Phychoλογία

Μην κρίνεις τα άτομα από την εικόνα που δείχνουν στα social media

Social media: τι να πρωτοπούμε για αυτά;
Είναι πηγή πληροφόρησης και ενημέρωσης για τον οποιοδήποτε. Η καλύτερη ενασχόληση για κουτσομπολιό. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Είναι το ιδανικότερο μέσο να εκθέσει τον οποιοδήποτε.

Μέσα από αυτή τη βιτρίνα, προβάλλονται οι πιο αληθινές και οι πιο ψευδείς φιγούρες. Πώς να τις κρίνεις; Απλώς δεν μπορείς. Και κανείς δεν μπορεί να κρίνει κανέναν μόνο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο καθένας το έχει για διαφορετικές λειτουργίες, όπως για ενημέρωση σχετική με ειδήσεις, κουτσομπολιό ή επικοινωνία. Πολλοί διατηρούν επαγγελματικά προφίλ, άλλοι τα διατηρούν χωριστά, αρκετοί τα ταυτίζουν. Το σίγουρο είναι ότι ο καθένας το λειτουργεί διαφορετικά και αποσκοπεί σε άλλα πράγματα.

Η προβολή ή μια πιθανή προώθηση της δουλειάς μας στα social media συχνά οδηγούν σε παρερμηνείες και μακροσκελείς ανούσιες συζητήσεις. Ναι, συμφωνούμε όλοι ότι ο καθένας εκθέτει τον εαυτό του με διαφορετικό τρόπο. Τον προβάλλει διαφορετικό είτε για λόγους ασφαλείας, είτε για να σπαταλήσει το χρόνο του ποστάροντας, είτε ακόμη και για να καλύψει κάποιες ανασφάλειες προσπαθώντας να ενταχθεί σε κάποια ομάδα. Όμως, πραγματικά τι αληθεύει; Κανείς δεν ξέρει εκτός από τους κοντινούς ανθρώπους των χρηστών.

Ανασφάλειες και ψυχική διάθεση ίσως να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για να καταφύγει κάποιος στη διαρκή ενασχόλησή του με τα σόσιαλ. Μπερδεύοντας τον κόσμο του διαδικτύου με τον πραγματικό, καθησυχάζεται και ανακουφίζεται, πιστεύοντας ότι η προβολή εξισώνεται με κύρος. Όμως, αυτή είναι μια γνώμη, μία άποψη. Και υπάρχουν άλλες τόσες. Το θέμα είναι το πώς τις εκφράζει κανείς, με ποια κριτήρια την διαμορφώνει, σε ποιους επιτρέπει την πρόσβαση στο προφίλ σου και για ποιους λόγους.

Η επιβεβαίωση που παραμένει αμφισβητούμενη στην πραγματικότητα, μπορεί να αντικατασταθεί με ένα like; Αλήθεια; Τα κριτήρια πλέον πλαισιώνονται σε δημοσιεύσεις και στη λάμψη μίας οθόνης που θολώνει κρίσεις. Γιατί υπάρχει ενασχόληση. Είναι λίγοι εκείνοι που δεν πάσχουν από το «σύνδρομο των μίντια». Αρκετοί το αισθάνονται σαν ένα μέρος, το οποίο τους αφήνει ελεύθερους να εκδηλώνονται και να εκφράζονται μέχρι να αντικρίσουν το πρώτο εκείνο αρνητικό σχόλιο, τη γνώμη του άλλου που αποσκοπεί στο να εκθέσει και να δεχθεί την δημοσιότητα που πιστεύει ότι του αναλογεί. Γιατί μία αντίθετη γνώμη που χαρακτηρίζεται «διαφορετική» κερδίζει εύκολα την δημοσιότητα. Και ξαφνικά η κριτική έγινε ενασχόληση, καθημερινή και αναπόσπαστη.

Υ.Γ. Μόνο οι οικείοι σου μπορούν να σε κρίνουν στο σύνολο και να σε βοηθήσουν να πας ένα επίπεδο πιο πάνω. Γιατί τους έχεις επιτρέψει να είναι οικείοι σου.

Μην κρίνεις τα άτομα από την εικόνα που δείχνουν στα social media
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top