Phychoλογία

Μήπως μια παύση σπουδών θα σε βοηθήσει να βρεις αυτό που πραγματικά θες;

Οι σπουδές, ενα πολύ σημαντικό κομμάτι για το οποίο κάθε ένας από εμάς αισθάνεται υπερήφανος. Ειδικότερα εάν βρίσκεσαι στην Ελλάδα (και στο εξωτερικό εννοείται), το να σπουδάζεις σε ανεβάζει αυτομάτως αρκετά σκαλιά στην κλίμακα της ωριμότητας. Όταν ξεκινά η φοιτητική σου ζωή, είναι η ίδια η στιγμή που αποφασίζεις ότι θα πάρεις τον εαυτό σου πιο σοβαρά και το ίδιο κάνουν και οι άλλοι. Εν ολίγοις, η ενήλικη ζωή σε πλησιάζει επικίνδυνα.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε πρώτη φάση, όταν μαθαίνεις ότι καταφέρεις να περάσεις αν όχι εκεί που θες, τουλάχιστον κάπου. Δυστυχώς, τα πανεπιστήμια στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχουν καταντήσει να θυμίζουν Hunger Games, καθώς μικρή σημασία δίνει κάποιος στο αν θες να σπουδάσεις κάτι, αρκεί απλά να είσαι σε μια σχολή και να πάρεις «το χαρτί». Αχ, αυτό το χαρτί! Πόσο πολύ μας έχει επηρεάσει; Όσοι δεν ξέρετε σε τι αναφέρομαι, είναι το σήμα κατατεθέν των οπισθοδρομικών ανθρώπων που ανακατεύονται συνέχεια στα μελλοντικά σχέδια των νέων, είναι μια εναλλακτική λέξη για το πτυχίο. Όχι! Δεν έχει σημασία εάν «το χαρτί» σου, σ΄αρέσει. Δεν έχει σημασία εάν θυσίασες πράγματα που γούσταρες πραγματικά να κάνεις για να το πάρεις. Επίσης δεν έχει σημασία από πού είναι! Σημασία έχει ότι το πήρες. Έχεις «το χαρτί» και έκανες επιτυχημένα μια τρύπα στο νερό!

Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι απίστευτα κωμικοτραγική η όλη κατάσταση και ουκ ολίγες φορές συμβαίνει. Δεν θέλω να κατακρίνω καμιά επιλογή, ούτε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ωστόσο θεωρώ έγκλημα να ενισχύονται νοοτροπίες που σκοτώνουν όνειρα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας για όσους σπουδάζουν ή σπούδασαν αυτό που θέλουν και πήραν με επιτυχία «το χαρτί» τους. Είμαστε περήφανοι για΄σας και σίγουρα πρέπει να είστε κι εσείς οι ίδιοι για τον εαυτό σας. Ας αναγνωρίσουμε όμως την προσπάθεια και όλων όσων αφιερώνουν χρόνο σε κάτι που δεν είναι η κλίση τους, γιατί κι αυτό χρειάζεται τεράστια προσπάθεια. Κάποιες φορές όμως η κοινώς αποδεκτή γνώμη δεν σημαίνει ότι είναι και η σωστή. Θέλω να πω, it΄s okay αν θες να κάνεις κάτι άλλο. Αρκεί να το θες, γιατί σίγουρα θα βρεις βουνό μπροστά σου, που δεν αντιμετωπίζεται με μετριότητα και ανασφάλεια.

Όταν αποφασίζεις να κάνεις μια παύση στις σπουδές σου είτε γιατί έχεις βρει κάτι άλλο που είναι κραυγαλέο πως σου ταιριάζει, είτε γιατί θες να δουλέψεις για κάποιο χρονικό διάστημα και να ανεξαρτητοποιηθείς οικονομικά, οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος, να τον υποστηρίζεις! Κάποιες φορές χρειάζεται να πάμε αντίθετα σε όσα μας λένε οι άλλοι για να βρούμε αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη  και ως επί το πλείστον να μπει ολόκληρη η ζωή μας σε μια τάξη.

Συχνά  μένουνε κολλημένοι στο να αφιερώνουμε πολύ χρόνο σε κάτι που δεν μας κεντρίζει καθόλου το ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ένα περίεργο αίσθημα κενού. Πως κάτι μένει ανολοκλήρωτο και αρχίζουμε αμέσως να ψάχνουμε τι είναι αυτό που φταίει. Φταίει το ότι ασχολούμαστε με κάτι που δεν μας γεμίζει και δεν μας ικανοποιεί καθόλο, κι αυτό μας αφήνει μια πικρία που εξαπλώνεται σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Δεν είναι μια εύκολη επιλογή το να κάνεις αυτήν την παύση, ωστόσο το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζεις έναν καλό λόγο για τον οποίον επέλεξες τον δρόμο αυτόν και τον υπενθυμίζεις στον εαυτό σου, κάθε φορά που δεν νιώθεις σίγουρος ή κάθε φορά που νιώθεις τύψεις επειδή «καταστρέφεις το μέλλον σου». Εάν αποφασίσεις για τον οποιοδήποτε δικό σου λόγο να μην συνεχίσεις την σπουδές σου στην σχολή που βρίσκεσαι, αυτή είναι μια φράση-παγίδα που θα ακούς πολύ συχνά και μάλιστα από πολύ κοντινά άτομα. Να θυμάσαι, εσύ και μόνο εσύ καθορίζεις το μέλλον και γνωρίζεις τι μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο. Όταν είσαι καλά εσύ, αργά ή γρήγορα θα είναι και υπόλοιποι, όλα είναι θέμα χρόνου. Go for it, if there΄s a reason, μην φοβάσαι!

Μήπως μια παύση σπουδών θα σε βοηθήσει να βρεις αυτό που πραγματικά θες;
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top