλέγγυους.

Έτσι, λοιπόν, το Messenger προκειμένου να συμβάλει στην άρση των προβλημάτων επικοινωνίας, αποφάσισε να φέρει ένα νέο plug-in. Πρόκειται συγκεκριμένα για έναν μεταφραστή για τους πρόσφυγες, όπου θα προσφέρει μία λύση στο πρόβλημα της επικοινωνίας στις νέες χώρες εγκατάστασης τους. Το συγκεκριμένο εργαλείο ονομάζεται Tarjimly, και συνδέεται με μεταφραστές, οπουδήποτε στον κόσμο και σε οποιαδήποτε ώρα.

Η τεχνολογία αυτή λειτουργεί συνδέοντας τους πρόσφυγες με τους μεταφραστές, οι οποίοι εθελοντικά επέλεξαν να λάβουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Προς το παρόν τα αραβικά είναι η μόνη γλώσσα που εμπεριέχεται στην παροχή αυτή του Messenger. Θα εμπλουτιστεί ωστόσο, στη συνέχεια με γλώσσες όπως Pashto, Farsi, Urdu και άλλες πολλές ακόμα. Το Tarjimly ωστόσο, θα βρίσκεται στα χέρια αυτών που βοηθάνε στα Hotspots, και όχι στα χέρια των προσφύγων.

Η νέα αυτή τεχνολογία, όταν ανακοινώθηκε προσέλκυσε 50 εθελοντές-μεταφραστές, οι οποίοι μέσα στις επόμενες τρεις μέρες αυξήθηκαν στον αριθμό των χιλίων. Η καινοτομία αυτή που εισάγει το Messenger, βοηθάει στην κάλυψη βασικών αναγκών επικοινωνίας. Μεγαλύτερη και ευκολότερη συνεννόηση όσον αφορά το ζήτημα της ιατρικής περίθαλψης, όπου παρατηρούνται προβλήματα ασυνεννοησίας, μέχρι και στην πιο απλή περίπτωση όπου οι πρόσφυγες χρειάζονται να ειδοποιήσουν ένα ταξί.

Ταυτόχρονα, γίνεται ευκολότερη η διαβίωση σε μία ξένη χώρα, είτε αυτή είναι ελληνική, είτε όχι, καθώς παύει να υφίσταται η τροχοπέδη της ασυνεννοησίας. Ίσως να προσφέρει και ένας είδος συναισθηματικής ασφάλειας, με την έννοια ότι θα γίνεται κατανοητό κάθε αίτημα, κάθε πρόβλημα και κατά συνέπεια γρηγορότερη η ανταπόκριση σε αυτά. Οι πρόσφυγες θα αποκτήσουν την αίσθηση πως θα μπορούν να επικοινωνήσουν, να αντιληφθούν, να γίνουν αντιληπτοί και κατανοητοί. Αυτό ισχύει βέβαια και αντιστρόφως.

Η παροχή αυτή ίσως συμβάλλει σημαντικά στην λύση πολλών δυσκολιών. Είναι ένα βήμα προς την αποδοχή, την κατανόηση και την ένωση ανθρώπων φαινομενικά διαφορετικών, αλλά με τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες.

Το Messenger λανσάρει ειδικό μεταφραστή για τους πρόσφυγες
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top