Φοιτητικά

Μετεγγραφές 2021. Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να μην την “πατήσεις”

Κάθε χρόνο χιλιάδες είναι οι οικογένειες που επιδιώκουν μια μετεγγραφή των παιδιών τους στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Το επιπλέον κόστος για τη “μετανάστευση” των φοιτητών για σπουδές είναι σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτο, καθώς ανέρχεται τουλάχιστον στα 8.000 ευρώ ετησίως   και όπως είναι λογικό πολλοί γονείς αδυνατούν να το καλύψουν. 

Ένα φαινόμενο που βλέπουμε συχνά όμως, είναι ότι πολλά παιδιά που δικαιούνται μετεγγραφή, δεν καταφέρνουν να την εξασφαλίσουν εξαιτίας λαθών που έγιναν κατά τη συμπλήρωση της αίτησής τους. Γι’ αυτό το λόγο είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικών, ώστε να εξασφαλίσεις μια θέση στη σχολή κοντά στο σπίτι μας χωρίς να ρισκάρεις να μείνεις εκτός μετεγγραφών. 

Μια ομάδα που έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παιδιών και των γονιών με τη δράση της, είναι οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού της LABORA. Ο επικεφαλής Δρ. Κωνσταντίνος Κότιος που έχει περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στο χώρο μαζί με τους συνεργάτες του είναι εκεί να βοηθήσουν τους φοιτητές σε ό,τι χρειαστούν, ώστε να πετύχουν τον στόχο τους και να βρουν τον δρόμο τους.

Εμείς μιλήσαμε μαζί τους για να μας λύσουν βασικές απορίες και να μας πουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν ξεκινήσουμε διαδικασία μετεγγραφής. 

  • Τι ισχύει με τα οικονομικά κριτήρια;

“Παρόλο που παλαιότερα κριτήριο αποτελούσε το οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου έτους, πλέον κριτήριο για την έγκριση της μετεγγραφής – μετακίνησης ενός φοιτητή θα αποτελεί ο μέσος όρος των 3 τελευταίων ετών του κατά κεφαλήν αθροίσματος του φορολογητέου εισοδήματος των μελών της οικογένειας του φοιτητή, δηλαδή των γονέων, ανεξαρτήτως εάν κάνουν κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, και των αδελφών κάτω των 25 ετών, εφόσον είναι άγαμοι και έχουν ίδιο φορολογητέο εισόδημα.

Σε περίπτωση που οι γονείς του φοιτητή είναι διαζευγμένοι, υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο γονέων εκτός από την περίπτωση φοιτητή, η επιμέλεια του οποίου έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον ένα γονέα, οπότε υπολογίζεται το εισόδημα μόνο αυτού” μας είπαν. 

  • Τι είναι η βάση μετεγγραφής;

“Έτσι, χαρακτηρίζεται αριθμός των μορίων, ο οποίος προκύπτει από τον αριθμό των μορίων της βάσης εισαγωγής κάθε Τμήματος Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., αφαιρουμένου του αριθμού των  δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750) μορίων.

Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που έβγαλε 14.000 μόρια μπορεί να μετεγγραφεί σε σχολή με 16.750 μόρια” μας εξήγησε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κότιος, επικεφαλής της LABORA.

  • Τι είναι οι μετακινήσεις φοιτητών;

“Από πέρυσι έχει τεθεί σε εφαρμογή μια νέα παράμετρος, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ένα φοιτητή να μετακινηθεί από το τμήμα, στο οποίο έχει εισαχθεί και εγγραφεί μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων, σε άλλο –αντίστοιχο ή μη- Τμήμα άλλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. του ίδιου πεδίου, αρκεί να έχει πιάσει τα μόρια του τμήματος που αιτείται μετεγγραφής.

Με την αίτηση για μετεγγραφή μπορεί να δηλώσει έως και 5 τμήματα για μετακίνηση στο

ίδιο πεδίο, χωρίς απαραίτητα να είναι αντίστοιχα, και έως δύο διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες.

Ουσιαστικά δηλαδή, ο κάθε φοιτητής έχει πλέον το δικαίωμα να υποβάλλει ταυτόχρονα εκτός από αίτηση μετεγγραφής σε αντίστοιχο τμήμα με αυτό που πέρασε και αίτηση μετακίνησης σε Τμήμα διαφορετικό από αυτό που έχει περάσει, αρκεί να είναι από το ίδιο επιστημονικό πεδίο” ανέφεραν. 

Για να ξεκαθαρίσουν μάλιστα το τοπίο στους νεοεισαχθέντες φοιτητές όσον αφορά τις μετεγγραφές, ετοίμασαν δύο πίνακες, στους οποίους συγκέντρωσαν όλα τα κριτήρια για κάθε κατηγορία που δικαιούται μετεγγραφή ή μετακίνηση, ώστε με μία γρήγορη ματιά να δουν αν τα πληρούν.

Η πρώτη κατηγορία γίνεται με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και η δεύτερη αφορά τα αδέρφια προπτυχιακών φοιτητών.

Συγκεκριμένα:

Κατηγορία 1: Μετεγγραφή & Μετακίνηση βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων

Κατηγορία 2: Μετεγγραφή & Μετακίνηση αδελφών προπτυχιακών φοιτητών

Αν λοιπόν, δεν θέλεις να διακινδυνεύσεις τη θέση σου σε μια σχολή κοντά στο σπίτι σου, μπορείς να απευθυνθείς στην ομάδα της LABORA, όχι μόνο γιατί έχει ολοκληρώσει εκατοντάδες αιτήσεις με επιτυχία, αλλά γιατί ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες εξελίξεις, ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση να την “πατήσεις”. 

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τρόπους επικοινωνίας θα βρεις εδώ

Μετεγγραφές 2021. Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να μην την “πατήσεις”
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top