Daily Yang

Μην φύγεις από μία συνέντευξη χωρίς να κάνεις αυτά τα 5 πράγματα

Συγχαρητήρια, αντιμετώπισες και απάντησες τις ερωτήσεις της συνέντευξης σαν επαγγελματίας – αλλά πριν φύγεις, έχεις μία τελευταία ευκαιρία να κερδίσεις τον εργοδότη σου και τελικά να πάρεις την δουλειά!

Πέρα από την εξάσκησή σου για το πώς να κάνεις μία σωστή χειραψία και να αποφασίσεις τι να βάλεις, έχεις πολλά ακόμα που πρέπει να δώσεις προσοχή όσον αφορά την προετοιμασία σου για μία συνέντευξη. Έτσι, μόλις η μεγάλη μέρα φτάσει και η συνέντευξη φτάνει στο τέλος, είναι φυσικό να νιώσεις ανακουφισμένος/η ώστε ξεχνάς να κάνεις κάποιες βασικές ερωτήσεις.

«Μου αρέσει να λέω ότι η τελευταία εντύπωση, είναι και η εντύπωση που θυμάται κανείς.» λέει η Chrissy Scivicque, career coach και ιδρύτρια της EatYourCareer.com.
«Ο τρόπος που λες τα πράγματα και οι ερωτήσεις που κάνεις είναι αυτά που θυμάται εκείνος που σου κάνει την συνέντευξη και μετράνε τόσο όσο η πρώτη εντύπωση»
Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα στο κλείσιμο της συνέντευξης και αύξησε τις πιθανότητες πρόσληψής σου!

1/ Κάνε στοχευμένες ερωτήσεις για την δουλειά και την εταιρεία
Οι διευθυντές/υπεύθυνοι για τις προσλήψεις, συχνά στο τέλος της συνέντευξης σου δίνουν την ευκαιρία να αλλάξετε ρόλους, προτρέποντας σε να κάνεις ερωτήσεις. Αυτή είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να λάμψεις. Εκμεταλλεύσου την στιγμή ρωτώντας πράγματα για την εταιρία τα οποία δεν μπόρεσες να βρεις online , συστήνει ο Jaime Klein, ιδρυτής της Inspire Human Resources. Μερικές προτάσεις για ερωτήσεις είναι:

· Γιατί είναι ανοιχτή αυτή η θέση εργασίας;
· Τι περιμένετε από μένα να πετύχω στις επόμενες 90 ημέρες;
· Υπάρχουν ευκαιρίες για πρόσθετη εκπαίδευση και μάθηση;
· Τι απολαμβάνετε περισσότερο δουλεύοντας εδώ;
· Πως μετριέται η επίδοση σε αυτή τη θέση εργασίας;

2/ Επανάλαβε το ενδιαφέρον σου για τη θέση
Προτού φύγεις από την συνέντευξη, πάρε ένα λεπτό για να επαναλάβεις ότι θέλεις την θέση, λέει η Carole Martin, job interview coach και συγγραφέας του βιβλίου Boost Your Interview IQ. Δείχνοντας το ενδιαφέρον σου και το πάθος σου για την συγκεκριμένη θέση, είναι το κλειδί για να δείξεις στον υπεύθυνο προσλήψεων ότι κάνεις πραγματικά για την συγκεκριμένη δουλειά. Επίσης, δεδομένου ότι σύμφωνα με μία έρευνα πάνω από 6 στους 10 διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού αναφέρουν ότι έχουν κρίνει λάθος το ταίριασμα των υποψηφίων με το περιβάλλον της εταιρείας, μπορείς να τονίσεις ότι θα ταιριάξεις με την οργανωσιακή κουλτούρα, το ύφος και το περιβάλλον της επιχείρησης. Μπορείς να αναφέρεις επίσης ότι ανυπομονείς να γίνεις μέλος της ομάδας τους.

3/ Κάνε μία σύνοψη γιατί είσαι ιδανικός/ή για αυτήν τη δουλειά
Για ένα καλό κλείσιμο της συνέντευξης, επανάλαβε την αξία που έχει και το πόσο σημαντική είναι η θέση αυτή για σένα. Διότι δεν είσαι ο μόνος που τη διεκδικεί, οπότε θέλεις να δώσεις έμφαση και να υπογραμμίσεις το ταλέντο σου. Σε δυο-τρεις προτάσεις, μίλησε για τις βασικές δεξιότητες και τις εμπειρίες σου, λέει η Scivicque. Έξτρα tip: Βεβαιώσου ότι οι δεξιότητες μέσα από τις οποίες “πουλάς” τον εαυτό σου, ταιριάζουν με την περιγραφή της θέσης που επιθυμείς.

4/ Ανακάλυψε τα επόμενα βήματα
Πολλοί ξεχνάνε να ρωτήσουν ποια θα είναι τα βήματα ύστερα από την διαδικασία της συνέντευξης. «Θα πρέπει φεύγοντας να γνωρίζεις τι θα κάνεις στην συνέχεια», λέει η laments Stamford, interview coach. Επιπρόσθετα, μπορείς να ρωτήσεις αν υπάρχει κάτι επιπλέον που μπορείς να παρέχεις, όπως συστάσεις, συνοδευτική επιστολή ή δείγματα της δουλειάς σου. Πολύ σημαντικό: Αναζήτησε την καλύτερη μέθοδο για την επόμενη επικοινωνία σου με τον υπεύθυνο συνεντεύξεων. (Μπορείς να πεις κάτι σαν «Είναι εντάξει να σας στείλω ένα email σε δύο εβδομάδες, εάν δεν έχετε επικοινωνήσει μαζί μου;»)

5/ Στείλε ευχαριστήρια emails
Προς έκπληξή σου, 3 στους 4 υποψηφίους που αναζητούν εργασία, δεν τους νοιάζει καν να στείλουν ένα ευχαριστήριο μήνυμα μετά την συνέντευξη. Για να ξεχωρίσεις, πάρε τον χρόνο σου και γράψε thank-you emails, σε κάθε εργοδότη- περιλαμβανόμενο και τον υπεύθυνο υποδοχής! – που συνάντησες κατά την διάρκεια της συνέντευξης, και στείλε αυτά τα email μέσα σε 24 ώρες από την συνέντευξη.
Για να δείξεις στον υπεύθυνο συνέντευξης την αφοσίωση και την θέληση σου γι’ αυτή την θέση εργασίας, ανάφερε συγκεκριμένα σημεία που συζητήσατε κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να κάνεις σημειώσεις αμέσως μετά την συνέντευξη, έτσι ώστε να μην ξεχάσεις τί είπατε.

Σημείωση: Αυτά που λες κατά την διάρκεια της συνέντευξης έχουν την ίδια σπουδαιότητα με όσα λες και στο τέλος της. Θέλεις να δεις και να προετοιμάσεις απαντήσεις σε συνηθισμένες ερωτήσεις συνεντεύξεων; Ρίξε μια ματιά εδώ!

Εδώ παίζει να αναστηθεί ο Berlin και εσύ ακόμα να πιστέψεις ότι θα βρεις δουλειά;
ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ COLLEGELINK!






Μην φύγεις από μία συνέντευξη χωρίς να κάνεις αυτά τα 5 πράγματα
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top