Daily Yang

Mission_Μηχανογραφικό: πώς να το συμπληρώσεις έξυπνα και ποιες παγίδες πρέπει να αποφύγεις

Το πιο αγχωτικό κομμάτι της τρίτης λυκείου κι επισήμως, τελείωσε! Τώρα πια μπορείς να πάρεις μια ανάσα και να απολαύσεις τους καρπούς των κόπων σου. Οι πανελλήνιες αποτελούν πλέον παρελθόν κι εσύ ατενίζεις με ανυπομονησία το μέλλον που ανοίγεται μπροστά σου. Σε κάποια μαθήματα διέπρεψες, σε κάποια θα ήθελες να έχεις γράψει λίγο καλύτερα, σημασία όμως έχει έβγαλες την δύσκολη αυτή αποστολή εις πέρας και σου αξίζουν συγχαρητήρια! Πριν όμως, φύγεις για διακοπούλες έχεις να ολοκληρώσεις ένα τελευταίο task που είναι ίσως και το πιο σημαντικό…

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν είναι παίξε-γέλασε. Είναι το τελικό βήμα, το οποίο (χωρίς να θέλουμε να σε αγχώσουμε) θα κρίνει και την έκβαση του αποτελέσματος. Γιατί ο βαθμός που έβγαλες, δεν θα έχει καμία σημασία αν τα κάνεις μαντάρα σε αυτό το κομμάτι. Είναι πολλοί οι παράμετροι που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου και πολλά τα λάθη τα οποία οφείλεις να αποφύγεις. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει πολλές απόψεις για τη σωστή συμπλήρωση ενός μηχανογραφικού, οι οποίες “έκαψαν” τους καλύτερους μαθητές. Και σε ένα τόσο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, καταλαβαίνουμε ότι έχεις ανάγκη από χρήσιμα και αξιόπιστα tips προκειμένου να συμπληρώσεις ένα καλό μηχανογραφικό που θα σε οδηγήσει στον στόχο σου.

 

Πώς να ΜΗΝ συμπληρώσεις το μηχανογραφικό σου 

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά και τα αυστηρά don’ts:

  • Μην ακούσεις παππούδες, γιαγιάδες, θείους και συγγενείς στο συγκεκριμένο θέμα! Ξέρουμε ότι τους εκτιμάς δεόντως, αλλά καλώς ή κακώς ανήκουν σε μια άλλη γενιά και τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά πάνω σε αυτό το κομμάτι. Κάποιοι δεν έδωσαν καν στη ζωή τους πανελλήνιες. 
  • Μην επηρεάσεις τη σειρά προτίμησής σου από τις περσινές βάσεις. Έρευνες έχουν αποδείξει πως οι βάσεις εισαγωγής μπορούν να πέσουν ή να ανέβουν μέχρι και 2000 μόρια και με τις νέες μεταρρυθμίσεις ποιος ξέρει και πόσο ακόμα… Θα ήταν κρίμα να καταλήξεις σε μία σχολή που δεν σε αντιπροσωπεύει απλά και μόνο από ένα λάθος μηχανογραφικό. 
  • Μην παρασυρθείς από τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Αυτή η “μάστιγα” έχει κάψει τα καλύτερα παιδιά. Δεν είδες πως άλλαξαν τα δεδομένα δύο χρόνια πριν με τον κορονοϊό; Νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό απέκτησε ξαφνικά ζήτηση και τα πιο high class επαγγέλματα κάθισαν στον πάγκο με αναστολή! Δυστυχώς, δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον. Κανείς δεν μπορεί. 
  • Επίσης, μην παρασυρθείς και από τα επαγγέλματα με… prestige. Ένας παλιός, κακός μύθος που δημιουργήθηκε εξαιτίας των μισθών. Ήξερες όμως, πως όποιος κάνει τη δουλειά που αγαπάει είναι ευτυχισμένος και βγάζει πολύ περισσότερα χρήματα σε σχέση με κάποιον που επέλεξε να δουλέψει σε έναν κλάδο μόνο και μόνο για να πληρώνεται καλά; Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν ολοκληρώνουν καν τις σπουδές τους όταν καταλαβαίνουν το λάθος στο οποίο υπέπεσαν, χάνοντας σημαντικό χρόνο. 

 

Πώς να συμπληρώσεις σωστά και έξυπνα το μηχανογραφικό σου

Κάνοντας αυτό που θέλεις! Ξέρουμε, είναι μια τυπική συμβουλή που ίσως να μην σε βοηθάει και πολύ αλλά πίστεψέ μας είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να καταλάβεις. Η μελλοντική σου δουλειά θα είναι η μισή σου ζωή και δεν θέλεις να την περάσεις μέσα στην μιζέρια. Κάνε ό,τι σε κάνει ευτυχισμένο και σε γεμίζει. Κάνε αυτό για το οποίο γεννήθηκες. Κι αν δεν το έχεις ανακαλύψει ακόμα, μην ανησυχείς…. υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις τις κλίσεις σου ακόμα και τώρα, λίγο πριν συμπληρώσεις το μηχανογραφικό σου και να σου δώσουν χρήσιμες συμβουλές για το πώς να το κάνεις σωστά, λαμβάνοντας υπόψιν διάφορους παράγοντες τους οποίους ίσως και να μην είχες σκεφτεί ποτέ. 

Μην ανησυχείς, με τα κατάλληλα εργαλεία και με ανθρώπους ειδικούς στον τομέα τους, ο κόπος σου δεν θα πάει στράφι! Η συμβουλευτική ομάδα της LABORA απαρτίζεται από ανθρώπους, επαγγελματίες στο είδος τους που παρακολουθούν χρόνια τώρα τις κινήσεις των βάσεων, τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και τις τάσεις στις σχολές και έχουν κατευθύνει πολλούς μαθητές προς τον δρόμο των… ονείρων τους! Η LABORA με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Κότιο με τουλάχιστον 15 χρόνια εμπειρίας, θα σε αποκωδικοποιήσει και θα βάλει τις σκέψεις σου σε μία σειρά. Αν θέλεις μπορείς να κάνεις και τα ειδικά ερωτηματολόγια δεξιοτήτων, τα οποία θα αποκαλύψουν τα κρυμμένα σου ταλέντα. Προτιμήσεις, βάσεις, τυχόν κόλπα με τις μεταγραφές, πληροφορίες για το κάθε τμήμα, όλα θα μπουν σε μια τάξη και καμία σχολή που σου αρέσει δεν θα μείνει απ’ έξω. Μαρτυρίες των ίδιων των μαθητών, αλλά και των γονιών τους έχουν αποδείξει πόσο σημαντική ήταν αυτή η κίνηση για το μέλλον τους. 

Επικοινώνησε με την ομάδα της LABORA εδώ

“Μέσα από τη συμβουλευτική διαδικασία κατάφερα να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου ποιες θα είναι οι πρώτες μου επιλογές με βάση αυτό που μου αρέσει, αφού επιβεβαιώθηκαν οι κλίσεις μου αλλά και ενημερώθηκα διεξοδικά για όλες τις σχολές του πεδίου μου. Με βοήθησε πολύ ο τρόπος που προσέγγισε τη διαδικασία ο σύμβουλος, καταφέρνοντας με απλά παραδείγματα και κατατοπιστικές πληροφορίες να ξεδιαλύνει τις ομοιότητες και διαφορές των σχολών αλλά και τις πραγματικές προοπτικές των επαγγελμάτων.” Λεωνιδία Π., φοιτήτρια φυσικοθεραπείας

“Αμεσότητα, έξυπνη πληροφόρηση και ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης τόσο για εμάς τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Βάλαμε σε μια τάξη στο μυαλό μας τον τεράστιο όγκο πληροφοριών για τις σχολές και τα επαγγέλματα και φωτίσαμε όλες τις πτυχές του μηχανογραφικού. Ο τρόπος προσέγγισης των 2 παιδιών μου έως τώρα, μου δίνει την σιγουριά να τους εμπιστευτώ και στο τρίτο παιδί μου τη φετινή δύσκολη για όλους χρονιά στη συμπλήρωση μηχανογραφικού.” Μαρία Π., μητέρα φοιτήτριας

Η τελευταία μάχη αναμένεται να κρίνει την έκβαση. Μην την δώσεις με μάτια δεμένα! 

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τρόπους επικοινωνίας με την ομάδα της LABORA θα βρείτε εδώ

 

Mission_Μηχανογραφικό: πώς να το συμπληρώσεις έξυπνα και ποιες παγίδες πρέπει να αποφύγεις
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλη

To Top