Daily Yang

Μην υπεραναλύεις την εύρεση εργασίας, βρες λύση

Πέρασες τους τελευταίους μήνες του 2017 σκεπτόμενος πως «Του χρόνου όλα θα είναι διαφορετικά». Τώρα κοντεύει να έρθει το καλοκαίρι του 2018 και δεν μπορείς να πεις ότι έχουν αλλάξει και πολλά. Ξέρεις τι θες, απλώς όσο πιο κοντά φτάνεις στο να το πετύχεις, τόσο πιο ανασφαλής νιώθεις.

Το μόνο σίγουρο; Δεν το περνάς μόνος σου όλο αυτό! Σταμάτα να προσπαθείς να βρίσκεις κάθε φορά κάποιο ελάττωμα στις ιδέες σου και έλα να σιγουρευτούμε πρώτα πως δεν υπεραναλύεις το κάθε βήμα.

#1 Κάθε φορά που σκέφτεσαι να κάνεις κάτι γαμάτο για την καριέρα σου, αμέσως λες «Ίσως δεν θα έπρεπε…»

Νιώθεις πως υπάρχουν κάποιες στιγμές που κάτι δεν σου φαίνεται σωστό; Βεβαίως και υπάρχουν. Αν όμως, κάθε φορά που εμφανίζεται μια ευκαιρία μπροστά σου, εσύ αμέσως σκέφτεσαι «δεν θα έπρεπε» ή «δεν μπορώ», τοτέ ναι, σίγουρα το σκέφτεσαι πάρα πολύ χωρίς λόγο.

Αντιθέτως, κάνε αυτό:

 

Βάλε το εκπληκτικά έξυπνο μυαλό σου σε δράση και αναλογίσου όλους τους λόγους για τους οποίους είσαι ικανός να κάνεις σημαντικά πράγματα!

 

Για παράδειγμα, σκέφτεσαι πως έχει έρθει η στιγμή να πάρεις αύξηση. Το δικαιούσαι, βρε παιδί μου! Αλλά δεν την ζητάς, γιατί δεν θες να γίνεις εκείνο το άτομο και ξέρεις πως ο εργοδότης σου είναι πολύ απασχολημένος. Κάτι που σε οδηγεί στο να νιώθεις απαίσια και δεν απολαμβάνεις τίποτα.

Αντιθέτως, γιατί δεν δοκιμάζεις την φράση που ξεκινά με το «Μπορώ» και συνεχίζει με «και ο τρόπος που θα το κάνω είναι…». Στο πράδειγμά μας λοιπόν, ξεκίνα λέγοντας:

«Μπορώ να ζητήσω αύξηση και να πώς θα γίνει: Θα γράψω ό,τι έχω καταφέρει μέχρι στιγμής δουλεύοντας σε αυτήν την θέση. Επίσης, θα ψάξω να βρω ποια στιγμή είναι πιο κατάλληλη για να ξεκινήσω αυτήν την συζήτηση στον υπεύθυνό μου, ώστε να μην δημιουργήσω πρόβλημα και να έχει χρόνο να με ακούσει. Τέλος, θα εστιάσω στο γεγονός πως το να ζητάς αύξηση δεν είναι κάτι παράλογο. Όσο θα παραμένω ευγενικός και θετικός κατά την διάρκεια της συζήτησης, όλα θα πάνε καλά!»

Ο συνδυασμός αυτών των δύο φράσεων προκαλεί κάτι μαγικό στο μυαλό σου. Σου αποσπά την προσοχή από τις αρνητικές σκέψεις και σε κάνει να σκέφτεσαι μόνο τα καλά, όπως τον τρόπο που αυτό που έχεις στο μυαλό σου θα γίνει πράξη.

#2 Όταν οι φίλοι σε ρωτούν για την καριέρα σου, αλλάζεις θέμα

Έχεις βρεθεί έξω με φίλους και σε έχει ρωτήσει κάποιος από αυτούς «Πώς πάει η αναζήτηση εργασίας;». Εσύ μουρμουράς κάτι στα γρήγορα και αλλάζεις αμέσως θέμα συζήτησης.

Βρες την δουλειά που σου ταιριάζει εδώ!

Ξανά. Δεν είσαι μόνος! Ειλικρινά, όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Κάποιες φορές απλώς δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για κάποιο μεγάλο βήμα που σκεφτόμαστε να κάνουμε στην καριέρα μας. Και άλλες πάλι, φοβόμαστε την αλλαγή και αντί να αντιμετωπίζουμε καταμέτωπα τα γεγονότα, τα οποία έχουμε πέρα για πέρα καθυστερήσει, συνεχίζουμε απλά να αλλάζουμε θέμα.

Για να αποφασίσεις σε ποιο στρατόπεδο θες να ανήκεις αναρωτήσου το εξής: Είναι μόνο μία δύσκολη στιγμή ή πραγματικά θα συνεχίσω να αποφεύγω να απαντώ σε αυτήν την ερώτηση;

Αν η απάντησει τείνει στο δεύτερο σκέλος, τότε οι πιθανότητες δείχνουν πως υπεραναλύεις αυτήν την κατάσταση μαζί και τα επόμενα βήματα που χρειάζεται να κάνεις προκειμένου να την αντιμετωπίσεις. Είναι 100% ΟΚ να ζητήσεις αύξηση, να συζητήσεις με τον υπεύθυνό σου για μια προαγωγή ή ακόμα και να αλλάξεις εντελώς το επάγγελμα που κάνεις.

Συνήθως, τρέμουμε στην ιδέα του ενδεχόμενου να συμβεί κάτι παρά στο ίδιο το ζήτημα και ο πιο εύκολος τρόπος να ξεπεράσεις το εμπόδιο αυτό είναι να πλησιάσεις και να μιλήσεις με κάποιον που εμπιστεύεσαι πραγματικά. Ακόμα και να παραδεχτείς τον φόβο σου, π.χ. «Θέλω πραγματικά να αλλάξω δουλειά αλλά τρομοκρατούμαι στην ιδέα ότι μπορεί να καταλήξω άνεργος», θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από την παράλυση της υπερανάλυσης και να λάβεις δράση. Και τότε θα εμφανιστεί η μαγεία.

#3 Ψάχνεις για λύσεις, αλλά στην ουσία καταλήγεις στην απραγία

Σου έχει συμβεί ποτέ να ξεκινάς την αναζήτηση που θα φέρει και άλλη αναζήτηση και ακόμη πιο πολύ και μόλις νιώσεις ότι βρήκες την λύση στο πρόβλημά σου καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η σωστή κίνηση είναι «περισσότερη αναζήτηση». Ξέρεις, απλά για να είσαι σίγουρος.

 

Αν αναρωτιέσαι «Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την καριέρα μου;» και απαντάς συνεχώς «Περισσότερο ψάξιμο», τότε σίγουρα κάνεις την ανάλυση της ανάλυσης, ω ανάλυση!

 

Τι μπορείς να κάνεις διαφορετικά; Δεσμεύσου να ψάξεις δύο-τρεις καλές επιλογές και μόλις τις έχεις μπροστά σου οργανωμένες, λάβε δράση! Μην προχωρήσεις σε περισσότερη αναζήτηση! Για παράδειγμα, αποφασίζεις ότι ήρθε η ώρα να βρεις δουλειά. Έτσι, ψάχνεις διάφορες εταιρίες στις οποίες θα σε ενδιέφερε να εργαστείς, αλλά τελικά δεν κάνεις αίτηση.

Αντί να τσεκάρεις και άλλες εταιρίες, αξιολόγησε όλη την δουλειά που έχεις κάνει μέχρι στιγμής και όλες τις γνώσεις και ικανότητες που έχεις αναπτύξει και μετά διάλεξε τις δύο καλύτερες επιλογές πιθανών εταιριών. Στείλε αίτηση και στις δύο εταιρίες και μην πανικοβάλεσαι! Η αίτηση μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα και πρόσληψη, αλλά σίγουρα αποτελεί πρόοδο!

Θυμήσου: Τίποτα δεν αλλάζει χωρίς λίγη δράση. Ακόμη και το πιο μακρινό ταξίδι ξεκινά από μόλις ένα βήμα. Μπορείς να τα καταφέρεις! Μην το καθυστερείς, κάνε αυτό το μικρό βήμα σήμερα.

Χρειάζεσαι περισσότερες συμβουλές καριέρας; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να επισκεφτείς το blog του CollegeLink.

Μην υπεραναλύεις την εύρεση εργασίας, βρες λύση
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top